ReclameReview: HARIBO

ReclameReview: HARIBO

In de nieuwe commercial van HARIBO (ik schreeuw niet, dat moet met hoofdletters) zien we dat het snoepmerk het kind in volwassenen naar boven haalt. Vrij letterlijk.

Credits

Opdrachtgever: HARIBO - Annemiek Boonman, Senior Brand Manager en Dennis Teeken, CEO
Bureau: SUPERREBEL
Creatie: Arjan Hoekstra en Lodewijk Varossieau
Brand Manager: Linda van de Wiel
Productie: Bilder
Regisseur: Felix Knops

De doelstelling

Meer snoep verkopen door sympathie op te wekken bij de doelgroep.

De uitwerking

De verantwoordelijkheid voor de output werd volledig in handen gelegd van een groep kinderen. Zij bedachten zelf wat ze over de vernieuwde Kindermix van HARIBO wilden vertellen. Daarom organiseerde reclamebureau SUPERREBEL een studiodag met 40 kinderen. Zij mochten bedenken waar de snoepjes hen aan doen denken, vertellen wat er leuk en lekker aan is. Deze gesprekken werden ter plekke opgenomen en zijn rechtstreeks gebruikt in de commercial.

Het oordeel

Deze Nederlandse adaptatie van de Engelstalige campagne is gewoon grappig, daar kunnen we kort over zijn. Er is een groot verschil tussen wat je als kijker verwacht en wat je uiteindelijk krijgt, namelijk volwassenen die zich heel kinderlijk gedragen. Waarbij ook nog eens de stemmen van kinderen zijn gebruikt.

Dat het script volledig bedacht is door kinderen, weet de doelgroep natuurlijk niet. Dat is alleen leuk voor reclamemensen die de achtergrond van de campagne kennen. Net als bij de ReclameReview van vorige week (de nieuwe commercial van Rabobank, toevallig gemaakt door de oudste filmcrew van Nederland) dus het geval was.

Maar komt de boodschap ook over? Dat is natuurlijk de vraag, want die wordt niet letterlijk gecommuniceerd. Je moet zelf als kijker de link leggen tussen het kinderlijke gedrag van de volwassenen en de Kindermix van HARIBO. Dat lijkt me niet zo'n probleem als je de hele commercial ziet én hoort. Maar als je het geluid uit hebt staan of je krijgt maar flarden mee van de commercial (zoals dat gaat wanneer je favoriete tv-programma onderbroken wordt), mis je de clou.

Toch vind ik het een geslaagde adaptatie en zie ik wel mogelijkheden voor vervolgcommercials binnen deze campagne. Ik ben benieuwd hoe ze er verder invulling aan gaan geven.


Delen

0
1


Er zijn 29 reacties op dit artikel

 • LOL, ik had hem nog niet gezien, hij is best grappig inderdaad als je beeld én geluid aan hebt staan. Verrassend!

  geplaatst op
 • Wie is de doelgroep? Ouders of de kinderen?

  geplaatst op
 • Totaal waardeloos !

  geplaatst op
 • @M. Ik neem aan dat ouders de doelgroep zijn. Deze commercial heb ik volgens mij ook al een keer 's avonds gezien.

  geplaatst op
 • Wie zijn de acteurs die in de commercial spelen?

  geplaatst op
 • Ik vond de reclame eigenlijk alleen maar irritant en toen had ik hem nog niet eens gezien, maar alleen gehoord. Maar misschien erger ik me gewoon aan het feit dat het 1 nauwelijks verstaanbaar is en 2 in het Nederlands... Ach het maakt niet uit, als de meerderheid er maar wat in ziet.

  geplaatst op
 • Ik vind de reclame geniaal.

  geplaatst op
 • Wat was mijn dochter vannochtend weer blij nadat ze een paar Haribo snoepjes kreeg :). Ik ben enorm blij met het merk Haribo puur en alleen al door het feit dat het zo geliefd is bij de Kids.

  geplaatst op
 • Wat een verschrikkelijke reclame film ik heb nog nooit zoiets gezien . Moet dit haribo redden dus niet,ik ben niet de enige die het verschrikkelijk vinden, ga zo door en het bedrijf gaat failliet . Stop toch die vervelende reclame

  geplaatst op
 • Ik vind deze reclame erg irritant en belachelijk. Het idee om hierdoor jong en oud als klant te krijgen mist volledig zijn doel. Geldverspilling dus door Haribo!

  geplaatst op
 • De meest verschrikkelijke reclame ooit. Snap niet dat deze van hetzelfde bureau komt waar normaal gesproken echt mooie reclames vandaan komen. Als deze in het reclameblok zit, gaat het gelijk naar n andere zender. Snap haribo ook niet dat ze denken dat mensen hierdoor getriggerd worden om hun snoep te kopen. Ik weiger hiervan ook maar iets te kopen omdat me dat steeds doet denken aan deze irritante reclame. Hopelijk gaat ie snel van de buis.

