Filters
  • Categorie

  • Tags

  • Auteur

Zelfs AI kan niet voorspellen dat je na 100 salades toch die donut pakt

Wat mensen willen (intentie) en wat ze doen (gedrag), blijft ook voor AI lastig te voorspellen. Het is daarom extra belangrijk om zowel intentie als gedrag te meten en te begrijpen.

Predictive eye-tracking: wat iedere marketeer moet weten

De aandacht van consumenten is schaarser dan ooit. Toch draaien campagnes nog altijd op clicks en views; betaalde data die pas beschikbaar zijn ná publicatie. Geen wonder dat er zoveel ad waste is. Een deel van campagnebudgetten verdampt omdat ads niet gezien werden of de boodschap niet goed overkwam. Predictive analytics, en in het bijzonder predictive eye-tracking, kan hier voorspellende data geven, data die structureel wordt overgeslagen door de huidige platforms.

Marketingstrategie heeft dringend een strategie nodig

Dit is niet echt iets om aan de grote klok te willen hangen. Maar marketingstrategie heeft vaak een probleem.

Is marketing nu ook al politiek? (deel 1): niet de mening, maar waarden erachter

“Alles is politiek,” hoor je steeds vaker. Niet omdat dat zo’n nieuw idee is. Nee, omdat we vaker verrast zijn door de impact van dat inzicht, zeker op plaatsen waar we er niet aan gewend zijn. Ook marketing moet eraan geloven: marketeers zullen eraan moeten wennen dat álles politiek is. Met als voorbeeld de Tesla-case (volgt in deel 2).

Quantumtechnologie ontcijferd: wat moet jij er nu al van weten?

Terwijl quantumtechnologie (QT) nog volop in ontwikkeling is, denken bedrijven en overheden na over de mogelijkheden ervan. Drie concrete, maatschappelijk relevante toepassingen van QT die uit een recente toekomstverkenning naar voren kwamen. Hoe hierop tijdig in te spelen met kennisontwikkeling, experimenten, investeringen, samenwerkingsverbanden en regelgeving?

Een digitale versie van mezelf? We onderzoeken het. Dit is waarom.

Toen ik mezelf voor het eerst als digitale avatar terugzag, moest ik even slikken. Daar was ik dan, of eigenlijk: een versie van mij. Levensecht, maar volledig virtueel. Mijn stem, mijn gezicht, mijn manier van praten. Allemaal gedigitaliseerd door het team van Hibou. Samen met hen zijn we bij BBP Media, de uitgever van onder meer Marketingfacts en MarketingTribune, een bijzonder traject gestart: het verkennen van de mogelijkheden van ‘digital humans’ binnen marketing en media.

Inzicht boven input: een andere kijk op marketingbesluitvorming

We zijn de tel kwijtgeraakt. Niet van het aantal dashboards of conversies. Die hebben we keurig in Excel staan. Maar van de keren dat we hebben gehoord dat marketing tegenwoordig volledig “data-driven” is. Alsof de homo economicus eindelijk zijn intrede heeft gedaan in de marketingafdeling, strak in het pak en gewapend met KPI’s. 

De ecologische handafdruk: preach what you practice

Veel mensen doen duurzaam, maar praten er niet over – deze ‘selfsilencing’ remt verandering. Voor communicatieprofessionals liggen er kansen om die ‘disconnect’ te verkleinen en klimaatgesprekken laagdrempelig te maken.

Wat kunnen merkbouwers met AI?

Ik gebruik AI voor van alles. Voor onderzoek, tekstanalyses, beeldontwikkeling, om video’s te maken, strategie te optimaliseren, te programmeren, et cetera. Maar de vraag: “Wat kunnen merkbouwers met AI?” vond ik lastig te beantwoorden.

Opkomst virtuele invloed: Ethiek, representatie en de kracht van parasociale relaties

De wereld van influencermarketing verandert razendsnel met de komst van virtuele influencers. Deze digitale creaties bieden merken nieuwe mogelijkheden om diverse doelgroepen aan te spreken. Met deze innovaties rijzen ook belangrijke ethische vragen over representatie en de impact op gemarginaliseerde groepen.

Kwantumtechnologie komt in kleine stapjes dichterbij

De afgelopen weken kwamen enkele belangrijke doorbraken op het gebied van quantum communicatie in het nieuws. Het zijn stapjes in een langere ontwikkeling van quantum technologie waarbij China, de Verenigde Staten en Europa strijden om de supremacie.

Hoe CGI marketing visueel grenzeloos maakt

De hoeveelheid opties die merken hebben om content te creëren, is de afgelopen jaren snoeihard toegenomen. Technieken die jarenlang exclusief door Hollywood werden gebruikt, worden nu door merken ingezet voor hyperrealistische campagnes, fake out-of-home visuals en digital storytelling.