De week op social: Facebook strenger voor livevideo, Instagram’s FaceFilters, gesponsorde Snaplenzen

20 mei 2017, 07:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week: Facebook hanteert strengere regels voor livevideo, Instagram introduceert FaceFilters, Pinterest biedt adverteerders meer opties, Instagram test locatiegebonden Stories, Snapchat lanceert gesponsorde wereldlenzen, YouTube gaat voor livevideo, Google voegt nieuwe features toe aan Photos en rolt settingsvariabelen voor analytics uit.

Facebook hanteert strengere regels voor livevideo

Facebook heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld als mediaplatform voor videoconsumptie. En livevideo is het medium waarmee de gigant zich verder wil onderscheiden van concurrenten als YouTube.

Facebook hecht er veel waarde aan dat livevideo ook echt in ‘real time’ is. Deze week scherpt Facebook daarom de regels voor het gebruik van livevideo verder aan. Volgens Facebook blijkt uit feedback van kijkers dat ze geen interesse hebben in livevideo met loopingbeelden of livestreampolls met statische beelden. Facebook voegt daarom de volgende regel toe aan haar Live API Platform beleid:

Don’t use the API to publish only images (ex: don’t publish static, animated, or looping images), or to live-stream polls associated with unmoving or ambient broadcasts.

Facebook investeert veel geld in livevideo en heeft er alle baat bij dat ’to go live’ op Facebook synoniem is met het daadwerkelijk meemaken van een gebeurtenis op het moment van uitzenden.

Mocht je livevideo gebruiken voor je bedrijf, lees dan vooraf even de aangescherpte regels door.

Bron: TechCrunch

Instagram introduceert FaceFilters

De laatste versie van Instagram’s app bevat nu acht FaceFilters. Met deze Snapchatachtige filters kun je selfies leuker maken. Ze werken ook als je de Instagramcamera richt op anderen. Nadat je op de Instagramcamera hebt geklikt (linkerbovenhoek van je app) zie je een icoontje van een sprankelend gezicht rechts naast de cameraknop. Klik op die knop om de acht FaceFilters te openen en kies uit bijvoorbeeld de nerdielook met bril en wiskundige vergelijkingen boven je hoofd, lieve koalabeer-oortjes of een kroontje.

Instagram face filters

In de nieuwste versie van de Instagramapp zitten ook leuke effecten zoals het terugspoelen van beelden of het toevoegen van een #hashtag op maat. En je krijgt toegang tot een nieuwe gum waarmee je op creatieve wijze delen van je foto kunt bedekken en laten zien, zoals onderstaand voorbeeld toont.

Instagram magic eraser

Bron: Instagram

Pinterest geeft adverteerders nieuwe opties

Pinterest-visual-search

Socia media schuiven steeds meer in de richting van afbeeldingen en video’s. Dat zie je enerzijds in een hogere waardering van visuele content in de nieuwsstroom en anderzijds in de ontwikkeling van visuele zoekmachines. Bedrijven als Pinterest werken mee aan deze ontwikkeling. De introductie van Lens, de feature om met een foto een zoekopdracht te starten, is daar een voorbeeld van.

Tijdens het TechCrunch Disrupt NY 2017 onthulde de president van Pinterest, Tim Kendall, de toekomst voor adverteerders met visual search. De technologie maakt het mogelijk om advertenties te tonen aan gebruikers die een foto maken van een voorwerp met Lens. Zover is het nog niet. De eerste toepassing is het tonen van advertenties in de nieuwsstroom via Instant Ideas. Zodra je op de kleine cirkel linksonder een Pin klikt, krijg je met Instant Ideas gerelateerde Pins te zien. Binnen die gerelateerde Pins kunnen nu ook advertenties verschijnen.

In Kendall’s woorden:

“But the news is we’re now applying it [red: visual discovery tech] to ads. Think about Pinterest, we have a depth and breadth of visual signals on products and services. We’ve got all that information, we have all these Pins, and the way that people navigate those pins is very visual. We leveraged the way people actually use Pinterest. We can identify colors, shapes, textures. We’re able to understand the combined affect people find appealing, even when it can’t be communicated in words.”

