De week op social: LinkedIn video-advertenties, Pinterest zoekadvertenties en Facebook screensharing

21 oktober 2017, 07:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week: Facebook Live krijgt screensharing-feature, Pinterest biedt zoekadvertenties met geavanceerde autotargeting aan, Facebook test nieuwe custom audience targeting, LinkedIn test video-advertenties op mobiel, Facebook koopt populaire tienerapp TBH, Facebook rolt officieel de Explore-Feed uit, Facebook test abonnementenmodel Instant Artikelen, Twitter scherpt haar platformbeleid aan en WhatsApp voegt live locatie toe.

Facebook Live krijgt screensharing-feature

Facebook live screenshare

Sinds de lancering van Facebook Live in 2015 via de Mentions-app van bekendheden op Facebook, is er veel veranderd. Zo kregen alle eigenaren van bedrijvenpagina’s toegang tot live video in maart 2016. Vervolgens startte Facebook het testen van advertentie breaks in live uitzendingen.

Live video is heel populair. Ongeveer 1 op 5 video’s op Facebook is een livestream. En live video wordt 3 keer langer bekeken dan ‘gewone’ video. Live video kun je inzetten om je eigen show te starten met gasten of voor het maken van instructievideo’s. Voor instructievideo’s kun je onder andere live je scherm delen met kijkers. Tot voor kort had je voor het delen van je scherm speciale streamingsoftware nodig.

Tot deze week, want Facebook voegt deze week een screensharing-feature toe voor live video via desktop of laptop. Zodra je live video activeert, zie je de optie ‘deel je scherm’. Om deze optie te gebruiken dien je een Chrome extensie toe te voegen aan je browser. Als je deze extensie geïnstalleerd hebt, kun je kiezen wat je live wilt delen: je hele scherm, een tabblad binnen je browser of het scherm met de live applicatie.

Bron: TheNextWeb

Pinterest biedt zoekadvertenties met geavanceerde autotargeting

Pinterest zoekadvertenties

De visuele zoekmachine Pinterest genereert maandelijks 2 miljard zoekopdrachten. Zoeken op Pinterest doe je via gerichte zoekwoorden. En de meeste zoekopdrachten op Pinterest zijn gericht op het vinden van een product of dienst. Het lag voor de hand dat Pinterest zoekadvertenties introduceerde in januari 2017. Tot voor kort waren deze zoekadvertenties beschikbaar voor een selecte groep bedrijven en buro’s.

Vanaf deze week krijgen alle bedrijven toegang tot de Pinterest zoekadvertenties. Adverteerders kunnen de advertenties targeten met zoekwoorden of via een gevanceerd autotargeting systeem. Deze autotargetingoptie maakt gebruik van de Pinterest Taste Graph. Daarmee kun je automatisch targeten op relevante zoekwoorden die rollen uit de miljarden zoekopdrachten op Pinterest.

Bron: Marketingland

Facebook test nieuwe custom audience targeting

Facebook beschikt over ongekende hoeveelheden data van elke gebruiker waarmee adverteerders een doelgroep gericht kunnen targeten. Naast leeftijd, geslacht of woonplaats kun je als adverteerder kiezen uit een scala aan onderwerpen waar je doelgroep in geïnteresseerd is. De zogenaamde custom audience targeting-opties voegen daar nog een geavanceerde laag aan toe. Denk daarbij aan het targeten van bezoekers van je bedrijvenpagina, maar ook kijkers van je video’s of mensen die reageren op je paginaberichten.

Facebook test momenteel twee nieuwe opties binnen de custom audience targets: ‘Dwell Time‘ en ‘Link Sharing‘. Dwell Time opent targeting gericht op mensen die je Facebook- of Instagram-advertentie een tijd hebben bekeken, maar geen actie ondernomen. Met Link Sharing kun je mensen targeten die je content gedeeld hebben op Facebook.

Volgens SocialMediaToday heeft Facebook op dit moment nog geen plannen om deze geavanceerde targetingvariabelen verder uit te rollen.

Bron: SocialMediaToday

LinkedIn test video-advertenties op mobiel

LinkedIn video advertenties

In augustus van dit jaar gaf LinkedIn (eigendom van Microsoft) alle gebruikers de optie om video te uploaden via hun mobiele telefoon. En de videocontent doet het buitengewoon goed. Volgens LinkedIn worden videoposts 20 keer vaker gedeeld dan andere berichten! Vandaar dat LinkedIn nu start met de verkoop van video-advertenties voor een selecte groep marketeers, met het langetermijn doel een uitrol naar alle adverteerders.

