Neuromarketing ontrafeld in ‘Breinspel’

Boekrecensie

Neuromarketing ontrafeld in ‘Breinspel’

Welke boeken zijn interessant of relevant en wat vinden ervaren marketingprofessionals ervan? NIMA Register Marketeers recenseren de meest uiteenlopende marketing-gerelateerde boeken. Deze keer: 'Breinspel' van Chantal van den Berg.

Deze recensie werd geschreven door Joop Rutte, Register Marketeer, strategisch marketeer in internationale organisaties en ondernemer. Hij is gespecialiseerd in business intelligence.

'Breinspel' van Chantal van den Berg valt in het genre Neuromarketing en dat belooft nogal wat. Na het absorberen van het boek kun je vooraf voorspellen hoe een gesprek gaat verlopen. Het geeft handvaten wat je kunt doen zodat je anderen vanzelf meekrijgt in je standpunt.

Het toepassen van neuromarketing kan je extra succesvol maken in je professionele leven. Dit boek is zeer handzaam en overzichtelijk geschreven en eindigt uitvoerig met een aantal herkenbare praktijkcases. Als je er voor gaat zitten, dan is het vooral een werkboek met veel heldere voorbeelden die vanuit makkelijk te begrijpen structuren zijn verwoord.

"Het boek past in een tijd waar iedere Twitter-misser fataal kan zijn"

Chantal geeft in haar inleiding zelf aan dat de behoefte aan een goed naslagwerk is ontstaan na de verschillende workshops die ze de afgelopen jaren mocht geven. Het boek past in een tijd waar iedere Twitter-misser fataal kan zijn en de boodschap vooral pakkend moet zijn in een explosief uitdijende digitale communicatiewereld. In een tijd waar een startende generatie 24 uur per dag geconfronteerd wordt met een kunstmatig ideaalbeeld. Waar strategische marketing wordt weggedrukt door kortetermijn-succes-optimalisatie tegen een zo gering mogelijke inspanning.

De hieronder gebukt gaande millennial kan nu via dit boek een indrukwekkende gereedschapskist aangereikt krijgen, met bewezen succesvolle ideeën om te kunnen voldoen aan de stevige eisen van deze tijd. En dat heeft dus zeker nut.

Manipulatie?

Anderzijds krijg je rode konen bij het lezen van de voorbeelden waarbij men zich ten koste van anderen probeert op te werken in een organisatie. Of waarbij mensen intern gemanipuleerd worden om jouw idee te verkopen. Daar moet ik bij sommige mensen eigenlijk helemaal niet aan denken.

"Er mist een meer principiële levenshouding gebaseerd op integriteit, ijver en rechtvaardigheid"

Dit is een pragmatisch boek in persoonlijke effectiviteitstraining en daarom is het tevens gericht op manipulatie en eventuele misleiding. Daar worden geen doekjes om gewonden. Als het dan gaat om persoonlijke effectiviteitstrainingen, dan mis ik hier wel een meer principiële levenshouding gebaseerd op integriteit, ijver en rechtvaardigheid. Bejegen een ander zoals je door hen bejegend wil worden, is mijn devies.

'Breinspel' is enkel geschikt voor marketing- en salesprofessionals in B2B-omgevingen die al enige tijd een bewustzijn hebben ontwikkeld over de persoonlijke en professionele wereld waar men in leeft. Dat men bijvoorbeeld een goed voorstellingsvermogen heeft over hoe je daar goed of kwaad doet als persoon, binnen je organisatie of naar je klant. Zo kun je dit meer inhoud geven door daar met je hart en ziel aan te blijven werken, en hiervoor de technieken te gebruiken die worden beschreven in het boek, indien dat nodig is.

Je hoeft niet alles uit het boek tot je te nemen. En als je er zoals ik vanuit gaat dat 90 procent van de mensheid het goed voor heeft met de ander en je vindt dat je daartoe zelf ook behoort, dan is dit een nuttig (werk)boek om je persoonlijke vaardigheden te verbeteren. En zo kun je die andere 10 procent vanaf nu ook beter begrijpen en benaderen.

Breinspel

Auteur: Chantal van den Berg

EAN: 9789082955705             

Uitgever: Pumbo.Nl B.V.

Eerste druk: 2018  

Trefwoorden: neuromarketing, brein, spel, psychologie, breintraining


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.