  geplaatst op
 • Wat een zuurpruimen hier. Kan zijn dat de reclame je niet aanspreekt, maar verschrikkelijke ooit???? Dan wordt gemakshalve elke (af)wasmiddel van de afgelopen 60 jaar vergeten.
  Ik heb er hard om gelachen en mijn vriendin en zoontje ook.

  geplaatst op
 • Achterlijke reclame

  geplaatst op
 • Plaatsvervangende schaamte

  geplaatst op
 • De meest irritante reclame ooit! Ik zap gelijk weg als ik deze reclame voorbij zie komen..

  geplaatst op
 • Ik irriteer mij mateloos aan deze reclame, als hij op kindertijdstippen word uitgezonden Baby tv of zo begrijp ik hem. Maar zowel opdrachtgever als Bureau slaan de plank volledig mis volgens mij.

  geplaatst op
 • Ik irriteer mij mateloos aan deze reclame, als hij op kindertijdstippen word uitgezonden Baby tv of zo begrijp ik hem. Maar zowel opdrachtgever als Bureau slaan de plank volledig mis volgens mij.

  geplaatst op
 • Super irritante reclame. En dat wordt dan goedgepraat door een zwever die het een geslaagde adaptatie vindt!! Dan ben je echt los van de grond.
  Ik kan me niet voorstellen dat dit tot meer verkoop leidt. Bij mij eerder het tegenovergestelde.

  geplaatst op
 • Ik zie hem net weer voorbijkomen de zekere winnaar van de loden Loekie voor de slechtste reclame ooit. Hij komt op mij over alsof we allemaal idioten zijn met die kinderstemmen bij volwassen. Haal hem in vredesnaam z.s.m. van de buis en bedenk een echt leuke reclame.

  geplaatst op
 • Wist U dat door deze achterlijke reclame ik NOOIT Haribo producten zal kopen?

  geplaatst op
 • Ik lees de reacties op deze commercial en ik ben verbaasd over de negatieve reacties. Daarom wil ik kwijt aan jullie dat ik de opzet bijzonder geslaagd vind. De volwassenen gedragen zich écht zoals een kind dat zou doen en dat is zo buitengewoon. Het verbaast me dan ook niet dat de tekst van kinderen afkomstig is. De acteurs maken het plaatje compleet want de mimiek laat ons écht kinderen zien. In tegenstelling tot eerdere reacties wil ik jullie graag laten weten dat ik het een van de betere recame's vind. Mijn complimenten.

  geplaatst op
 • Wat een ongelooflijke kl*tereclame. Irritant ook dat het wordt uitgezonden als kinderen al op bed moeten liggen. Maar dat geldt voor meer kindgerichte reclames.

  geplaatst op
 • Ik heb nog nooit van me leven zo iets kinderachtige reclame gezien afschruwelijk dit is voor kinderen niet voor volwassenenvverschrikelijk om te zien

  geplaatst op
 • Ik heb nog nooit van me leven zo iets kinderachtige reclame gezien afschruwelijk dit is voor kinderen niet voor volwassenenvverschrikelijk om te zien

  geplaatst op
 • Wat een ergernis deze reclame

  geplaatst op
 • Alle zuurpuimen hier zijn te snel volwassen geworden, hebben cast een hele zure jeugd gehad, geen kindgevoel meer behalve klagen ;).. Ik ben 43 jaar en vindt het een lwuke reclame. Niet te veel over nadenken mensen. En vooral mensen die hier meerdere keren reageren zijn echt SNEU..
  Om in deze reclamegedachte te blijven.. Grow up and get a life.. Er zijn al genoeg echt irritante reclames (zonder knipoog).. en daar hebben we de Loden loekie voor!! Dus lekker stemmen dan Ninja’s en Maantjes :):)

  geplaatst op
 • De reclame zelf heb ik geen mening over. Niet geweldig, niet slecht. Wel een mooie dame met die kersen, haha. Maar ik erger me wel aan de slechte opnames van die stemmen. Ongelofelijk slecht en enorm dof terwijl je de hedendaagse techniek hebt. Uitspraak is ook vreemd... 1e kind zegt meer kirsen ipv kersen. Dat dit er dan door is gekomen... vreemd. Ninja kind is wel een heel droevige opname.

  geplaatst op
 • Wanneer stoppen jullie eens met die meest afschuwelijke achterlijke reclame van Haribo!

  geplaatst op
 • Ik ben het eens met sommige eerdere reacties. Maar waar hebben we het over. Idd in de jaren 60/70 waren er veel meer irritante reclames. Maar kom op zeg afzeiken is makkelijk maar kom dan gewoon met een goed onderbouwde opmerking or rest your case.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.