Mobiele telefoon bevordert cultuuromslag, emancipatie en migratie

23 maart 2003, 09:53

De mobiele telefoon draagt bij aan sociale en culturele veranderingen in de wereldorde. Dat stelt de Britse filosofe Sadie Plant, die in 1997 met haar geruchtmakende boek ‘Zeros +Ones’ de geuzentitel ‘cyberfeministe’ verwierf.

Volgens Plant blijken technologische vindingen in de praktijk soms populair te worden bij categorieen mensen waarvoor ze aanvankelijk helemaal niet bedoeld waren. Bovendien maakt de consument vaak op een andere manier gebruik van deze artikelen dan de fabrikanten vooraf gedacht hadden. Zo waren de mobiele telefoon en sms oorspronkelijk bedoeld voor zakenmensen maar tieners bleken eveneens een zeer belangrijke afzetmarkt te vormen.

Plant signaleert verder dat de mobiele telefoon bevrijdend kan werken voor vrouwen in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en dat het artikel bijdraagt aan de versoepeling van de strikte en formele omgangsvormen in een land als Japan. Bovendien zou het mobieltje de migratiestromen bevorderen omdat het hiermee eenvoudiger is om contact te onderhouden met familie en vrienden.

Bron: Intermediair nr. 11 (2003), pagina 34-35.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!