• Mobile
  wordt gesponsord door

Wat moet ik in godsnaam met ‘Podcasting’?

Wat moet ik in godsnaam met ‘Podcasting’?
, Dimmle
@andersfloor

Podcasting. Je kunt geen nieuwe-mediawatcher tegenkomen of je krijgt het vol bombarie in je gezicht. Het is de toekomst, mensen, iedereen aan de audio! Podcasting-concepten schieten als paddestoelen uit de grond, ministers die computers alleen kennen van horen zeggen komen vanuit het niets uit de pod-kast en Adam Curry maakt tegenwoordig werkelijk over?een podje van.

Maar ik? Ik zie het niet. Het gaat echt langs me heen. Ik heb er het geduld niet voor. Wacht ik te weinig? Lummel ik te weinig? Heb ik te weinig tijd om te verdrijven? Ik weet het niet, maar ik hou het bij podcasts nog geen paar minuten uit voordat ik ben afgeleid. Het mist mij volledig.

Het is misschien aardig als tijddoder, maar mijn probleem is dat ik niet zo moordlustig ben wat tijd betreft. Ik sta nooit op de bus te wachten, zit niet zo gek vaak in de trein, sta vrijwel nooit in de file en zo lang ik niet zwanger raak zul je mij ook niet tegenkomen in een of andere wachtkamer.

Dus als ik dan een podcast wil beluisteren, zit ik achter m’n PC. Wellicht dat dat bijdraagt aan de dodelijke saaiheid van het afluisterritueel, ik weet het niet. Wat ik wel weet: het duurt zo godsgruwelijk lang allemaal. En daar komt bij: je kunt er niet in zoeken, je hebt geen overzicht van het gesprek, vooruit- of terugspoelen heeft geen zin want je moet elke keer een tijd luisteren voordat je weet waar het over gaat, als je tegelijkertijd iets anders doet raak je de draad kwijt, je kunt het niet uitprinten, je kunt geen quotes opslaan etc etc. Wat een ramp-medium is het zeg. Je moet stil voor je uitkijken, je afwenden van elke afleiding en de ijzeren discipline opbrengen om een podcast helemaal af te luisteren.

Nou, dat lukt mij dus niet. Maaike Schutten, de Lucy Luke van onze Dutch Cowboys, publiceerde bijvoorbeeld 29 september een podcast met David Vink, CEO van Lost Boys. Wat mij betreft ontzettend interessante kost. Maar de podcast ?uisteren, mijn god zeg, ik kom er gewoon niet aan toe. Ik raak na 1 ? minuten van de 19 telkens weer de draad kwijt omdat ik even met iets anders bezig ben. Het heeft niks te maken met de kwaliteit, interviewstijl of wat dan ook, maar alles met mijn tijdschema, todo-lijst, ongeduld. Spanningsbogen begrijpen me niet. De enige podcasts die ik na vele keren herstarten uiteindelijk heb afgeluisterd zijn die met Jeroen de Bakker (Qi) en Ronnie Overgoor. De rest staat allemaal op mijn verlanglijstje maar ik trek het gewoon niet. Mijn koninkrijk voor geschreven transcripts!

Dus wat doe ik nou fout, podcast-fanaten? Leg het mij nou eens uit. Wat is er zo geweldig aan podcasts? Moet ik mijn tijd zodanig inplannen dat ik elke dag uren uit m’n neus kom te vreten? Moet ik verhuizen, zodat ik vaker moet overstappen of heerlijk in de file kom te staan? Tell me, how beautiful is it?


DelenEr zijn 145 reacties op dit artikel

 • ;^D

  Dank je Anders, voor ook deze bijdrage die uit mijn hart gestolen is. Grappig om te zien dat de internet-hype gewoon doorgaat maar dan met andere namen.
  Tuurlijk is podcast leuk en interessant. Maar op bepaalde gebieden, lang niet alle.
  Maar er over lullen en schrijven is blijkbaar makkelijker dan het afluisteren van een Podje.

  Aardig thema voor een verkiezing : wat is een leuke Podcast ? en twee : heb je hem helemaal uitgehoord ?

  geplaatst op
 • Precies! Ook ik vraag me al tijden af wat er nou zo geweldig is aan podcasts. Tuurlijk, het is mooi dat je je audio kan afstemmen op wat jij interessant vindt en dat het downloaden een soort van automatisch gaat is ook gaaf, maar het luisteren? Ik luister nooit naar geleuter, terwijl ik dat toch al jaren kan doen (radio 2, audio books). Een muziekje okee, maar alleen gepraat? Dat hou ik op TV (met plaatjes erbij) al bijna niet vol.

  Misschien lekker om bij in slaap te vallen? Zou ik eens moeten proberen...

  geplaatst op
 • Tja zo spraken we een poosje geleden (en sommigen nu nog) over Webloggen, wat moet je daar in godsnaam mee ;-)

  geplaatst op
 • Op ieder podje past een dekseltje ;-) In ieder geval vinden de makers hun eigen pocast leuk, tenminste dat neem ik aan. Het gebruik van podcasten is ook verschillend per omgeving en levenspatroon denk ik. Ik verdenk menig metrozombie in New York ervan dat ze een podcast aan het luisteren zijn terwijl ze me aanstaren. Een voorgelezen boek (op CD) is in de US ook veel populairder dan in Nederland. Er worden zelfs celebrities aangemomen om een boek voor te lezen.

  Een serie leuke podcasts over Amsterdam heb ik gevonden op Slate. Ook iedere dag compleet afgeluisterd en later nog een keer gelezen. Enkele podcasts van NPR laat ik nu ook binnenkomen via de Google reader. Ik gebruik het als een soort Tivo. Wanneer ik er zin en tijd voor heb luister ik ze af, of niet. Ik bedenk me net dat ik gisteren Sixty minutes heb gemist omdat ik Yankees aan het kijken was. Even kijken voor de podcast...

  geplaatst op
 • Voor het weergeven van informatie is het inderdaad geen geschikt medium omdat je de informatie niet snel kunt schiften, informatie niet kunt visualiseren en er geen links in aan kunt brengen naar niet auditieve informatie, zoals met weblogs wel kan.

  Ik heb nog nooit een podcast helemaal uitgehoord, maar ik kan me voorstellen dat een podcast van Hans Teeuwen leuk zou kunnen zijn om te beluisteren. Misschien is het dus meer een interessant medium voor de entertainment industrie?

  geplaatst op
 • Er zijn in Nederland nu nog maar enkele tientallen podcasts. Kwaliteit is daarom wisselend (denk ook aan technische kwaliteit - jeetje, ik kan ook niet naar dat gruis van dutch cowboys luisteren, zelfs al had ik het interessant gevonden), van grote diversiteit is nog weinig sprake. Bovendien zijn er nog nauwelijks radiomakers en journalisten bij betrokken. Momenteel ben ik een podcast aan het maken met een andere freelance journalist c.q. net afgestudeerde, sterk gericht op hoogopgeleide en in cultuur geinteresseerde Nijmeegse studenten en net afgestudeerden. Kijk, dan heb je een community. Dan kun je een aanvulling vormen op bestaande media (in ons geval: Gelderlander, universiteitsblad, studentenblad, weblogs) door mensen te interviewen, afgewisseld met politieke en culturele columns en satire. En podcasting maakt het mogelijk om voor journalisten en webloggers en studentenbladen et cetera om op een eenvoudige manier (qua verspreiding) audio te gebruiken. En audio heeft zijn voordelen: het is intiemer, je kunt mensen zelf aan het woord laten, je kunt muziek draaien, gedichten laten voordragen, enzovoort. Dat is één.

