Ivo Roefs (Dutch Digital Agencies): “De meest succesvolle merken houden koers”

23 oktober 2018, 13:25

Tot voor kort was Ivo Roefs topman (‘co-CEO’) van een van Nederlands grootste reclamebureaus (DDB & Tribal). Nu is hij voorzitter van Dutch Digital Agencies (DDA). Wat is zijn visie op de ontwikkelingen in de reclamewereld? En waar wil hij zich als voorzitter van deze branchevereniging annex kennisplatform de komende tijd vooral op richten? “Strategie is te theoretisch geworden.”

“Het belangrijkste van de fusie tussen DDB en Tribal was destijds dat we ervoor zorgden om op cultureel vlak één bureau te creëren, waar beide partijen zich even belangrijk voelen”, zegt Roefs over het bureau dat zijn carrière in sterke mate vormde. “Daar hebben we op ingezet en dat is ook de reden hoe we destijds het co-CEO-schap hebben bedacht. Met het doel ervoor te zorgen dat beide partijen intern het gevoel hadden dat ze even belangrijk waren.”

Beide bureaus werkten ieder op een eigen manier. “De één deed dat meer uit storytelling-perspectief en ander vanuit digitaal perspectief. Beide elementen zijn heel hard nodig om de mensen te kunnen beïnvloeden.”

Theoretisch en innovatief

Roefs is kritisch: “Ik vind dat strategie te theoretisch is geworden binnen de bureauwereld. We krijgen te weinig tijd om eropuit te gaan en zijn te weinig bezig met focusgroepen. Dat zijn elementen die ik zou willen versterken wanneer ik nu een nieuw bureau zou starten.”

“Bureaus trekken te weinig eropuit. Strategie is te theoretisch geworden in de bureauwereld”

We zijn met zijn allen veel te veel achter digitale trends aan het aanhollen, vindt Roefs. “Het lijkt een soort rat-race te zijn: wie als eerste met een nieuw techniekje het nieuwste creatieve idee bedenkt. En dat wordt in onze industrie beloond met de titel Meest Innovatieve Bureau. Terwijl het in de basis nog steeds gaat om de verkoop van zoveel mogelijk spullen of diensten. Het accent ligt te veel op innovatie, terwijl het op goede creatieve ideeën zou moet liggen.”

Consistentie bewaken

Een negatieve ontwikkeling is volgens Roefs de enorme kortetermijnfocus. “Ik vind het jammer dat merken niet meer in de raad van bestuur of in directies worden vertegenwoordigd. Een merk is geen communicatie-vehikel, maar een vereenvoudigde boodschap waar het hele bedrijf voor staat, de hele organisatie energie uit krijgt en waar het richting aan geeft. De meest succesvolle merken hebben een langetermijnvisie en houden koers. Dat zijn we te veel kwijtgeraakt.”

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!