ReclameReview: McDonald’s biedt Spotify-playlist met frietscan

12 juni 2019, 11:00

Heb jij dat nu ook altijd, dat je tijdens je bezoek aan McDonald’s niet weet wat je moet luisteren? Ik nooit, maar toch heeft McDonald’s een oplossing voor dit ‘probleem’ bedacht. Een grappige oplossing: scan je frietjes en open de FriesList op Spotify!

Credits

Bureaus: DPZ&T São Paolo & Leo Burnett Colombia

Soundproducer: Lucha Libre

Doelstelling

Extra beleving bieden voor gasten van McDonald’s-vestigingen in Zuid-Amerika.

Uitwerking

Zoals ze het zelf zeggen: “The World Famous Fries become songs on Spotify.”

De placemat op het dienblad bij McDonald’s laat een Spotify-code zien die je kunt scannen met de app. Maar dan moet je wel eerst frietjes van de juiste lengte hebben neergelegd. Af en toe een stukje eraf happen om het te laten passen is natuurlijk toegestaan. In de commercial zien we hoe het principe werkt en hoe je, alleen of met zijn tweeën, kunt genieten van de frietwaardige deuntjes die McDonald’s heeft geselecteerd.

Oordeel

Eerste reactie: leuk bedacht! Iemand (ik neem aan een reclamecreatief) legde de link tussen de streepjes in de Spotify-scancode en de frietjes van McDonald’s. Daarna is het een kwestie van invullen, want dat is in feite al je complete idee. Erg leuk gevonden, vind ik.

“Het is meer een creatievencampagne dan een doelgroepcampagne”

Tweede reactie: waarom zou je dit doen? Als je naar McDonald’s gaat, wil je meestal snel even iets eten en dus niet uitgebreid de tijd nemen om je frietjes op lengte te sorteren om daarna een playlist te openen en uitgebreid alle nummers te luisteren.

Derde reactie: mijn frietjes worden koud als ik ze zo los op de placemat neerleg. Dus nogmaals: waarom zou ik dat doen? Of ik moet ze daarna heel snel opeten, dat kan ook. Anyway, ik vind het idee in theorie een stuk leuker dan in de praktijk. Groot gelijk dat ze het hebben uitgewerkt en er een campagne van hebben gemaakt, maar dit lijkt me meer een creatievencampagne dan een doelgroepcampagne.

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!