  Wat de techniek betreft: het is nu al mogelijk om chapters aan te maken. Het wordt vast ook mogelijk om van chapter naar chapter te skippen. Wanneer in het begin wordt verteld dat dit de volgorde wordt:

  1. interview met Pietje Puk over putjesscheppen
  2. Muziek: Frans van den Beerendonck met zijn nieuwste smartlap
  3. Techno-column met Spikey over de Brusselse gay-scene

  Nou, dan kun je zo het eerste interview skippen als je al weet dat je niet van putjesscheppen houdt maar wel van smartlappen en Brusselse homotechno, bijvoorbeeld. Dat wordt vast beter!

  geplaatst op
 • Ik dacht ook al die tijd dat er wat mis was met mij!

  Maarre, luisteren 15-jarigen misschien stiekum al de hele dag naar podcasts? Of is Amerika om en moet het gewoon nog even overwaaien? In beide gevallen komen wij dan vanzelf aan de beurt!

  Leesvoer (helaas, van eerder dit jaar): http://www.pewinternet.org/pdfs/PIP_podcasting.pdf
  http://www.burningdoor.com/feedburner/archives/001029.html

  geplaatst op
 • Berry, zodra jij een interview hebt met Pietje Puk over putjescheppen, ben ik erbij :-) Welke URL mag ik noteren in mijn Google reader?

  geplaatst op
 • Een verklaring die Adam Curry ooit gaf voor de vraag waarom podcasten in Europa minder populair was dan in de VS was dat in Europa de radio wél om aan te horen was (in tegenstelling blijkbaar tot wat je in de VS voorgeschoteld krijgt).
  Zelf zit ik wél dagelijks in de trein en vind ik het luisteren naar podcasts een welkome aanvulling op het luisteren naar de radiostreams via internet (die het nadeel hebben dat ik die in de trein niet ontvangen kan op mijn laptop/mp3-speler).

  En ik kan de problemen van Anders alleen maar bevestigen. Het is een onhandig medium, zowel wat betreft distributiemethode, het er (nog) niet in kunnen zoeken, of het niet kunnen vastleggen van een koppeling naar in audiofragment zoals ik dat met tekstberichten wel kan doen.

  Lijkt het niet heel veel op de cassettebandjes met talencursussen of de amateurradiomakers bij de lokale piraat? Ja, maar dan sowieso in een ander medium verpakt, met een ander distributiemodel, relatief lagere distributiekosten en groter potentieel bereik.

  Gaat het de wereld veranderen? Ik mag hopen van niet.
  Feit is wel dat ik door het beluisteren van podcasts meer voor mij onbekende muzikanten en muziek ben tegen gekomen dan daarvoor. En ja, het precies kunnen bepalen wat en wanneer ik luister vind ik persoonlijk een belangrijk voordeel. Als dat voor jou 'niets' en 'nooit' is, dan kan ik me je verwondering (verbijstering) heel goed voorstellen. :-)

  geplaatst op
 • Mijn eerste podcast komt zondag pas online! Helaas vooralsnog gespeend van interviews met putjesscheppers, maar wie weet hiervoor aandacht in de nabije toekomst.

  Een kortere repliek op de auteur van bovenstaande column: luisteren naar audio heeft zich allang bewezen, dat heet radio. Nu hoef je geen radiopiraat met allerhande apparatuur of werknemer van de radio te zijn om dit te maken en te kunnen verspreiden. Meer radio, en analoog aan de ontwikkeling met weblogs: bloei van een nichecultuur, podcasts over diverse onderwerpen zijn mogelijk, toegesneden op kleinere doelgroepen (landelijke radio, zeker de commerciële is eenheidsworst vanwege het simpele feit dat te allen tijde een grote doorsnede van de bevolking moet worden aangesproken om uit de kosten te geraken.

  geplaatst op
 • Radio = vooral muziek. Achtergrondgeluid, afgewisseld met hier en daar een kort intermezzo. Daar hoef je je niet voor te concentreren, terwijl dat nou net mijn grote probleem is met podcasts. Je moet al het overige er voor stilzetten, wat een hinderlijke eigenschap kan zijn.

  Als een podcast alleen uit muziek/achtergrondgeluid bestaat, tsja, dan heb ik er weinig moeite mee maar of zulke podcasts nou zo spannend zijn dat de hele Web 2.0-wereld er voor op zijn kop moet staan?

  geplaatst op
 • Podcasting is, gelijk aan blogging, een typisch sociale bezigheid. Het kan als lijm dienen tussen groepen en individuen. Upstream. De inhoud ervan kan zeer boeiend zijn als je je verbindt met- en verplaatst in de persoon achter de productie of het onderwerp waarover gesproken wordt.

  Zo kan de Marketingfacts bezoeker wellicht uit de voeten met een IT conversations, De toekomsttafel of een Web 2.0 podcast. Het is maar wat je boeit.

  Podcasts luisteren doe je vooral als je noodgedwongen moet wachten of je verveeld... in de file, aan de strijk, in de wachtkamer... etc. Try it, you'll like it.

  geplaatst op
 • Tja, je moet ook niet te veel van die Web-2.0-jubelsites bezoeken. Technologisch determinisme wat de klok slaat. En podcasts zijn vooralsnog een hype: een verschijnsel dat zich nog moet bewijzen.

  geplaatst op
 • Een hype is het zeker... will we ever learn :-)

  geplaatst op
 • Om heel eerlijk te zijn, ook ik heb nog geen enkele podcast helemaal afgeluisterd. Bij Engelstalige podcasts ben ik na een paar minuten de draad kwijt en de Nederlandse podcasts zijn inhoudelijk nog van onvoldoende niveau (muz van Radio Online en Mediazaken) om me de moeite te nemen om ze via de (auto)radio af te luisteren op het moment dat ik dat wil.