Je kunt een video-advertentie opstellen via gesponsorde berichten in de campagnemanager. Alle targetingopties zijn beschikbaar voor deze video-advertenties.

De video-advertenties verschijnen in de nieuwsstroom zonder geluid, behalve als de kijker erop klikt. Momenteel is de test beperkt tot mobiel, maar naar verwachting volgt later een uitrol naar desktop.

Bron: SearchEngineJournal

Facebook koopt populaire tienerapp TBH

tbh app

Facebook heeft er alle baat bij het tienerpubliek aan zich te binden. En als tieners niet kiezen voor het platform, dan is er altijd nog de mogelijkheid om platforms over te nemen die populair zijn onder tieners. Zo blijkt Facebook nu de tienerapp TBH over te nemen. De app telt meer dan 5 miljoen downloads en biedt tieners de mogelijkheid met vrienden te delen wat ze zo leuk vinden aan hun vrienden. Via de app voeg je vrienden toe en beantwoord je anoniem vragen over die vrienden. Denk aan vragen als: ‘wie heeft de leukste glimlach?’ of ‘wie maakt je het meest aan het lachen?’. Als jij het meest gekozen wordt door je vrienden, krijg je leuke extra’s.

Bron: TheVerge

Facebook rolt officieel de Explore Feed uit

Explore Feed Facebook

Sinds enige tijd heeft elke Facebook-gebruiker toegang tot een tweede nieuwsstroom op Facebook: de Explore Feed. De nieuwsstroom is volgens Facebook gericht op het ontdekken van nieuwe content. Het zijn berichten die je zelf niet zo snel zou bekijken in je huidige nieuwsstroom, maar die volgens Facebook wel interessant voor je kunnen zijn. Tot op heden was deze zogenaamde Explore Feed alleen toegangelijk via je mobiele telefoon. Sommigen zagen een speciale tab in de Facebook app (met het raket icoon), anderen zagen de feed alleen via de navigatie in het startscherm van de Facebook-app.

Sinds deze week is de Explore Feed officieel uitgerold naar desktop en zichtbaar via de navigatielink in het linkermenu van je startpagina, of door te klikken op Explore Feed. Sommigen waarderen de nieuwe content, anderen zijn er minder blij mee. Ik ben benieuwd wat jij van je Explore Feed-content vindt. Laat het weten in een reactie.

Bron: TechCrunch

Facebook test abonnementenmodel Instant Artikelen

Uitgevers die Instant Artikelen op Facebook gebruiken, hebben de wens geuit om een abonnementenmodel te koppelen aan deze artikelen. Instant Artikelen laden snel op Facebook en houden de lezer op het platform. Voor uitgevers een ideaal medium om Facebook-gebruikers te bereiken.

Facebook start nu een test van het abonnementenmodel voor Instant Artikelen. Een kleine selecte groep uitgevers uit de VS en Europa is uitgenodigd voor deelname aan de test. De test wordt eerst uitgerold voor Android-toestellen en naar verwachting later verder uitgebreid.

Bron: Facebook

Twitter scherpt haar platformbeleid aan

Elk social medium heeft helaas te maken met trollen, spammers en ongewenste berichten die oproepen tot haat of ongewenste seksuele intimiteiten delen. Twitter’s CEO – Jack Dorsey – startte onlangs een tweetstorm waarin hij aangaf dat Twitter hard werkt aan strengere regels om ongewenst Twittergedrag te bestrijden.

Deze week maakt TechCrunch een e-mailbericht openbaar waarin Twitter toelicht wat de scherpere regels inhouden. Zo zal Twitter strenger optreden tegen Twitteraars die ongewenste naaktberichten, ongewenste seksuele toenadering, haatberichten of oproepen tot haat verspreiden.

De details werkt Twitter momenteel uit. De publicatie van de nieuwe Twitter-regels is op dit moment nog niet bekend.

Bron: TechCrunch

WhatsApp voegt live locatie toe

whatsapp share location

WhatsApp rolt een nieuwe feature uit waarmee je je locatie kunt delen met vrienden of familie. Vanaf versie 2.17.61 kun je nu je vrienden laten weten waar je precies bent. Een feature die handig is als je ergens met een groep vrienden afspreekt.

Het delen van je exacte locatie is tijdelijk en verloopt na een zelfgekozen tijd.

Bron: WhatsApp

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!