Social media in Nederland 2018: uittocht van jongeren op Facebook

Resultaten van het onderzoek Social media in Nederland 2018

Social media in Nederland 2018: uittocht van jongeren op Facebook

De onderbuik riep het al langer, maar nu is het voor het eerst ook overtuigend aangetoond in de data: jongeren keren Facebook de rug toe. Het dagelijks gebruik van Facebook onder jongeren neemt sterk af, ten faveure van met name Instagram en Snapchat. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2018, het grootste trendonderzoek naar het gebruik van social media in Nederland, uitgevoerd door Newcom Research. 

Gebruik Instagram groeit stevig door

WhatsApp is nog altijd het meest gebruikte sociale medium in Nederland. Maar liefst 11,5 miljoen Nederlanders gebruiken het om te communiceren met collega's, vrienden en familie. De messengerdienst wordt gevolgd door Facebook, dat door 10,8 miljoen Nederlanders wordt gebruikt. Het dagelijks gebruik van WhatsApp is het afgelopen jaar toegenomen, terwijl het percentage Facebookgebruikers dat het sociale netwerk dagelijks gebruikt afnam.

Het dagelijks gebruik van YouTube is flink minder dan die van WhatsApp en Facebook, maar maakt in 2018 wel een flinke groei door: 2,2 miljoen Nederlanders gebruiken YouTube dagelijks, dat zijn er 29 procent meer dan vorig jaar. 

Daar waar het gebruik van LinkedIn relatief gelijk bleef het afgelopen jaar, maakt Instagram een flinke groei door. Instagram wordt door 4,1 miljoen Nederlanders gebruikt, een groei van 28 procent. Nederlandse Instagrammers zijn de foto-app ook flink meer gaan gebruiken: 2,1 miljoen mensen gebruiken het dagelijks, 40 procent meer dan in 2017. 

Uittocht van jongeren op Facebook

Hoe is het gesteld met het gebruik van social media platformen als we inzoomen op leeftijdscategorieën? Wanneer we de data uitsplitsen dan zien we dat Facebook terrein verliest onder jongeren tot 19 jaar. Het totale gebruik van Facebook neemt af onder jongeren van 15 t/m 19 jaar, terwijl het in de andere groepen niet stijgt. De daling in het dagelijks gebruik is nog sterker. Daar waar in 2016 nog 68 procent van de jongeren Facebook dagelijks gebruikte, is dat nu nog maar 43 procent. 

De onderzoekers van Newcom Research hebben de jongeren ook gevraagd naar hun beweegredenen. Zij concluderen dat jongeren zich minder thuis voelen tussen de (oudere) mensen die op Facebook zitten. De 15-19-jarigen geven aan dat er teveel mensen op zitten waar ze niks mee hebben (31 procent) en ze zich er niet meer thuis voelen (30 procent). Advertenties zijn voor slechts 13 procent een motivatie om af te haken. 

Twittergebruik neemt sinds lange tijd weer toe

Kijken we verder naar beneden dan zien we dat Pinterest Twitter is gepasseerd. Het prikbord wordt door 3 miljoen Nederlanders gebruikt, vorig jaar waren dat er nog 2,4 miljoen. Ondanks dat Twitter haar plek op de ranglijst moest opgeven is het gebruik, na 3 jaar van negatieve groei, weer toegenomen. Nederland kent 2,8 miljoen twitteraars, een groei van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Het geplaagde socialmediaplatform wordt nog altijd intensief gebruikt door haar gebruikers. Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken het dagelijks. 

Social media gebruik naar leeftijd

Naast dat jongeren zeggen zich niet meer thuis te voelen op Facebook, vinden de jongeren andere social media (met name Instagram en Snapchat) nu gewoonweg leuker. We zien in de data dat het gebruik van Instagram, Snapchat en YouTube onder jongeren van 15 tot en met 19 jaar relatief sterk zijn toegenomen. Vrijwel alle jongeren gebruiken WhatsApp, maar ook YouTube is vaste prik. Instagram en Snapchat worden inmiddels door net zoveel jongeren gebruikt als Facebook. 

Facebook heeft nog altijd sterke positie in leeftijdscategorieën 20 jaar en ouder. Voor veel Nederlanders is Facebook nog altijd hét sociale medium. Het gebruik van WhatsApp en Instagram groeit in bijna alle leeftijdscategorieën. In onderstaande grafiek is te dat ook oudere Nederlanders Instagram steeds vaker weten te vinden.

Over het onderzoek

Vanaf 2010 voert Newcom Research & Consultancy jaarlijks een grootschalige studie uit naar het gebruik van sociale media onder Nederlanders ouder dan 15 jaar. Aan het onderzoek van dit jaar hebben net als vorige jaren een groot aantal respondenten meegewerkt. Dit jaar waren dat er 6.783. De steekproef vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. Het onderzoek is afgenomen in januari 2018.

Het volledige rapport kun je hier downloaden.

Credits afbeelding: Max Pixel, licentie: CC0 (Publiek domein)

Delen

0
29


Er zijn 4 reacties op dit artikel

 • Leuk dat we dezelfde afbeeldingen gebruiken... https://ewolve.nl/hoe-belangrijk-zijn-social-media-voor-seo/

  geplaatst op
 • Dolletjes. Links in de reacties krijgen trouwens een nofollow hier.

  geplaatst op
 • Ik merk dat ik zelf meer naar Instagram verplaats omdat mijn FB Tijdlijn compleet wordt verneukt door ads, vaak van marketing consultant amateurs en your friend liked this or your friend commented on that geneuzel.

  geplaatst op
 • Hallo, ik studeer communicatiemanagement en als opdracht moet ik een onderzoek analyseren. Hiervoor heb ik ook het onderzoeksrapport nodig. Ik heb deze al aangevraagd, maar nog steeds niet gekregen. Zou u het me zo snel mogelijk kunnen doorsturen naar: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.