Verdien aan YouTube video’s met Google AdSense

9 oktober 2007, 08:40

Google heeft vandaag Google AdSense “video units” gelanceerd waarbij je als AdSense Publisher verdient aan advertenties die in en om relevante YouTube video’s worden getoond. Net als bij de andere advertentieformaten van Google AdSense kun je de “player” die de video’s afspeelt aanpassen aan je website wat betreft kleur en opmaak.

Nadat exact een jaar geleden bekend werd dat Google YouTube had overgenomen, werd er veel gespeculeerd over hoe er geld verdiend ging worden aan de populaire gratis videodienst. Adverteerders betalen nu zoals gebruikelijk per klik (CPC) of per 1.000 vertoningen (CPM). De AdSense publishers en de YouTube content partners delen mee in de advertentie inkomsten.

Google heeft genoeg lessen geleerd wat betreft het waarborgen van copyright. Mede daarom worden er alleen video’s in Google AdSense gedistribueerd van partijen die een partnerschap hebben gesloten met Google. Daarmee wordt AdSense een distributiekanaal voor video.

De advertenties worden als banner boven de video geplaatst en worden als “text overlay” advertentie onderin de video geïntegreerd als de video wordt afgespeeld, zoals onderstaand voorbeeld laat zien.

Je hebt als AdSense publisher enige invloed op welke video’s er getoond worden. Je kunt kiezen uit categorieën, video’s van individuele YouTube partners of je kunt de video automatisch laten bepalen zoals je gewend bent bij Google AdSense. De video units zijn nu beschikbaar in de VS voor Engelstalige websites. In de komende maanden wordt het programma verder uitgebreid. Meer informatie en informatievideo’s zijn te vinden op YouTube.

Eduard Blacquière
Freelance SEO Consultant bij Edwords Consultancy

Eduard is freelance SEO consultant. Hij helpt bedrijven hun bedrijfsdoelstellingen te vertalen naar een data-gedreven SEO & digitale marketing strategie. EdWords.nl is zijn blog en z'n specialisatie is SEO. Als blogger en spreker deelt Eduard kennis en hij is mede-oprichter van het jaarlijkse Friends of Search congres.

Categorie
Tags

8 Reacties

  Coen Jacobs

  Ik post het echt tegelijkertijd met deze weblog… 🙂 De posts lijken nog op elkaar ook! :$


  9 oktober 2007 om 08:50
  Corne Kox

  Gaat het om wie er het eerste postte 😉

  09-10-2007 09:47:17 Het grote geld: YouTube en AdSense.

  Lol


  9 oktober 2007 om 09:46
  Corne Kox

  Natuurlijk gaat het daar niet om. Het gaat om de juiste berichtgeving en het is leuk om te zien dat je iets als eerste oppikt.


  9 oktober 2007 om 10:01
  Coen Jacobs

  Maar even terug naar het artikel; heeft iemand voorbeeldjes van de verschillende formaten video’s?


  9 oktober 2007 om 10:04
  eduardblacquiere

  @Karel: het is inderdaad vorige week al is gesignaleerd, maar aangezien het vandaag officieel is gelanceerd, inclusief meer informatie en achtergrond, is er toch een bericht aan gewijd.

  Het is zeker een interessante ontwikkeling, hoewel Google naar mijn mening moet letten op het bewaken van de “niet-storendheid”, want de advertenties zijn in het gegeven voorbeeld niet bepaald onopvallend.


  9 oktober 2007 om 16:06
  karel

  Het is zeker een interessante ontwikkeling. Ik denk overigens dat je dat toch niet kunt tegenhouden. Er zal op 1 of andere manier geld moeten worden verdiend met deze videodienst. Deze vorm is dan wel de meest voor de hand liggende…


  9 oktober 2007 om 17:53
  Coen Jacobs

  @Corne;

  Bedankt, die had ik nog niet gezien!


  9 oktober 2007 om 19:17
  bert

  Interessant. Toen ik dit een tijd geleden te horen kreeg dacht ik dat het ging om stukjes videoadvertentie, maar zo kan het natuurlijk ook.

  Ik ben ook benieuwd hoe die radio advertenties ingevuld worden (lijkt me moeilijk klikken 🙂


  10 oktober 2007 om 05:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!