Online mediabestedingen toegenomen met 18,1%

Online mediabestedingen toegenomen met 18,1%

IAB Nederland heeft samen met 20 internetexploitanten en Nielsen Media Research de netto mediabestedingen aan online display advertising over het derde kwartaal van 2008 in kaart gebracht. Deze netto bestedingen betroffen € 38,8 miljoen, een stijging met 18,1% ten opzichte van Q3 2007.

Deze omzet is gerealiseerd bij duizenden Nederlandse websites, de grootste online dagbladen, webgidsen en zoekmachines. Deelnemende exploitanten aan deze registratie zijn: RTL Nederland, Adformatie, Funda, WebAds, MSN, Netdirect, Tradedoubler, RealGames, Daisycon, Sanoma Mens Magazine’s (via Ilse Media), Veronica (via Adlink), Lycos (via Adlink), Ilse Media, IDG, Wegener Multimedia, Adlink, Testnet, WebRegio, Telegraaf en PCM Uitgevers.

Online mediabestedingen toegenomen met 18,1%

Dit percentage bevestigt de verwachting dat we over heel 2008 een stijging van ongeveer 15% zullen zien. Het eerste kwartaal begon nog wat voorzichtig, met een stijging van 8%. Maar deze 18% en het traditiegetrouw sterke vierde kwartaal onderweg laten zien dat online display advertising een vaste positie in de middelenmix inneemt. Het is nog onduidelijk welk effect de kreditietcrisis heeft op online mediabestedingen, maar de verwachting is dat het effect beperkt zal zijn.

Bij de brancheverdeling in het derde kwartaal van 2008 valt een aantal zaken op:
 • Ten opzichte van Q3 2007 zijn de sectoren Retail (+41%), Personeel en lokaal volume (+41%) en Zakelijk dienstverlening (+22%) de sterkste stijgers.
 • De bestedingen vanuit de sector Telecom/ICT bedrijven daalden dit kwartaal met 17 procent ten opzichte van Q3 2007. Het marktaandeel van deze sector daalde navenant naar 12,2 procent, maar is nog altijd goed voor een tweede plek (na Horeca, toerisme en recreatie met een marktaandeel van 12,4% in Q3 2008).
 • Qua marktaandeel zijn de sterkste stijgers Retail (van 8,5% in Q3 2007 naar 10,2% in Q3 2008) en Personeel en lokaal volume (van 7,8% in Q3 2007 naar 9,4% in Q3 2008).
IAB werkt samen met Nielsen Media Research aan een nieuwe registratiemethode voor de online mediabestedingen. IAB verwacht de nieuwe methode al over het eerste kwartaal van 2009 te kunnen toepassen, zodat we een vollediger en gedetailleerder beeld krijgen van de online mediabestedingen dan nu al het geval is. De nieuwe methode betrekt bijvoorbeeld beter de bestedingen aan e-mail en mobile in de rapportage, net als nieuwe advertentiesoorten en afrekenmethoden.

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Nick Denton van Gawker Media voorspelt voor volgend jaar overigens een daling van 40%, dit als gevolg van de creditcrunch.

  Zie: http://nickdenton.org/5083616/a-2009-plan-for-internet-media

  geplaatst op
 • @Sander: Nick heeft de presentatie van Mary Meeker niet helemaal begrepen en gaat nu uit van de situatie in 2000 toen de online advertentiebestedingen ver boven de trendlijn lag. Het was niet meer dan logisch dat destijds de online advertentiemarkt flinke klappen kreeg. De situatie is nu heel anders; de online advertentiebestedingen liggen op of net boven de trendlijn. Dat betekent dat het niet waarschijnlijk is dat de online mediabestedingen flink zullen dalen. Zoals gezegd is het nog onduidelijk welk effect de kredietcrisis heeft op de bestedingen, ik ben erg benieuwd naar de cijfers voor Q4.

  geplaatst op
 • Op Emerce wordt in de reacties de vraag gesteld hoe het IAB aan de 18,1 procent komt. Op basis van de 35,1 miljoen die Nielsen afgelopen jaar in Q3 rapporteerde klopt dit percentage inderdaad niet. Echter, toen waren er 21 exploitanten waarop de cijfers waren gebaseerd; dit jaar zijn het 20 exploitanten. Hiervoor heeft Nielsen een correctie uitgevoerd. Ter aanvulling heb ik mijn persoonlijke lijstje met data hierboven opgenomen. Let wel, de percentages wijken iets af ivm afrondingsfouten. In het rood de cijfers die we zouden moeten halen in Q4 willen we de voorspelde 15% toename over het hele jaar realiseren.

  geplaatst op
 • Ik ben benieuwd wat de mediaconsumptie is in Q3 2008 tov deze stijging in mediabestedingen. mijn gevoel zegt dat bestedingen nog steeds ver achter liggen als je kijkt naar de consumptie in vergelijking met tv, radio en print.

  geplaatst op
 • @Pepijn: als ze mij nu zouden vragen om iets te zeggen over online mediabestedingen vs online mediaconsumptie dan zou ik zeggen dat ca. 10% van totale mediabestedingen naar internet gaat en dat wij ca. 15-20% van onze tijd besteden aan online. Oftewel, we hebben nog een weg te gaan om de kloof te dichten. Althans, er van uitgaande dat bestedingen en consumptie naar elkaar toegroeien!

  geplaatst op
 • @ Marco

  kun je uit deze Online Display advertising cijfers de Online Video Advertising cijfers filteren? Begreep dat die namelijk op dezelfde hoop terecht komen?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.