Bron: TechCrunch

Instagram test locatiegebonden Stories

TechCrunch heeft deze week ontdekt dat Instagram locatiegebonden Stories aan het testen is. Met deze feature verzamelt Instagram openbare verhalen die een locatiesticker hebben en toont die in een slideshow op de bedrijvenpagina of locatiepagina op Instagram.

In onderstaande video vertelt Instagram VP of Product Kevin Weil over deze nieuwe locatiefeature:

Bron: TechCrunch

Snapchat lanceert gesponsorde wereldlenzen

In de race om relevantie probeert Snapchat concurrenten voor te blijven met nieuwe features. Onlangs introduceerde Snapchat wereldlenzen waarmee je 3D graphics kunt toevoegen aan je snaps.

Deze week lanceert Snap gesponsorde wereldlenzen. Warner Bros., Netflix en Dunkin’ Donuts zijn de eerste adverteerders met toegang tot deze 3D graphics in hun advertenties. Warner Bros gebruikt de Snap wereldlenzen in 2D voor promotie van de film Everything. Als Snapgebruikers een snap nemen met hun Snapcamera (die naar buiten wijst), zien ze met wereldlenzen een scala aan objecten in de omgeving. Met deze update zweven daar nu gesponsorde objecten tussen. Voorlopig alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

Volgens Adweek scherpt Snapchat tevens de targeting aan van deze gesponsorde wereldlenzen. Tot op heden kunnen merken in de Verenigde Staten filters kopen die het hele land targeten. Met de aanscherping is het mogelijk gericht te targeten op leeftijd, geslacht en eerder bekeken content.

Verder blijkt Snapchat de geofilters, waarmee je locatiegebonden filters kunt toevoegen aan Snaps, slimmer te maken door er realtime en locatiespecifieke informatie aan toe te voegen.

Met deze nieuwe filters hoopt Snapchat meer gebruikers langer actief te houden in de app. Een aantrekkelijke ontwikkeling voor adverteerders.

Bron: Adweek

Google voegt nieuwe features toe aan Photos

Google Photos telt meer dan 500 miljoen gebruikers. Google voegt deze week een aantal nieuwe features toe aan de app waaronder Suggested Sharing. Deze nieuwe feature werkt met gezichtsherkenning en doet suggesties welke foto’s je kunt delen met welke vrienden en/of familie. En met de feature Shared Libraries kun je in één keer automatisch een hele serie foto’s delen uit je bibliotheek. Je hoeft niet je hele bibliotheek te delen, maar je kunt in je settings specifiek aangeven welke foto’s je wilt delen.

Naast deze features plant Google om Google Lens toe te voegen aan Photos. Met Lens neem je een foto van iets en vertelt Google je meer over het object van je foto. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van bloemen waarbij Google je exact kan vertellen welke bloemen het zijn, hoe je ze dient te verzorgen, et cetera. En Lens kan ook telefoonnummers herkennen en biedt je de mogelijkheid het nummer vanaf een foto direct te bellen.

Bron: TechCrunch

Google rolt settingsvariabelen in Analytics uit

Google Analytics stelt je in staat om activiteiten op je website met cookies te traceren en te bekijken in analytics. Om dit te kunnen doen maak je gebruik van tags, dit zijn websitecodefragmenten waarmee je exact aangeeft welke activiteit Google dient te traceren. Zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in het effect van online advertenties of sociale kanalen. Het opzetten van dergelijke tags via Google’s tag manager kan een hele uitdaging zijn. Google wil dit eenvoudiger maken met de introductie van settingsvariabelen in Analytics. Hoe die variabelen exact werken en hoe je ze opzet legt Google uit in de volgende video:

Bron: Google

YouTube geeft meer gebruikers toegang tot Live Video

In de race om de kijkers te winnen voor livevideo verruimt YouTube de toegang tot haar Go Live feature. In april 2017 had je minstens 10.000 abonnees nodig om live te kunnen gaan. YouTube heeft die grens onlangs verlaagd naar 1.000 abonnees. Vanaf deze week blijkt de Go Live feature ook beschikbaar te zijn voor kanalen met minder dan 1.000 abonnees. Wil jij ontdekken of je de Go Live feature hebt? Open dan je YouTube-app. Klik op het videocamera-icoon rechtsbovenaan. Als je live hebt, dan zie je daar de Go Live-icoon rechts naast het Record-icoon.

YouTube Go Live

Bron: TheVerge

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!