  Ik geloof overigens wel dat audio en video on demand een ontwikkeling is dat zich doorzet. De koppeling van audio met RSS (podcasting) of video met RSS (vodcasting) maakt de personalisatie en vindbaarheid een stuk eenvoudiger. Dus ook dat zal zich verder ontwikkelen. Straks zal het zo zijn dat je ofwel eerst door de reclame heen moet ofwel je eerst moet betalen om de bestanden te beluisteren of te bekijken. Maar zoals gezegd, dan zal er eerst nog flink aan de inhoudelijke kwaliteit moeten worden gewerkt.

  geplaatst op
 • @Marco: Dat betalen voor content is iets dat ook steeds weer voor tekstuele content (nieuwssites maar ook weblogs) naar voren komt.
  Juist ook daarom vind ik de Daily Source Code meestal wel interessant. Niet om te horen of Adam nu wel of niet een auto op biodiesel geregeld krijgt. Maar wel omdat hij de grenzen opzoekt van wat met het medium kan en actief op zoek is naar nieuwe businessmodellen die enerzijds er voor zorgen dat muzikanten een boterham kunnen verdienen met hun werk, terwijl aan het andere einde van de keten de podcaster er ook nog aan kan meeverdienen. De uitdaging is dan niet alleen om een model te vinden dat genoeg oplevert maar ook eentje dat de luisteraars niet weg jaagt zoals nu in de VS met de 'gewone' radio het geval is.

  geplaatst op
 • Anders: Iedereen lult volgens mij een beetje om de hete brij heen, ofwel je eigenlijk vraag: Hoe, wat en wanneer moet of kan ik naar podcasts luisteren? Ik kan je alleen mijn eigen ervaringen geven. Doe er mee wat je wilt.
  Tot afgelopen voorjaar zat ik dagelijks minimaal 4 uur per dag in een trein, bus, tram, auto of op een fiets. Perfecte mogelijkheden om naar muziek te luisteren of andere content. Maar ook om weblogs te lezen (in de trein), de Metro te lezen (in de bus) of mooie vrouwen te kijken (elk moment van de dag) :-)
  Anyway, ik had een paar podcasts waar ik naar kon luisteren in de trein. Want ik had niets anders te doen. Of preciezer: ik wilde niets anders doen. Ik maakte tijd vrij om naar podcasts te luisteren.
  Nu reis ik nog maar 40 minuten per dag van en naar werk en merk ik dat mijn podcast-gewoonten zijn veranderd. Waar ik voorheen een trouw luisteraar was van For Immediate Release (een van de betere PR podcasts) is dat nu veranderd naar plm 25% wat ik nog luister. En dan voornamelijk thuis, als ik de administratie zit te doen, de was ophang, in de tuin bezig ben of anderszins met suf werk bezig ben. Op de fiets luister ik naar Coverville, waar wekelijks de beste covermuziek voorbij komt. Heerlijk, en precies lang genoeg voor een ritje van en naar werk.
  Als ik weet dat ik een dagje op pad ben in de auto, dan brand ik een paar CD's met podcasts. Beter dan de meuk op de radio.

  Terug naar jouw situatie. Je zit niet in de file, trein, wachtkamer of whatever. Maar je gaat naar klanten, zit wel in een auto. Je doet boodschappen (of is het altijd Albert.nl?) en loopt wellicht eens door de stad. Hoepla.

  Wat betreft doorzoekbaar maken: For Imm. Release was geroemd om hun geweldige shownotes. Helaas is daar de laatste tijd wat het klad in gekomen, wat ik erg jammer vind. Je kunt namelijk zo wel gericht naar informatie zoeken.

  Nog een opmerking over de aantallen nederlandse podcasts. Tientallen? Maak daar maar zo'n 100 van. Misschien niet allemaal even goed van kwaliteit, updatesnelheid en inhoud. Maar is dat ook niet zo met weblogs?

  En weet je? Hype of geen hype, ik heb er net als Pierre ook al geweldig nieuwe muziek van leren kennen, evenals nieuwe mensen, nieuwe sites en nieuwe inzichten.
  Het lijkt wel een hype om alles wat nieuw is direct een hype te betitelen....

  geplaatst op
 • Zoveel te doen en zo weinig tijd, is dat niet waar het hier eigenlijk over gaat ? druk druk druk of zoiets.

  Ook zo'n "nieuwigheid":
  Wie kijkt nou een DVD terug van een bedrijfspresentatie ?
  http://www.eventdvd.nl/
  In die tijd kun je zoveel andere leuke dingen doen !!

  geplaatst op
 • "Audio heeft zich al bewezen: Dat heet radio."
  "Radio is muziek"
  De eerste quote heeft gelijk. De tweede niet. Radio kán muziek zijn, en bij het overgrote deel is het inderdaad muziek omdat het een groot publiek moet aanspreken. Een podcast is ook niet bedoelt om even snel iets mee te zoeken of leren, maar heeft gewoon andere doelstellingen. Vergelijken met informatiebronnen als weblogs is dan ook appels met peren vergelijken.

  Podcasting heeft kans als er bijvoorbeeld rustig iets uitgelegd wordt. Je wordt een boek voorgelezen. Je luistert een discussie, een vergadering, een motie in de tweede kamer, of iets heel anders, iemand legt je uit wat je moet doen als je kind van 7 faalangst heeft en niet meer naar school durft. Vergelijk het met een nichemagazine. Veel magazines als Sprout, Emerce, Marketing Tribune of de Adformatie worden door sommigen echt letterlijk woord voor woord gelezen. Mensen gaan er echt voor zitten om even met een kopje koffie een magazine te lezen. Misschien is de podcast beter daar mee vergelijkbaar.

  Omdat je nu met het huidige aanbod snel afgeleid bent wil niet zeggen dat er geen markt is. Het wordt niet de nieuwe website of weblog, het is alleen uitbreiding van een huidig medium (audio) door middel van het internet. Voor veel niches als een podcast een uitkomst kunnen zijn. De toekomst zal het leren.

  geplaatst op
 • Bij podcasting halen we vaak twee dingen door elkaar. Enerzijds de techniek, RSS, aggregators, audio on arrival. Ik vermoed dat niemand hier twijfelt aan de impact die dat kan (gaan) hebben.

  Inhoudelijk is inderdaad een andere zaak. Podcasts in Nederland woorden veelal gemaakt door enthousiaste radiomakers en hebben inhoudelijk vaak enkel een hoge ammusementswaarde. Wat slap geklets en de hits van weleer. Dit is trouwens typisch voor Europese podcasts.

  Amerikanen daarentegen podcasten veel meer als afzet tegen eenzijdige berichtgeving in de media aldaar. Dat is, ervan uitgaande dat je ook buiten de Nederlandse staatgrenzen wilt kijken, minstens boeiend te noemen. Ik kan daar mijn aandacht veel beter bijhouden.

  Ook ik luister zelden een podcast helemaal af. Snel skippen, vooral door de muziek heen, is me niet vreemd. Het hoort ook bij het medium, wat gelijk de doodsteek is voor inserts van commercials.

  geplaatst op
 • Hype of niet, wel gebruiken of niet. Doe er mee wat je wil, zoek niet de Holy Grail of de enige waarheid. De essentie van Podcasten, Vodcasten, Webloggen, Interactieve TV en allerhande nieuwe ontwikkelingen is toch uiteindelijk content. Deze content wordt op steeds meer manieren tot je genomen, op steeds wisselende momenten en met continu wisselende media. Een film als Lord of The Rings zou ik best thuis willen bekijken maar ook op mijn PSP in de trein als ik toch onderweg ben en het spannend genoeg vind om verder te kijken. Ik bepaal steeds meer welk medium ik gebruik om content tot mij te nemen. Soms door te lezen zoals weblogs, soms door te luisteren naar die Weblogs via Talkr.com.

  geplaatst op
 • 9.000 podcasts, 10.000.000 luisteraars... toekomst!? Onduidelijk maar 't wordt wel leuk in ieder geval.

  geplaatst op
 • @Anders: jij bent verder dan ik lees ik. Jij hebt al eens een podcast beluisterd. Zover ben ik nog niet en als ik het zo bezie blijft het ook zo. Voor mij het zoveelste bewijs dat technische oplossingen niet altijd hoeven te leiden tot communicatie-oplossingen. Wat een gedrocht.

  geplaatst op
 • Hoe lang is het geleden dat iedereen riep dat je email niet nodig had. Je had toch post, telefoon en fax. Al dat gedoe om een electronische brief te sturen. Pffff...

