De week op social: video in omslagfoto, Google past algoritme aan en meer data via de Facebookpixel

29 april 2017, 07:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week: Facebook test video in de omslagfoto van bedrijvenpagina’s, Google bestrijdt nepnieuws met aanpassingen in zoekmachine, Snapchat opent API om makkelijker Geofilter-advertenties te verkopen, Facebook test dynamische advertenties met vluchtinformatie, Facebook introduceert Messenger Lite voor Nederland en verbetert pixel met extra datalevering, Twitter start met 24/7-streamen van video en Google Classroom nu beschikbaar voor iedereen met een Google-account.

Facebook test video in omslagfoto bedrijvenpagina’s

Netflix dramaserie Narcos heeft de primeur: Facebook test de weergave van video’s in de omslagfoto van bedrijvenpagina’s. Als je de Facebookpagina van Narcos bezoekt, valt meteen de bewegende omslagfoto op. En je ogen bedriegen je niet. Het is inderdaad een video. Een woordvoerder van Facebook bevestigt:

We’re always looking for ways to help businesses create more engaging experiences and drive more rich experiences for their audiences. To do this, we’re testing the ability for pages to upload a cover video as the page cover.

Bron: Adweek

Google bestrijdt ‘nepnieuws’ met aanpassingen in zoekmachine

In een wereld waarin er elke minuut tienduizenden nieuwe pagina’s met content online verschijnen, groeit de uitdaging voor Google om de kwaliteit en juistheid van berichten te waarborgen. In die strijd om nepnieuws uit de berichten te filteren heeft Google nu haar algoritmes aangepast. Het gaat om de volgende wijzigingen:

 1. Nieuwe richtlijnen voor de kwaliteitsbeoordeling van zoekresultaten: Google zet echte mensen in om de kwaliteit van zoekresultaten te beoordelen. De data van deze reviewers geeft Google inzicht in de kwaliteit van de zoekresultaten. In de nieuwe richtlijnen voor deze reviewers heeft Google gedetailleerde voorbeelden toegevoegd van pagina’s met lage kwaliteit en voorbeelden van misleidende informatie.
 2. Aanpassing in het rankingsysteem: Google heeft de ranking aangescherpt om te voorkomen dat berichten die misleidend of onjuist zijn bovenaan de zoekresultaten verschijnen.
 3. Direct feedbacktools: Google maakt zoeken eenvoudiger met de autocomplete functie. Zodra je een herkenbaar deel van een woord intypt, toont de zoekmachine de meest voorkomende resultaten. Google voegt nu een feedbacktool toe waarmee je direct kunt aangeven wat de kwaliteit is van deze autocomplete. Daarbij kun je bijvoorbeeld aangeven of het zoekwoord aanzet tot haat of te sexueel expliciet is. Google gebruikt deze feedback om haar algortimes aan te passen.
 4. Transparantie in werking zoekmachine: Google biedt geïnteresseerden meer inzage in hoe de autocomplete en de zoekmachine werken. Google wil met deze transparantie tegemoet komen aan vragen over ‘opvallende’ zoekresultaten. Om meer te weten over de werking van Google bezoek je How Search Works.

Google past zoekalgoritme aan

Bron: Google

Snapchat opent API om makkelijker Geofilter-advertenties te kopen

Met Snapchat Geofilters kun je grappige teksten en afbeeldingen (als overlay) toevoegen aan foto’s of video’s. De filters zijn gekoppeld aan de locatie waar je je bevindt, vandaar Geofilter. Meer dan 15 Snapchat-advertentiepartners krijgen nu via een API toegang tot het zelf inkopen van Geofilters. Via de API kunnen deze partners zelf campagne-uitgaven managen, data bekijken, targets instellen en filters aanmaken.

Dit biedt de partners een unieke positie om eenvoudiger Snapchat-filters en verticale video-advertenties (die verschijnen in Stories en Discover) te verkopen aan advertentiebureau’s en merken. Een volgende stap van Snapchat om de advertentieinkomsten te verhogen.

Snapchat Geofilters

Bron: Adweek

Facebook test dynamische advertenties met vluchtinformatie

Met dynamische Facebookadvertenties kun je producten promoten gericht op een publiek dat interesse toont in je producten. Na het uploaden van je productcatalogus en het instellen van je targets, toont Facebook het product aan de juiste doelgroep. Facebook heeft deze dynamische advertenties nu getest met vluchtinformatie. Mensen die een online vlucht willen boeken krijgen met deze dynamische reisadvertenties gericht vluchten aangeboden op Facebook, Instagram en het Facebook Audience Netwerk. Beschikbaar voor online vluchtadverteerders en online boekingsbureau’s.

Bron: Marketingland

Facebook introduceert Messenger Lite voor Nederland

Voor gebruikers met een ‘oudere’ mobiele telefoon is de introductie van Messenger Lite goed nieuws. Heb je een telefoon met minder geheugen of een tragere processor, dan kun je met Messenger Lite toch chatten via de berichtenapp. Naast Nederland krijgen nog 149 andere landen toegang tot de Lite-versie van Messenger.

Bron: Facebook

Facebook verbetert pixel met extra datalevering

De Facebookpixel stelt marketeers en adverteerders in staat om retargetingadvertenties te tonen aan bezoekers van een website. De pixel registreert het bezoek aan je site of specifieke pagina’s. Vervolgens kun je deze website bezoekers gericht advertenties tonen op Facebook.

Vanaf 20 april 2017 legt de Facebookpixel meer data vast, zoals het klikken op de ‘voeg toe aan winkelwagen knop’ of aankoopkliks. De pixel zal tevens gegevens over de structuur van de website vastleggen om de context van de kliks beter in kaart te brengen. Voor iedereen die de pixel voor 20 april heeft aangmaakt, treedt de nieuwe pixel in werking per 20 mei 2017.

Bron: Adweek

Twitter start met 24/7 streamen van video

In een poging om meer advertentieruimte te generen ligt het voor de hand dat Twitter probeert meer videocontent te publiceren. Immers, video biedt Twitter de mogelijkheid om advertenties van 15 of 30 seconden te tonen in video’s. Vandaar dat de mededeling van COO en CFO Anthony Noto aan BuzzFeed News niet geheel onverwacht is:

We will definitely have 24/7 (video) content on Twitter. Our goal is to be a dependable place so that when you want to see what’s happening, you think of going to Twitter.

Het plan, dat in eerste instantie gericht is op de Verenigde Staten, houdt in dat Twitter non-stop (live)video gaat streamen, zodat mensen Twitter gaan zien als nieuwsbron voor wat er in de wereld gebeurt. Het is afwachten of Twitter het plan zal uitrollen naar gebruikers in andere landen. Met name landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada, Brazilië en Duitsland zijn voor Twitter interessant vanwege het grote publiek.

Bron: TNW

Google Classroom nu beschikbaar voor iedereen met een Google account

Classroom is de gratis webservice van Google om online trainingen te volgen en te geven. Onlangs stelde Google Classroom verder open door iedereen toegang te geven tot het volgen van een training via Classroom. Google opent de deuren nu echt door iedereen met een Google-account in staat te stellen lessen aan te bieden via Classroom. In hoeverre marketeers hiervan gebruik maken is de vraag, maar het biedt iedereen die anderen iets wil leren een nieuwe mogelijkheid om dit eenvoudig en gratis aan te bieden via internet. En voor Google opent het een omgeving om advertenties te tonen.

Google Classroom

Bron: TechCrunch

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

1 Reactie

  Timothydah

  301 Moved Permanently

  Show more!


  27 juni 2017 om 18:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!