Op zoek naar creatieve harmonie: hoe vind je het perfecte bureau?

In de dynamische wereld van marketing en branding is het vinden van het perfecte creatieve bureau niet alleen een beslissing, maar eerder een cruciale mijlpaal voor het succes van je merk.

16 oktober 2023, 11:00 1418 x gelezen

Het vormt het begin van een partnerschap waarmee je aan je merk gaat bouwen. Maar hoe vind je dat ene bureau dat perfect aansluit bij jouw visie en behoeften? Waarom is het vinden van het juiste creatieve bureau van cruciaal belang? In dit artikel neem ik je mee in het proces van het selecteren van het juiste bureau en bespreek de essentiële stappen om een ideale creatieve partner te vinden.

 

Een creatief marketing- en communicatiebureau excelleert in het genereren van innovatieve marketing- en communicatieconcepten, en dit is hun dagelijkse passie. Ze creëren doordachte ideeën die een merk onderscheidend en herkenbaar maken in communicatie. ‘Waarom zou je géén expert vragen om je te helpen?’ vroeg mijn voormalig directeur ooit aan mij. Verder dan een budgetoverweging kwam ik niet in mijn antwoord.

Efficiëntie en toegang tot talent zijn bijkomende voordelen. Een creatief bureau blijft op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen, wat innovatie stimuleert. Door taken uit te besteden, kun je je als marketeer juist concentreren op kernactiviteiten. Kortom, de juiste creatieve partner versterkt merken, bespaart kosten en vergroot concurrentievoordeel, waardoor de keuze voor een bureau cruciaal is voor succes.

Wat zoek je in een bureau? Wat heeft je merk nodig?

Te vaak merk ik dat marketeers die op zoek zijn naar een creatieve partner, bureaus als inwisselbaar beschouwen. Ze nodigen een lijst(je) met bureaus uit om te pitchen, waarvan er meestal wel een aantal ingaan op de uitnodiging. Vervolgens kiest de klant het bureau die haar het meest aanspreekt, om uiteenlopende en niet altijd de juiste redenen.

Elk creatief bureau heeft echter zijn eigen unieke DNA. Het is essentieel om te bepalen met welk type bureau je een partnerschap wilt aangaan en vooraf na te denken over welk type bureau jouw merk nodig heeft. Die keuze heeft directe invloed op het succes van je marketing- en dus branding-inspanningen. Bureaus hebben verschillende specialisaties en sterke punten, variërend van conceptontwikkeling, grafisch ontwerp tot digitale marketing en contentcreatie.

Maar ook in de manier van samenwerken. Wil je een structurele partner aan je zijde, of op projectbasis? Hoe proactief verwacht je dat het bureau is? Zoek je een full-service bureau of een echte specialist? Wil je een grote klant zijn voor het bureau, of liever een kleine klant voor een ‘groot’ bureau? Wil je een sturend bureau, of een dat meegaander is? Hoe belangrijk is flexibiliteit en snelheid in het bedenken en creëren? Veel vragen, die allemaal neerkomen op dezelfde conclusie: zorg voor een heldere visie op het type bureau waarmee je wilt samenwerken.

Onderzoek & Shortlist

Bij het onderzoeken en opstellen van een shortlist van geschikte creatieve bureaus is grondigheid van het grootste belang. Het proces begint met het identificeren van potentiële partners die aansluiten op jouw visie op de samenwerking met een creatief bureau. Verzamel aanbevelingen van collega’s, zakenpartners en online research.

Vervolgens moet je criteria vaststellen om deze bureaus te vergelijken, zoals eerdere projecten, branche-ervaring en manier van samenwerken. Door een zorgvuldige shortlist samen te stellen, kun je de kwaliteit van je shortlist verbeteren en uiteindelijk de juiste keuze maken voor je merk.

Wat is je verzoek?

Grofweg zijn er 3 smaken:

 1. Je verzoekt het bureau om een pitch-opdracht uit te voeren en te presenteren
 2. Je nodigt het bureau uit voor een kennismakingsgesprek (of je gaat op bezoek)
 3. Combinatie van beiden (volgordelijk of in gezamenlijk 1 meeting)

De voor- en nadelen van Pitchen

Je kunt overwegen om de bureaus te vragen een pitch-opdracht uit te voeren. Het voordeel van pitchen is dat je verschillende creatieve benaderingen van diverse bureaus gaat zien, toegepast op jouw opdracht. Elk bureau brengt zijn eigen frisse inzichten en innovatieve ideeën. Aan de andere kant vergt het opstellen en beoordelen van pitches veel tijd. Je moet gevoelige informatie delen met meerdere partijen. En het kan overweldigend zijn om talloze pitches te evalueren. Een paar zaken ter overweging…

Wees je bewust van de investering die je vraagt van een bureau. Er gaat veel tijd en energie in een pitch zitten. Overweeg een pitch-vergoeding en zorg voor een goede briefing met selectiecriteria. Waarschijnlijk zoek je een partner om voor langere tijd mee samen te werken, en niet een eenmalige leverancier. De pitch is je eerste kans om deze samenwerking goed te starten, maar het is ook je eerste kans op een slechte start.