  We zijn inmiddels 10 jaar verder en ik ken nauwelijks nog mensen die geen email gebruiken. Technologische ontwikkelingen en de adoptie daarvan gaan steeds sneller. Ik verwacht dat binnen 5 jaar iedereen gebruik maakt van pod- en vodcasts. Niet op de manier zoals de early adopters het nu gebruiken, het zal dan een standaard onderdeel zijn van je audio- en videoapparatuur. Die uiteraard een giga harde schijf bevatten waarop je al die casts kunt bewaren. Nog eens 5 jaar verder dan heb je die harde schijf ook niet meer nodig. Via persoonlijke accounts zijn al die bestanden overal op te vragen. Of je nu thuis zit, in de auto of op je werk.

  Okay, ik draaf door ;-)

  geplaatst op
 • Voordat ik bij mijn echte punt komt eerst even dit:
  Ik hoor/lees een heleboel mitsen en maren. Ik pak er even twee uit: Het helemaal afluisteren van een podcast is een kwestie van match tussen vraag en aanbod. Ik weet zeker dat je -als je er belang bij hebt- de podcast helemaal uit luistert, net zoals je nu een artikel of boek helemaal uit leest. Het niet kunnen linken vanuit de audio naar andere plaatsen op het web is nu een issue, maar daar wordt ongetwijfeld iets op gevonden. Daarvoor moeten we alleen nog even wachten op slimmere en connected devices.

  'Misten en maren' zijn altijd te bedenken. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. het gaat om iets anders:

  Wees nou eerlijk: In het begin wist er ook haast niemand wat het nut van weblogs was. Inmiddels zijn we daar wel uit. Toch? Dus laten we maar stoppen met de disussie over "het nut van ...". De tijd zal het leren. Ik verwacht overigens dat het voor podcasten net zo gaat uitpakken als oor weblogs. Wedden?

  Is het een idee om het op deze plaats eens te hebben over de mogelijkheden die er zijn vanwege het verschil tussen webloggen enerzijds en audiobloggen/podcasten anderzijds?

  Een weblog-consument is in principe online. Een audio/podcast-consument luistert en verteert de informatie als ie in de reis- of wacht-'mode' verkeert (de prof luisteraars uitgesloten natuurlijk). Voor heel veel mensen een 'mode' waar men 'niet connected' en 'niet occupied' is (geen geprek, geen vergadering, niet aan het emailen, etc). Wordt ook wel drive-time genoemd. Als we ons op DAT aspect nou eens even richten in plaats van te gaan discussiëren over het feit of de content van de huidige podcasts wel interessant is (dat laatste is namelijk een kwestie van potjes en dekseltjes) en DAN nog eens een keer goed bedenken wat podcasten kan betekenen. Dan zijn we constructief bezig.

  Ik geloof in podcasten. Een paar voorbeelden: De podcast "anytime & any place" voor amusement, voor de drukke CEO/manager in het bedrijf, voor de leerling of student die wegens zieke of andere rededen niet bij het gedreven gegeven college kon zijn, voor de pechvogel die geen toegangsbewijs voor het symposium of congres kon kopen, voor de toerist die een rondleiding door de stad wil, maar dan in zijn eigen tempo, of de toerist die niet in boekjes wil kijken als ie in die mooie kerk staat, als informatiebron/geheugen-opfrisser, als tijdverdrijf, om iemand eens te kunnen horen in plaats van zijn of haar teksten te lezen, etc etc etc.

  geplaatst op
 • Nog even over dat linken naar specifieke content: Ik hoorde vandaag (in een podcast!) dat het al wel mogelijk is met het aac-formaat van Apple wat ze in iTunes gebruiken. Het lijkt mij inderdaad een kwestie van (weinig) tijd voor het ook in MP3 of whatever formaat ook mogelijk is....

  geplaatst op
 • Oké de meeste podcasts van dit moment zijn van een bedenkelijk laag niveau. Maar tja, is dat niet met elk 'nieuw' medium zo? Pas na wat experimenteren komt 't moois bovendrijven...

  Waar het in essentie om gaat geeft Fred heel goed aan: we zijn aangekomen in een 'anything, anytime, anywhere' tijdperk. En 'radio on demand' hoort daar natuurlijk bij.

  geplaatst op
 • @Frank: dat 'AAC formaat van Apple' is gewoon standaard MP4, hoor. De opvolger van MP3.

  geplaatst op
 • Ik ben benieuwd hoeveel van de niet-podcasters een iPod hebben en andersom.

  Zelf luister ik ook zelden (af en toe 1 uitzondering) naar podcasts. Ik zit zelden in de trein (en als ik wel in de trein zit heb ik geen iPod). Als ik dan die ene podcast luister zit ik dus achter een pc en ga ik vanzelf wat in m’n feedreader, m’n mail of op Marketingfacts lezen. Even later realiseer ik me dat ik helemaal niet geluisterd heb, en dan moet ik weer terugspoelen en het nog eens proberen.
  Kortom: De pc is niet de juiste plek om podcasts te luisteren.

  Blijft de iPod (of zo’n nep-iPod) over. En daar heb je alleen in de trein wat aan. Volgens mij zijn podcasts dus alleen geschikt voor mensen die:
  - met de trein reizen én een iPod hebben.
  - een ijzeren concentratie hebben.

  Ben benieuwd hoeveel van de pro-podcasters in deze discussie binnen één van deze groepen vallen… ;-)

  geplaatst op
 • podcast is wat mij betreft een stap achteruit in de hedendaagse multimedia-consumptie. het kan toch niet zo zijn dat 'audio' een substantieel deel van de moderne informatie/communicatie-behoefte gaat opvullen?

  radio on demand? kom nou toch. radio is een medium dat zeer passief wordt geconsumeerd, niet zap-gevoelig is en het luisteren is veelal een nevenactiviteit naast het werken, autorijden of huishouden. ja, dat klinkt ouderwets en conservatief en dat is het ook.

  het gebruik van podcasts zal over het algemeen incidenteel zijn, het gevolg van een gerichte zoekactie en hooguit marginaal aanvullend op de bestaande stortvloed aan informatie via meer volwassen kanalen. en dat voor de echte die-hards.

  hierboven staat een aantal momenten waarop je podcasts zou kunnen beluisteren. voor mij zijn dat nou juist de momenten waarop ik nou even niet gevoed wil worden door informatie.

  geplaatst op
 • Ik denk dat je de manier waarop we nu luisteren naar podcasts (in de auto, trein, etc) los moet laten. Straks heb je gewoon je AV-apparatuur zo geprogrammeerd dat jou favoriete programma's worden binnen gehaald op het moment dat ze beschikbaar zijn. Hoe je ze dan gaat afluisteren of bekijken maakt niet meer uit (tv, radio, pc, ipod, mobiel). Ik zou er heel wat voor over hebben gehad als ik in de jaren 80 de mixen van Ben Liebrands automatisch kon binnenhalen ipv deze op vrijdagnacht te beluisteren (en op te nemen op casette).

