Mobiel bellen en sms-en opnieuw populair tijdens oud & nieuw

1 januari 2011, 10:00

Komende dagen zal je ongetwijfeld nog vaak een gelukkig 2011 worden toegewenst. Wij deden het gisteren al op Marketingfacts na een terugblik op 2010 maar rondom de jaarwisseling deden we het ook volop volop met zijn allen mobiel, zo blijkt uit de net ontvangen persberichten.

T-mobile

T-Mobile spreekt in persbericht van een recordhoogte in het belverkeer tijdens de jaarwisseling:

 1. Bijna 30 miljoen verstuurde sms-berichten
 2. 8,3 miljoen gevoerde telefoongesprekken
 3. 3 Terabyte verbruikt aan mobiel internetten

Tussen 22.00 uur en 4.00 uur handelde het T-Mobile netwerk bijna 30 miljoen sms-berichten af. Dat is een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast nam het aantal telefoongesprekken in diezelfde periode met 5% toe tot 8,3 miljoen. Tijdens de jaarwisseling werd er ook veelvuldig gebruik gemaakt van mobiel internet. T-Mobile klanten verbruikten maar liefst 3 Terabyte aan data tussen 22.00 uur en 4.00 uur. Dit is een stijging van meer dan 100%.

Vodafone

Vodafone laat weten dat steeds meer mensen maken gebruik van social networks, zoals Facebook en Twitter om hun gelukwensen aan familie en vrienden over te brengen. Gedurende de gehele dag werd social media op 31 december 2010 15% meer gebruikt dan op een standaard vrijdag. Na 0.00 uur neemt dit verder toe. Rond 2:00 in de nacht zag men een stijging van 120% op Hyves en 50% op Facebook en LinkedIn. Twitteraars zetten een stijgende trend in beweging rond 19.00 uur, welke piekt om 1.30 uur met ruim 55% extra toename. Nieuwssites doen het ook goed na 0.00 uur, met een stijging van 150% rond 2.00 uur. De social media sites worden op 1 januari in de ochtend nog steeds vaker bezocht dan normaal. Het lijkt erop dat de nieuwjaarswensen gedurende de eerste dag van het jaar ook veel via social media worden overgebracht.

Het aantal verwerkte sms-berichten tussen 22.00 – 4.00 uur is: 28 miljoen. Dit is een stijging van 11% t.o.v. vorig jaar. En ruim 300 % t.o.v. een doorsnee december nacht van vrijdag op zaterdag. Het totaal aantal gesprekken via Vodafone tussen 22:00 – 4:00 uur is iets hoger dan voorgaand jaar: 6,4 miljoen.

Het eerste uur van het nieuwe jaar was het uitzonderlijk druk met sms en belverkeer. Daarna nam de stroom berichten af en werden de berichten sneller verwerkt. Afgezien van filevorming als gevolg van drukte hebben zich volgens Vodafone geen problemen en storingen in het netwerk voorgedaan tijdens de jaarwisseling. Het data netwerk is gedurende de jaarwisseling bijzonder stabiel geweest. Mede dankzij de maatregelen die genomen zijn om data capaciteit te reserveren op vooraf bepaalde masten.

Voorspelling

Moet je zeggen dat ik niet helemaal een zuiver beeld krijg omdat niet duidelijk is of we het hier hebben over enkel versturen van SMSjes of zowel versturen als ontvangen. Maar het is wel duidelijk dat we ook aan het einde van 2010 intensief onze mobieltjes hebben gebruikt.

Wie durft zich op de eerste dag te wagen aan een voorspelling van de stijging van het aantal sms berichten van T-mobile en Vodafone voor de jaarwisseling 2011/2012?

note: geen van de persberichten was op moment van schrijven van dit artikel live, daarom geen links in artikel

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Remco de Vries

  2011/2012 – Misschien wel een daling t.o.v. dit jaar? En een nog grotere stijging qua Mobiel internet? Dit i.v.m. alle andere communicatiemogelijkheden die steeds populairder worden. Denk aan Social media, maar ook mijn lijst met Whatsapp (Ping) vrienden wordt steeds groter!


  2 januari 2011 om 10:45
  Nanco

  Ik denk dat er dit jaar ook een daling komt in het gebruik van sms als communicatiemiddel. De applicaties voor het gebruik van sociale platvormen op je mobiel is zeer in groei! Tevens is zoals @remcovd ook zegt het gebruik van whatsapp, ping en natuurlijk viber! Ik ben benieuwd wat viber gaat betekenen in 2011. Is dit de doorbraak van gratis bellen van mobiel naar mobiel, verkoopt t-mobile echt alleen nog maar een databundel van 1-1-2011?

  Ben erg benieuwd!


  2 januari 2011 om 15:23
  Arne

  Viber heeft nu anders wel last van privacyissues, die de gebruikers ook opmerken. Wie is dit bedrijf, dat je hele adresboek opslaat? Google maar eens. Bovendien is Viber IOS-only, maar is typisch iets dat op Android wellicht verder komt.


  3 januari 2011 om 13:54
  Dotty

  Evite la prise de tête, comme c’est vrai ! Et les jours de bien-être parfait, on s&;uruoqamsse … Toi aussi une fille à basiques avec ta touche perso…


  9 augustus 2016 om 05:36

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!