Moge de beste winnen. Dat is wel het eerlijke uitgangspunt natuurlijk. Echter, het kan zo maar zijn dat het bureau waar je het beste gevoel bij hebt om mee samen te gaan werken, niet de beste pitch levert. Wat doe je dan? Kies je dan het bureau met de beste pitch, maar waar je een minder goed gevoel bij hebt? Of wimpel je alsnog de beste pitch af? En in geval van dat laatste, wat was dan het nut van het uitschrijven van de pitch-opdracht? De hamvraag is deze: Wat wil je bereiken door een pitch-opdracht uit te schrijven?

In Reverse…

In dit artikel van Nanny Kuilboer op MarketingFacts lees je wat een aantal designers en bureaus vinden van het fenomeen ‘pitchen’. Spoiler alert: het is geen lofzang (ook geen horrorverhaal overigens :). Creatief bureau Brand Builders heeft op het moment van schrijven een opvallende activatie lopen waarin ze de rollen omdraaien. Niet het bureau, maar de klant pitcht hun tofste creatieve opdracht aan het bureau. The Reversed Pitch heet het.

Kennismakingsgesprekken voeren: Welke vragen stel je?

Bij het voeren van kennismakingsgesprekken met creatieve bureaus is het essentieel om de juiste vragen te stellen. Als je energie hebt gestopt in het maken van een goede shortlist, dan weet je in ieder geval dat er goede kandidaten aan tafel zitten. Dat hoef je dan niet meer te toetsen. Het doel is om een diepgaand inzicht te krijgen in hun vermogen om jouw merk te laten groeien en een harmonieuze samenwerking te waarborgen.

Een aantal vragen die je kunt stellen:

 • Wat is je eerste indruk van ons merk en kun je een voorbeeld geven van een vergelijkbare klant waarvoor je hebt gewerkt? (Deze vraag helpt je te begrijpen of het bureau in staat is om jouw merk te begrijpen en hoe ze eerdere ervaringen kunnen toepassen om jouw doelen te bereiken)
 • Kun je ons iets meer vertellen over je creatieve proces en hoe je omgaat met uitdagingen tijdens projecten? (Dit geeft je inzicht in werkwijze en flexibiliteit)
 • Hoe werk je het liefste samen met je klant? (Deze vraag geeft je inzicht in de manier van samenwerken)
 • Op welk project zijn jullie het meest trots en waarom? (Deze vraag geeft je een idee over waar de energie zit voor het bureau en wanneer ze ‘in hun kracht’ zitten)
 • Hoe meet je succes in onze samenwerking? (Dit geeft inzicht in hoe het bureau zijn prestaties evalueert)

Je creatieve partner kiezen

Na zorgvuldig onderzoek en kennismakingsgesprekken moet je alle informatie afwegen om de beste match te bepalen. Dit is het moment waarop je de strategische keuze maakt die van invloed zal zijn op het succes van je merk.

Hoe zorg je voor effectieve samenwerking?

Doordat je de juiste bureaukeuze hebt gemaakt sta je al met 3-0 voor! Dat is fijn. Net zoals voor elke relatie geldt; je moet er aandacht in blijven stoppen. Zorg voor positieve energie over en weer. Complimentjes. Momentjes pakken om de successen te vieren. Elkaar op de hoogte houden. Goede samenwerking heeft geen motivatie nodig, je moet er vooral voor zorgen dat je elkaar niet demotiveert. Een paar tips voor een effectieve samenwerking:

 • Geef je bureau voldoende tijd en een realistische planning
 • Geef je bureau creatieve ruimte om te ontdekken (om te voorkomen dat je alleen voor de hand liggende voorstellen krijgt, dan laat je namelijk veel mooie kansen liggen)
 • Respecteer de expertise van je bureau (je weet het niet altijd beter)
 • Investeer tijd in goede briefings (crap in = crap out)
 • Wees eerlijk in je feedback (juist als het slecht nieuws is)
 • Je bureau zit soms in jouw wereld, jijzelf de hele tijd. Houd je bureau op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen (daarmee vergroot je de kans op een proactieve houding van je bureau)

Samenvatting om jouw perfecte creatieve partner te vinden

Het belang van het vinden van het juiste creatieve bureau voor marketeers is drieledig: ze versterken je merk, besparen kosten en behalen concurrentievoordeel. Maar elk creatief bureau heeft zijn eigen identiteit en specialisatie, dus marketeers moeten zorgvuldig bepalen welk bureau het beste bij hun merk past. Onderzoek en shortlisting zijn cruciaal, gevolgd door het voeren van doordachte kennismakingsgesprekken. Overweeg de voor- en nadelen van pitch-opdrachten zorgvuldig. Het uiteindelijke doel is een effectieve samenwerking die leidt tot langdurig succes en behoud van creatieve harmonie.

Jan Willem Rozema
Marketing Consultant bij Yellow Orange

Hoe bouw je een merk? In die vraag heb ik mijn roeping gevonden. Met 12 jaar ervaring, zowel aan klant- als bureauzijde in de marketingsector, heb ik een stevige basis in marketing en organisatiekunde. Als account director bij Brand Builders, waar ik de afgelopen 8 jaar heb gewerkt, heb ik me ontwikkeld tot een strategisch adviseur voor diverse merken, waaronder Orthica, Veet, Thales, Carlton Hotels, Bar-le-Duc, De Voordeelmarkt, Jan, Strepsils en Durex. Mijn diepgaande passie voor merken drijft me om resultaatgerichte marketingstrategieën te ontwikkelen en te implementeren die echte impact hebben. Als zelfstandig marketingadviseur bij Yellow Orange zet ik mijn expertise in om merken te laten groeien.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!