  Damn, Anders je hebt ons wel weer aan het werk gezet! Kan iemand hier een samenvatting van maken zodat het ook voor anderen morgen nog is te volgen? ;-)

  geplaatst op
 • Dat ben ik nou gewoon toevallig ff helemaal niet met je eens... dit gaat om een mening, en niet om een feit. als ik in de trein zit, vind ik het heerlijk om lekker weg te zakken met een podcast. En waneer er iets gezegt wordt wat me totaal niet intreseert, zap ik gewoon door. Als er op de radio weer zo'n dikke rapcrap plaat doorheen komt, kan ik niet doorzappen... kan hooguit naar een andere zender, maar dan mis ik weer het programma...

  Podcasting is voor mij absoluut super. Ik heb nu een ipod, voorheen een Iriver. Bovendien luister ik ook veel shows gewoon online, tijdens het computeren.

  podcasting rocks.

  geplaatst op
 • *quote*
  @Anders: jij bent verder dan ik lees ik. Jij hebt al eens een podcast beluisterd. Zover ben ik nog niet en als ik het zo bezie blijft het ook zo. Voor mij het zoveelste bewijs dat technische oplossingen niet altijd hoeven te leiden tot communicatie-oplossingen. Wat een gedrocht.
  *quote*

  hoe kan je in godsnaam meelullen over iets, en roepen dat het absoluut niets is, als je niet eens weet WAT het is? ga je dan eerst eens orienteren, luister een paar shows, en kom dan weer praten...

  maar dat vind ik dan hoor!

  geplaatst op
 • Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die niks heeft met podcasting. Geen geduld voor... De eerste die roept om beurscommentaar via podcasts krijgt een emmer met pek en veren opgestuurd. ;-)

  geplaatst op
 • :-D

  geplaatst op
 • Je kunt natuurlijk gezellig bij elkaar gaan zitten en als buitenstaanders even tot een kwaliteitsoordeel komen. Op basis van wat vraag ik me dan toch af. Mij komt het over dat er wat gebrek aan kennis is hier... en stiekum een beetje angst voor het fenomeen. Laten we eerlijk zij, de meeste mensen die nu reageren zijn niet echt ervaringsdeskundig. Duik eens even in de materie en vorm je daarna gerust een oordeel.

  geplaatst op
 • Beurscommentaar op podcasts Lijkt me wel wat. De krant lezen in een volgepropte metro lukt toch niet. Radio en telefoon werkt niet ondergronds. Met ongeveer 4.5 miljoen New York City Strap hangers zie ik ook wel een markt. Mocht ik op het werk gearriveerd zijn dan kan ik het commentaar luisteren bij het bekijken van de cijfers. Kom maar op met die emmer!

  In de toeristische branche denk ik dat podcasts en vele andere Web 2.0 faciliteiten heel nuttig kunnen zijn. Het hele jaar door verschijnt er op verschillende manieren reisinformatie. Op het moment dat er een keuze gemaakt gaat worden kan al deze informatie in een klap opgevraagd worden. Foto's, video's en podcasts. En het mooie is dat dezelfde mensen na hun vakantie weer kunnen zorgen voor nieuwe informatie en dit ook graag doen. Reisverslagen en vakantieverhalen waren al ver voor het internet populair. Nu is het mogelijk om deze informatie whenever, whereever te consumeren.

  geplaatst op
 • OK, voordat de discussie verder uit de hand loopt. Kan iemand aan mij 5 (of 3 of 10) voordelen van podcasten vertellen in een simpel puntenlijstje?

  Persoonlijk zit ik niet te wachten op 'time-shifted audio'. (Wanneer komt trouwens nou eens de TiVo naar NL???) Maar wellicht dat iemand mij kan overtuigen? Momenteel heb ik niet zoveel zin om pod-feeds uit te zoeken, te wachten op een download, over te halen naar een cd welke ik vervolgens in mijn cd/mp-speler moet afspelen.

  PS: Weblogs zijn niets meer dan 'place-and-time-shifted' forums... :-)

  geplaatst op
 • Wees nou eerlijk: In het begin wist er ook haast niemand wat het nut van weblogs was. Inmiddels zijn we daar wel uit. Toch? Dus laten we maar stoppen met de disussie over "het nut van ...".


  Het nut van een weblog? Volgens mij verschilt dat per weblog en zo zal dat ook bij podcasts zijn. In mijn ogen zijn de meeste gevallen gewoon een moderne vorm van op je zeepkistje klimmen om je mening/voorliefde etc. te uiten en de geldingsdrang van het individu en niet (roemloos) onder te gaan in de grijze massa.

  geplaatst op
 • Het gaat volgens mij hier over media-consumptie. Een tijd geleden toen het wat al te druk werd in mijn hoofd, ben ik er op gaan letten : continue: GSM, werk: PC/internet/emal; auto : radio. Thuis: TV/PC/DVD. Tijdens joggen : I-pod.

  Toen werd het tijd voor stilte en keuzes : ik was een bewust media-gebruiker geworden.
  De BBC longwave helpt mij erg goed, maar ideaal zou zijn als ik precies kan horen op het moment dat ik het wil horen. En daar komt podcasting, samen met TIVO en RSS om de hoek : het zijn mogelijkheden om kwalitatieve content non-random te consumeren. En dat is dan geen hype meer, noch een techisch verhaal, maar een heldere keuze voor een duidelijke behoefte.

  geplaatst op
 • "Jij altijd met je internet..." Ik heb het erg vaak moeten horen, toen ik in 1994 razend ethousiast was over de mogelijkheden van het WWW en dat aan iedereen die het horen wilde (of niet) verkondigde. Het waren dezelfde critici die een aantal jaren daarvoor ook al zo geschokt waren toen ik een antwoordapparaat aanschafte en iets later een fax.

  Wat ik n.a.v. mijn eerste mobiele telefoon al niet naar mijn hoofd heb gekregen wil je helemaal niet weten; dat was iets voor pooiers en drugsdealers. Mobiel telefoneren in het openbaar werd beschouwd als zeer a-sociaal en werd zelfs op diverse terrassen in Amsterdam verboden omdat het de uitstraling niet ten goede kwam, zo dacht men toen. De marketingfacts (what's in a name) hebben inmiddels wel aangetoond dat de critici van toen -op z'n zachtst gezegd- ongelijk hadden.

  Ongeveer een jaar geleden luisterde ik mijn eerste podcasts. De naam bestond nog niet als zodanig en de keuze was zeer beperkt, maar daarom niet minder interessant; Dave Winer, IT Conversations en Dawn & Drew en zelfs Adam Curry, bleken -voor mij- een bron van kennis en vermaak, te consumeren waar en wanneer ik maar wilde, op computer of mp3-speler (nee, dat hoeft geen iPod te zijn). Vooral het noemen van de naam Adam Curry leverde wederom de nodige schampere opmerkingen op wanneer ik het podcasten enthousiast onder de aandacht bracht bij vrienden en kennissen.

  Ongeveer een jaar verder is podcasting geïntegreerd in Apple's iTunes, is er allerlei software op de markt om podcasts te downloaden en te beheren, heb je de keuze uit duizenden 'uitzendingen', is er een wereldwijde community van podcasters en podcatchers ontstaan...en vraagt men zich op marketingfacts -what's in a name- af, of podcasting nu wel of geen toekomst heeft, of het interessant is en (last but not least) wanneer en hoe er naar te luisteren...tsja..het begint natuurlijk met of je wel WILT luisteren.

