De week op social: bots, chat-extensies, augmented en virtual reality hot in social media

22 april 2017, 07:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week: Messenger 2.0 introduceert nieuwe features om te ontdekken, verbinden en ontwikkelen, Facebook lanceert het Camera Effecten Platform, Facebook rolt Facebook Spaces in beta uit, Facebook koppelt pagina’s en groepen, Instagram introduceert privé-collecties voor berichten die je bookmarkt, Instagram nu offline beschikbaar via Android en Snapchat introduceert nieuw toepassing van augmented reality met ‘World Lenses’.

Messenger 2.0 introduceert nieuwe features om te ontdekken, verbinden en ontwikkelen

Messenger is volgens Facebook de sociale huiskamer waar je leuke dingen doet met vrienden en tegelijkertijd iedereen kunt bereiken. Tijdens F8 kondigde David Marcus, VP van Messenger Products, een aantal nieuwe features aan waarmee Messenger meer is dan alleen een berichtenapp. Zo krijgen allereerst gebruikers in de VS toegang tot een Discover tab. Met die Discover tab is het eenvoudiger om bedrijven te vinden in Messenger.

Om het gebruik en de ervaring met Messenger verder te verrijken voegt Facebook chat-extensies toe aan Messenger die het mogelijk maken om apps als Spotify of Apple Music te koppelen aan je Messenger en zo je favoriete muziek te delen met vrienden.

M, de virtuele assistent binnen Messenger, krijgt tevens een upgrade zodat je suggesties kunt ontvangen via leuke stickerberichten of suggesties voor restaurants zodat je direct eten kan bestellen via Messenger.

Voor de kleine ondernemers biedt Facebook nu de mogelijkheid om smart replies te gebruiken in Messenger. Met Wit.ai – de AI botengine van Messenger- kunnen bedrijven nu automatische antwoorden geven op de meest gestelde vragen die ze ontvangen via Messenger.

Naast een berichtenapp is Messenger een plek om games te spelen. Deze week introduceert Messenger de New Rich Gameplay, een ontwikkeling om het gamen te verrijken door de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen voor een game challenge en nieuwe features toe te voegen zoals gamebots.

Bron: Messenger

Facebook lanceert het Camera Effecten Platform

Tijdens de F8 conferentie bleek dat het uitrollen van de Facebook camera in de Facebook-apps zoals Messenger de eerste stap was naar de volgende stap: het ondersteunen van augmented reality door het aanbieden van allerlei effecten zoals maskers, interactieve filters en frames. En Facebook heeft besloten de wereld van augmented reality (het toevoegen van effecten aan de werkelijkheid) te ontsluiten door de wereld van creatieve ontwikkelaars de mogelijkheid te bieden effecten te bouwen voor de Facebook camera. Facebook lanceert daarom het Camera Effecten Platform.

Het Camera Effecten Platform biedt twee tools: Frame Studio en AR Studio.

Met Frame Studio kan iedereen via een web-based tool frames ontwerpen voor je profielfoto’s of de nieuwe Facebook camera. AR Studio is nu in een besloten beta versie voor Mac.

Met AR Studio kunnen creatievelingen en ontwikkelaars hun eigen AR-ervaring bouwen zoals geanimeerde frames, maskers en interactieve effecten die reageren op beweging, interactie tijdens live uitzendingen of via third-party data.

AR Studio maakt hele nieuwe effecten mogelijk, zoals het tijdens live video meteen kunnen reageren op reacties van de kijkers. Zo kunnen kijkers met de This or That-feature via het posten van hashtags in reacties aangeven welke van twee opties hun voorkeur heeft. En met Giphy live kunnen kijkers met hashtags aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat en kan de persoon die live is deze voorkeur in een GIF laten zien die verschijnt bovenaan het scherm.

Het Camera Effecten Platform is vanaf deze week beschikbaar en je kunt hier starten. Wil je aan de slag met AR Studio, dan kan je je hier aanmelden voor de besloten Beta.

Bron: Facebook

Facebook rolt Facebook Spaces in Beta uit

Oculus Rift biedt je als kijker toegang tot de virtuele wereld. En met Facebook Spaces kun je nu je vrienden ontmoeten in die virtuele omgeving. Met je Facebook foto’s creëer je een virtueel evenbeeld van jezelf en vervolgens nodig je je vrienden uit om je virtueel te ontmoeten. Door gebruik van foto’s en 360-gradenvideo bezoek je nieuwe omgevingen. In deze VR-wereld teken je objecten in 3D, bel je vrienden buiten de VR wereld met een videocall en deel je selfies met je VR-herinneringen. Facebook Spaces is beschikbaar in Beta.

Bron: Facebook

Facebook koppelt pagina’s en groepen

In zijn keynote tijdens de F8 gaf Mark Zuckerberg aan dat Facebook klaar is voor de volgende stap: naast het verbinden van mensen gaat het nu namelijk meer om het bouwen van online communities. De feature om pagina’s en groepen met elkaar te verbinden past naadloos in deze visie. Deze week test Facebook deze feature onder andere op de pagina van het tv-netwerk HBO (Home Box Office).

De koppeling van je pagina met een Facebookgroep betekent dat je als bedrijvenpagina een dialoog kunt starten met mensen in je groep, de groep kunt managen als pagina en berichten kunt opstellen binnen de groep als pagina.

Zodra je de groep linkt met je pagina verschijnt er een nieuwe tab op je pagina die verwijst naar je groep. Je kunt de koppeling tussen groep en pagina ten alle tijden weer ongedaan maken.

Bron: CNet

Instagram introduceert privé-collecties voor berichten die je bookmarkt

Sinds deze week kun je Instagramberichten die je opslaat via het bookmarkicoon een speciaal plekje geven in privé-collecties. Zodra je de bookmarkicoon onder je bericht vasthoudt, kun je het bericht toewijzen aan een privé-collectie.

Tijdens het opslaan van je Instagrambericht kun je nieuwe collecties aanmaken en een naam geven. Je kunt het bericht ook eenvoudig toewijzen aan een bestaande collectie. De collecties zijn te vinden via de opgeslagen berichten tab op je profielpagina.

Instagram collecties

Bron: Instagram

Instagram nu offline beschikbaar via Android

Tijdens de F8-conferentie maakte Instagram bekend dat de app beschikbaar is via Android als je geen internetverbinding hebt. Je kunt berichten bekijken die je reeds hebt gedownload en reageren met een like of door het plaatsen van commentaar. Je kunt tevens offline berichten opstellen die vervolgens geupload worden zodra je online verbinding hebt.

Instagram offline

Bron: TheNextWeb

Snapchat introduceert nieuwe toepassing van augmented reality met ‘World Lenses’

Snapchat lanceert deze week een nieuwe toepassing van augmented reality met de introductie van World Lenses. De huidige filters in de app, waarmee je augmented reality toevoegt aan selfies, gaat nu een stap verder door een augmented reality-filter voor elke scene die je vastlegt met je camera. Snapchat zelf omschrijft het als ‘het schilderen van de wereld met 3D effecten’.

Bron: TechCrunch

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!