Je leerde het waarschijnlijk al op de middelbare school: een nieuwe klant binnenhalen is een stuk duurder dan een bestaande klant behouden. Loyaliteit is dus geen nice-to-have, maar vrijwel altijd pure noodzaak. In 2025 draait loyalty niet meer om stempelkaarten of kortingsbonnen. Het gaat om waardevolle, persoonlijke momenten die klanten echt raken en die ze terugbrengen.
Precisietargeting, profielen en persona’s kom je nog steeds overal tegen, terwijl hoogleraar marketingwetenschappen Byron Sharp ze toch duidelijk in de ban heeft gedaan.
Dropshipping. Voor veel mensen een vies woord. Snelle jongens met AliExpress-producten, misleidende advertenties en een klantenservice die niet bereikbaar is. Vaak klopt dat beeld. Maar toch… ze doen ook iets goed. Iets waar traditionele marketeers veel van kunnen leren.
Overal op sociale media zie je Brand-related User Generated Content (Br-UGC) – oftewel merkgerelateerde content die niet door merken zelf, maar door consumenten wordt gedeeld. Maar wat betekent dat voor jou als marketeer? Is een Instagramfoto van een vriend met z’n nieuwe Nikes puur toeval, of stiekem een sterke marketinguiting? En herkennen consumenten die overtuigingspoging eigenlijk wel?
Algoritmische profilering heeft het reclamelandschap ingrijpend veranderd door merken in staat te stellen gepersonaliseerde ervaringen en communicatie te bieden. Deze profielen die gebaseerd zijn op onder andere browsegedrag, voorkeuren en demografische gegevens, stellen merken in staat gepersonaliseerde campagnes te maken. Naarmate het bewustzijn van gegevensverzameling onder consumenten groeit, hebben percepties van consumenten van profilering—vooral de nauwkeurigheid ervan—echter invloed op hun reacties.
Er zijn alternatieve manieren om A/B-testen uit te voeren zonder grote investeringen, zodat er meer ruimte in het marketingbudget overblijft. Dit artikel bevat een aantal praktische stappen waarmee je, zonder de kosten van premium tools, kunt blijven experimenteren en waardevolle inzichten kunt verkrijgen.
'De wetenschap ontdekt steeds meer over hoe gedrag in het brein ontstaat, maar datzelfde menselijke brein kan de complexiteit daarvan niet goed overzien. Met AI kunnen we veel beter gaan begrijpen welke gedragbepalers in welke context van belang zijn.'
Een team van ontwikkelaars heeft meer dan een jaar aan de Weekplanner gewerkt: "moeilijkste aan een goede app ontwikkelen is om deze eenvoudig te houden".
Verandert een hype als Flip de manier waarop consumenten producten ontdekken en kopen? En beïnvloedt een dergelijke app het bredere marketinglandschap?
Het is niet langer voldoende om enkel een fysieke of een online ervaring aan te bieden. Dit vereist niet alleen technische knowhow, maar ook een diepgaand begrip van de klantreis.
Over hoe Web3 apps en online communities de wereld van (content) marketing mogelijk aan het veranderen zijn.
Spotler NL is een een data driven marketing software provider voor de Nederlandse markt.