  Ik voorspel dat deze discussie over een paar jaar heel erg lachwekkend gaat overkomen. Wie niet horen wil...

  ;-)

  geplaatst op
 • @Anders

  Aan de (uitgebreide) reacties te zien heb je een goed onderwerp aangesneden....

  Ga zo door!

  geplaatst op
 • @David Visser: dus ik kan ook niet enthousiast zijn over MSN, Hotmail of SMS. Zaken die ik verder niet gebruik, maar waar ik de eigenschappen en functies wel van ken. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat je beter kan (be-) oordelen wanneer je zelf aan den lijve hebt ondervonden wat het is. In het geval van podcasts is dat nog steeds niet gebeurd omdat het nut en de toegevoegde waarde me (ook na deze discussie) volledig ontgaan. Geldt overigens ook voor video on demand.

  geplaatst op
 • Volgens mij gaat het in eerste instantie niet om wat je er aan hebt. Dat zoek je zelf maar uit. Het gaat er om dat mensen het leuk vinden om te doen. Alles wat daarna nodig is een selectiemechanisme waardoor de beste podcasts bovendrijven. Als ik naar odeo.com kijk gaat dat eigenlijk heel simpel door te kijken naar het aantal subscribers.

  Daarnaast is er volgens mij de misvaating dat een onbeperkt bereik ook betekent dat iedereen het leuk moet vinden, of dat het een groot publiek aan moet spreken. Volgens mij zijn de geringe (of zelfs afwezige) produktie en distributiekosten het belangrijkste. Dat maakt het mogelijk om een 'show' te maken die misschien voor maar 20 mensen interessant is. De enige die de afweging maakt of dat rendabel is, is degene die de show maakt.

  geplaatst op
 • Quote: "radio on demand? kom nou toch. radio is een medium dat zeer passief wordt geconsumeerd, niet zap-gevoelig is en het luisteren is veelal een nevenactiviteit naast het werken, autorijden of huishouden. ja, dat klinkt ouderwets en conservatief en dat is het ook."

  Dat is een misvatting. Radio - in elk geval gesproken podcasts - wordt juist zeer actief geconsumeerd. Je kunt namelijk je aandacht niet gelijktijdig aan iets anders (niet iets waarbij je actief moet denken) besteden. Podcasts zijn 'captivating', nemen de luisteraars in beslag. Dat heeft nadelen, maar net zo goed voordelen.

  geplaatst op
 • Berry noemt voordeel nummer 1. Podcasts worden, indien de moeite wordt genomen, actief geconsumeerd. Dit in tegenstelling tot weblogs die, soms zelfs volledig geautomatiseerd, worden doorgenomen.

  Een ander voordeel is de persoonlijke impact die gesproken woord maakt op de luisteraar. We zouden dat kunnen aantonen door deze gehele discussie te podcasten met alle aanwezigen hier. De extra informatie (intonatie, snelheid van spreken etc.) die je krijgt op deze wijze zijn essentieel als je een boodschap wilt overbrengen.

  Maar verreweg het grootste voordeel is kracht waarmee een podcast in staat blijkt te zijn mensen bijeen te houden rondom een bepaalde interesse of gevoelsbeleving.

  Neem bijvoorbeeld een congres. Een razende reporter ondervraagd bezoekers na een lezing wat zij vonden van de behandelde materie. Een compilatie van deze discusse wordt daags na het congres ter beschikking gesteld aangevuld met soundbytes uit de lezingen. Het materiaal mag van de organisatie vrij gebruikt worden op weblogs e.d. Minimaal een uitstekend promotiemiddel.

  Bijvoorbeeld Blognomics podcast: http://www.podfeed.nl/feed.php?id=341

  geplaatst op
 • @Fluox - vrijwel alle argumenten die jij noemt, komen in podcasting onvoldoende tot hun recht. Waarom knutselen met een halfbakken oplossing terwijl gevoelsbeleving pas echt tot zijn recht komt in audio en video? Vodcasting dus, of in normale termen: video-opnames. Dat lijkt mij veel interessanter, zowel voor jongeren op het speelplein als voor mensen die meer informatie over iets willen weten als voor mensen die media-on-demand willen etc. Het zal doorgaans stukken interessanter zijn, minder saai, je raakt minder snel afgeleid en je hebt niet het gevoel dat je als dood vogeltje naar een audio-bestand moet gaan zitten luisteren.

  Voor de incidentele gevallen waarin beeld geen optie is - bijvoorbeeld tijdens het joggen, fitnessen, onder de zonnebank - laat je je apparaat alleen de audio-stream te spelen.

  geplaatst op
 • @Anders: jouw statement over de gevoelsbeleving van de combi video EN audio klopt niet: Audi/Poscasting == Theater of the mind.
  Dat gaat niemand met Video nooit lukken. Erger nog: Video is Killing voor fantasie en dus voor de beleving. Alleen daarom heeft audio 'sec' (hoe beroerd ook gemaakt) al toegevoegde waarde, althans voor velen van ons.

  Je moet met sterkere argumenten komen waarom podcasten moet worden overgeslagen

  Let wel: ik zeg niet dat video verboden moet worden, maar om nou overal meteen maar 'video te doen' waar je ook met audio uit de voeten kunt, of dat video meer spreekt gaat mij te ver.

  geplaatst op
 • @Anders: Video neemt de kracht van de verbeelding grotendeels weg en vereist zelfs visuele manipulatie om de boodschap aantrekkelijk over te dragen. Wat een boeiende podcast kan opleveren, wordt niet opeens meer aantrekkelijk door er een camera op te zetten.

  Uiteraard valt of staat alles bij een voorkeur voor auditieve of visuele informatie. Dat je snel verveeld bent bij het luisteren naar podcasts maakt nog niet dat podcasts saai zijn. Ik heb een typische voorkeur voor geluid en velen met mij. Deze groep bedien je niet met video.

  >Voor de incidentele gevallen waarin beeld geen optie is -
  >bijvoorbeeld tijdens het joggen, fitnessen,
  >onder de zonnebank -
  >laat je je apparaat alleen de audio-stream te spelen.

  Dat werkt aardig bij het Journaal inderdaad. Maar je wekt nu de indruk dat TV zonder beeld radio is...

  Luister eens naar de laatste aflevering van het VPRO programma Argos (ook als podcast beschikbaar). Zie hoe de beelden als vanzelfsprekend in je opkomen terwijl de makers je meenemen. Inhoudelijk kunnen ze veel dieper gaan dan videobeelden ooit kunnen ondersteunen. Daarnaast kunnen ze dingen 'laten zien' waar helemaal geen beelden van zijn (!). Absoluut een meerwaarde over video...

  Maar je hebt gelijk dat audio IN video zeer belangrijk is. De overdracht van de boodschap bij video wordt voor het overgrote deel door audio gedaan (zet het geluid maar eens uit bij een film).

  geplaatst op
 • Fluox - je bekijkt het vanuit de aanbod kant. Wat kun je als aanbieder van content bekijken.

  Ik bekijk het echter vanuit mijn positie als gebruiker en heb geen boodschap aan mooie beelden die men wil oproepen. Zoals gezegd, ik haak telkenmale na korte tijd af omdat ik afgeleid ben. Podcasts zijn niet saai, het medium is saai - voor het overgrote deel van de toepassingen waar ik het voor gebruik althans.

  Neem nou het genoemde voorbeeld - de podcast met de CEO van Lost Boys. Dat kan voor mij onmgelijk nog relevanter. Het sluit volledig aan op mijn persoonlijke interesse als op mijn werk (eBase). Toch hou ik het niet vol. Dat heeft, zoals geschreven, weinig met de interviewer of interviewstijl te maken, want ook radio-uitzendingen die ik achteraf luister (bv. fragmenten van Radio Online) zit ik slechts met de grootste moeite uit.

  Zouden er beelden bij zijn, desnoods wat powerpoint-achtige slides met een paar kernwoorden, dan wordt je er als lezer al veel actiever bij betrokken. Neem bv. de speech van Dick Hardt over Identity2.0. Dat krijgt veel meer impact door het bijkomende beeld dan wanneer je het puur als audio zou beluisteren. Bovendien kan ik dit moeiteloos uitkijken en -luisteren terwijl ik bij een gewoon audio-bestand opnieuw na luttele minuten met de beeldinformatie (e-mail, websites etc).

  Ik kan domweg niet stilzitten, handjes over elkaar, lege desktop voor mijn neus en 10-20 minuten alleen maar luisteren.

  geplaatst op
 • "Wat kun je als aanbieder van content bereiken" moest dat zijn in de eerste paragraaf.

  geplaatst op
 • Waar het allemaal op neer komt is "persoonlijke voorkeur". Ik denk dat iedereen het er over eens kan zijn dat podcasting en vodcasting behoorlijk veel mogelijkheden kan bieden. Met een beetje fantasie zijn er talloze nuttige, waardevolle en toepassingen met amusementswaarde te verzinnen en ik zie er enkele al genoemd staan.

  Het is de persoonlijke voorkeur van de ontvangende partij die bepalend is of deze naar een podcast luistert of naar een vodcast kijkt. Ik kan mij zo een onderwerp voorstellen waar je zowel een podcast als een vodcast over kunt maken. De content is dan even interessant (of niet), maar persoonlijke voorkeur is bepalend voor welk medium gekozen wordt om de publicatie aan te zien of te horen.

  Zo ben ik persoonlijk blij dat er geen "Donner vodcast" bestaat.....

  geplaatst op
 • ik was in den beginne ook niet enthousiast over bijvoorbeeld SMS. Todat ik mijn eerste SMSje ontving. sinds die tijd gaan er behoorlijk wat over de zendmast van mijn hand.

  @dabok; LOL

  geplaatst op
 • Cool, deze discussie.
  Ik moet Anders gelijk geven dat er heel wat overtuigingskracht en doorzettingsvermogen nodig is om hetgeen wat momenteel wordt geboden aan podcastst structuréél te blijven volgen. Maar, er is juist ook inlevingsvermogen nodig om in te zien wat het kán worden. Als ik de radio aan heb is het zelden dat er een programma is wat ik echt leuk/interessant/boeiend etc. vindt.
  Stel het is begin 2007. Ik stel me het volgende voor. Ik rij in mijn auto (alweer). De ene dag lijkt het me leuk om een bepaalde uitzending van de ochtenden te horen. Lekker veel praten, heftige discussies. “Catch up with the newszzzz”. Maar dan meer de achtergrond discussies. Het verhaal achter het verhaal, beschouwingen. Ik voel dat ik door drukte wat gemist heb en eens even flink bijgespijkerd moet worden v.w.b. het dossier “Terrorisme”. Snel surf ik naar Radio 1.nl, ga naar dossier Terrorisme en abonneer me op de podcasts met (delen van) uitzendingen die daarover zijn gegaan. Hoe lang terug in de tijd? Mwah, afgelopen maand moet genoeg zijn.
  En de andere dag? Leuk om eens een selectie te horen van kleine nieuwe rockbands om eens te weten wat er zoal speelt. Op podsafe.com log ik in. In mijn profiel staat ingesteld dat ik geïnteresseerd ben in bands jonger dan twee jaar, genre rock etc. In de menu optie "generate own podcast" heb ik zelf de nummers geselecteerd, of laat ik voor mij kiezen o.b.v. voorkeuren. Ik laat me af en toe graag verrassen.

  Kortom, ik bepaal wat ik wil horen en wanneer etc. Maar zoals gesteld, je moet het willen en je moet er tijd voor maken. In de auto heb ik tijd. Das dan ook het enige voordeel. Ben je geen radio / audio luisteraar, dan heb je waarschijnlijk weinig aan podcasts. Lees je liever, idem. Baal je echter van het feit dat vaak als je luistert het niet aansluit bij wat je wilt, wat is er dan beter dat je dit zelf kunt bepalen. Veel huidige mogelijkheden zijn in deze discussie al voorbij gekomen. De kwaliteit van de shows én de content van die shows neemt in rap tempo toe. En dus ook de keuzemogelijkheid. Maar ja, ik ben ook zo’n nerd die zondagochtend één van de talloze online radiocasts uit iTunes naar mij stereo streamt.
  En voor wat betreft de toekomst, bloggen stellen weinigen hier nog ter discussie. Maar nog steeds gaan aardig wat posts, nog over (het bestaansrecht) bloggen zelf. Podcasting is nog minder ver. Ik kan me weinig sites meer voorstellen die gaan over het bestaansrecht van internet.

  geplaatst op
 • amen!

  geplaatst op
 • Denk dat de kracht van een goede podcast schuilt in de lengte en zeggingskracht van de audiostream. Het moet de aandacht vast weten te houden concentratie en een beeld te scheppen. Voor een ROC zijn we bezig om op die manier de praktijk van werkend leren onder de aandacht te brengen en verschillende aspecten van de beroepspraktijk te belichten. De audiofragmenten, lengte max 2 a 3 minuten per onderwerp, worden straks zowel als podcast en als webstream via het weblog werkendleren aangeboden. Daar kan wordt stream ondersteund door korte tekstfragmenten /quotes en foto's. En kan het ROC de dialoog met de bezoeker aangaan.

  Ondersteund door audio kan de kern van het beroep dat belicht wordt effectiever worden overgebracht dan met video. Wil je met video dezelfde zeggingskracht realiseren, dan moet je met een professionel crew aan de slag. En dat is voor een ROC niet te betalen.

  geplaatst op
 • Pfff, 56 reacties (57 al weer). Moet ik die helemaal gaan doorlezen. Kan er niet iemand even een podcast maken met de belangrijkste punten uit de discussie? Dan kan ik daar tenmiste morgen in de trein even rustig naar luisteren in plaats van dat ik al die priegellettertjes van mijn beeldscherm moet gaan lezen. ;-)

  geplaatst op
 • Gôh, hoe zou dat klinken als podcast . . .

  geplaatst op
 • @Pierre: Inderdaad

  @Mediaonderzoek: Niet

  & Zie uit naar videocasting, maakt het allemaal wat overzichtelijker en interessanter.

  geplaatst op
 • Dat hangt er van af of je 'm echt gaat produceren of dat je hem voor de vuist weg inspreekt.
  Ik geef de voorkeur aan de laatste vorm. Die s het meest ECHT.

  geplaatst op
 • Misschien moeten we op gezette tijden thematische conference calls gaan opnemen en uitzenden via podcast (jeetje, ik raak nog enthousiast).

  geplaatst op
 • Heel goed plan!: "The eMarketing Gang"
  Volgens de formule van Steve Gillmor

  geplaatst op
 • DOEN!
  Wie stemt voor? ...????

  geplaatst op
 • wat, d'r een podcast van maken? ik vind t best, wel een hoop adempauze's nodig!

  geplaatst op
 • @Fred: stemde je nou net voor je eigen voorstel? ;-)

  Mijn stem heb je in ieder geval.

  geplaatst op
 • Ja, ik doe wel mee. Uniek materiaal lijkt me zo, gezien de discussie hierboven. Marco, nieuw business-unietje?

  geplaatst op
 • oke, wat gaan we precies doen? :P

  geplaatst op
 • @Pierre: Ik stemde VOOR voor wat betreft het (door mij iets concreter gemaakte) voorstel: "Misschien moeten we op gezette tijden thematische conference calls gaan opnemen en uitzenden via podcast (jeetje, ik raak nog enthousiast)."

  geplaatst op
 • Soort online/mobile lagerhuis is ook een leuke optie!

  geplaatst op
 • Kijk! Enne ... zou Anders ook mee willen doen? :-)
  Tuuuuuuurlijk! Toch?

  geplaatst op
 • Is Anders dan onze Paul of Marcel?

  geplaatst op
 • oke, zal ik hosten en opnemen? nu? :P

  geplaatst op
 • via skype of teamspeak of iets :-)

  geplaatst op
 • Skype ken ik wel, maar teamspeak?

  geplaatst op
 • Heren, (dames ook?) verras ons!

  Laat Hobson en Holz eens een poepie ruiken :-)

  geplaatst op
 • teamspeak heeft een server nodig, kan je met meer mensen in, mindere geluidskwaliteit, lastiger...

  skype? kunnen max 5 mensen.

  ik kan knippen etc.
  idee?

  geplaatst op
 • Fluox maakt diepe buiging voor de gehele groep :-) that's the spirit!

  geplaatst op
 • gewoon via telefoon toch maar. ik las net dat een beetje podcast zo'n 2 tot 3 minuten mag duren. of we zoeken sponsors. Marco heeft wel connecties tegenwoordig bij Ilse ;-)

  geplaatst op
 • ok, who's in... posten die skypenamen! :D

  geplaatst op
 • waarom sponsors? ik heb een hostingprovider :) ik kan t kort en klein knippen toch!

  geplaatst op
 • @david: kijk, daar schiet mijn technische kennis echt te kort.

  geplaatst op
 • Kan ik The Big announcement alvast op fredscapes.nl zetten?

  geplaatst op
 • haha. je kent skype neem ik aan? www.skype.com

  daarmee kun je bellen via internet, en alles wat je nodig hebt is een microfoon...

  dat MP3tje, kan ik op het internet plaatsen, en uitbrengen als podcast.

  zo duidelijker?

  geplaatst op
 • volgens mij zijn Anders en Marco aan het logeren in het Habbo hotel

  geplaatst op
 • @David: zeker duidelijker. Als ik naar aanleiding van 'onze' thema-podcasts een skype account moet aanmaken, ga ik dat zeker doen.

  geplaatst op
 • prima. wat dachten we ervan eens concreet af te spreken waneer/wat/waar?
  Fluox=in
  david= in
  mediaonderzoek.nl = in
  anders = ?
  iemand anders nog? ;)

  geplaatst op
 • Nou, Fred ook zo te zien. Het vergt enige voorbereiding en redactie, maar een productie lijkt me snel op te zetten.

  geplaatst op
 • @David: heb jij dan al een setup voor het opnemen van Skype-gesprekken? Ik dacht dat daar 'normaal' wat problemen mee waren waardoor je alleen je eigen audio opnam en zo? Of is dat inmiddels opgelost?

  (mag ik effe CSI afkijken? dan kom ik wel online met Skype)

  geplaatst op
 • ik heb een studio hier hoor...

  geplaatst op
 • A Major announcement: http://www.fredscapes.nl/2005/10/11.html#a233

  geplaatst op
 • A minor overtiksel: http://podfeed.nl/podfeed_191.php

  geplaatst op
 • hmm, aan het enthousiastme te horen worden het er meer als 5. Denk dat we teamspeak moeten gaan gebruiken. ga ff kijken wat ik kan doen ;-)

  geplaatst op
 • primeurs op het web vanavond en . . . haha, ben ik opeens een topmarketeer. en jullie ook! wat een medium. als Marco vanavond thuiskomt baalt-ie dat hij de primeur niet had ;-)

  geplaatst op
 • U bent van harte welkom.

  oke, hoe komen we op deze teamspeak server;

  Download Teamspeak via deze link
  ftp://ftp.freenet.de/pub/4players/teamspeak.org/releases/ts2_client_rc2_2032.exe

  instaleer het programma, en klik op Quick Connect,
  en typ daar in teamspeak.david-visser.nl

  kijken of het gaat lukken ;)

  geplaatst op
 • Anders podcast is 'just an other way' Gesproken informatie is vooral absorbeerbaar als momentum en motief samenvallen. Doordat dat de podcastgebruiker zelf de content aan en uit kan zetten hebben we te maken met een vorm van narrowcasting welke zich nog moet ontwikkelen. Maar toch, na Video On Demand kan ook Radio On Demand uitgerold worden over mobiele datanetwerken. Met andere woorden woorden podcastst worden ROD streams en daarmede is het product van Apple weer waar het begon. Een slimme mp3 recorder voor in de eerste plaats muziek opname en weergave...

  geplaatst op
 • Intresante discussie! vanavond een voorproefje gehad via teamspeak. Deze server is nu offline.

  Ik (we natuurlijk) ben(zijn) van plan binnenkort een datum te prikken waneer iedereen mee kan doen. Hou alle site's goed in de gaten ;-)

  geplaatst op
 • Overigens staat hier een bericht van Erik van Roekel (ook op Teamspeak aanwezig vanavond) over podcasting. Daar staat ook dat Marco vreest dat de benodigde bandbreedte een stevige rekening oplevert. Een terechte bedenking uiteraard.

  geplaatst op
 • voor de podcast waar we het nu over hebben, via de teamspeak, hoeven we ons geen zorgen te maken. Ik regel hosting ;-)

  geplaatst op
 • Zul je net zien, ga je een avond op pad en dan wordt er hier een feestje gebouwd. Ongelooflijk, 964 views en 98 reacties (een nieuw record)! Morgen allemaal maar eens rustig lezen of begrijp ik het nu goed dat er een podcast komt met een samenvatting? Prachtig! Vooral ook dat jullie Peter zo ver hebben gekregen om te gaan podcasten. Het heeft mij langer gekost om 'm aan het bloggen te krijgen ;-)

  geplaatst op
 • we zijn meer van plan door te praten over het onderwerp, dmv. een soort podcast-lagerenhuisidee! morgen meer info

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.