Merkvraag 4: waarom positioneer je een merk?

13 april 2020, 09:00

Iedere week probeer ik een basale, maar belangrijke vraag rond merkbouwen te beantwoorden. De vierde vraag gaat over positioneren. Want denk je aan merkstrategen, dan denk je aan positioneren. Maar waarom is positioneren eigenlijk belangrijk?

Uiteenlopende personen

Stel, je bent op een feestje. Het maakt niet zoveel uit of dit in Volendam, San Francisco of in het bejaardenhuis is.

Als je goed kijkt, zie je dat sommigen in de groep het hoogste woord hebben. Anderen luisteren vooral. Er zijn mensen die het fijn vinden in een groepje te staan. En mensen die liever één-op-ééngesprekken voeren.

Waarschijnlijk voel jij je meer thuis bij de ene groep dan bij de andere. Als je vrij individualistisch in het leven staat, ben je minder geneigd de hele avond in hetzelfde groepje te staan.

En onbewust delen we de mensen om ons heen ook in dat soort groepjes in. ‘Dat is een eigenheimer’, ‘hij is een gezelligheidsmens’, ‘zij denkt altijd lekker anders’ of ‘die houdt niet van verandering’.

Merken als karakters

Wij zijn gewend in dit soort patronen te denken. Dit zit zo diep in ons systeem, dat we merken hier gebruik van kunnen maken.

Want zie het vorige artikel: merken zijn eigenlijk ezelsbruggetjes. Ze maken complexe beslissingen makkelijk door mentaal houvast te bieden.

Dus dan helpt het als je een duidelijk karakter in het merk herkent. Het wordt makkelijker om er een primaire emotie aan toe te kennen. Het ezelsbruggetje werkt dan beter.

‘Nike is een merk voor winnaars’, ‘D.E. heeft echt een familiegevoel’, ‘Wakker Dier vecht tegen onrecht’ en ‘Mercedes is betrouwbaar stabiel’.

Vele archetypemodellen

Er zijn vele soorten positioneringsmodellen. Zij introduceren allerlei archetypes voor merken. Vaak zijn ze vooral anders omdat de auteur een eigen model wil claimen of omdat er intellectuele rechten zitten aan het oorspronkelijke model.

Uiteindelijk herken je bij vrijwel alle positioneringsmodellen twee assen. Eén as gaat over persoonlijkheid: is het merk gericht op individualiteit (ik, egocentrisch, winnend) of op collectiviteit (wij, sociaal, verbindend).

De andere as gaat over de oriëntatie: is het merk een symbool voor vrijheid (dynamiek, rebels) of voor stabiliteit (orde, traditie)?

Zoals je ziet, heeft ieder kwadrant een duidelijk, eigen gevoel. Een gevoel dat je primair herkent, in je buik.

De kracht van consistentie

Nu voel je waarschijnlijk ook aan je buik dat Max Verstappen een inspirerende winnaar is. Maar ook wat egocentrisch. Een spelletje Rummikub met hem zal scherp gespeeld worden en minder gezellig zijn.

The Joker is een rebel. Als hij zegt dat hij het systeem gaat veranderen, weet je dat hij dat meent. Maar je weet ook dat hij niet de meest betrouwbare zakenpartner zal blijken.

Het beeld dat je van een persoon of merk hebt, bepaalt je verwachting. Hoe consistenter een merk zich gedraagt, hoe sterker het plekje wordt dat het merk in je hoofd krijgt.

De stip aan de horizon

Kortom: zonder duidelijk karakter voor je merk, heeft je organisatie waarschijnlijk geen duidelijke stip aan de horizon. En zonder stip aan de horizon is het lastig consistent te zijn.

Eerdere merkvragen

– Merkvraag 1: Waarom investeer je eigenlijk in een merk?

– Merkvraag 2: Hoe wint je merk het van verkoop?

– Merkvraag 3: Waarom zijn er eigenlijk merken?

Dit artikel verscheen eerder op Het Bureau voor Merkstrategie

Ingmar de Lange
Merkstrateeg bij Mountview

Ingmar de Lange is merkstrateeg en voorloper rond merkbouwen in het digitale tijdperk. Met eigenzinnige inzichten en aanstekelijke energie maakt hij merken sterker, succesvoller en sympathieker. Hij is oprichter van Mountview, het bureau voor merkstrategie. Zo hielp al meer dan 100 merken, van bekende A-merken en B2B-organisaties tot goede doelen en start-USP. In zijn boek Sterk Digitaal Merk (2022 - winnaar van de PIM Marketing Literatuurprijs) beschrijft hij hoe digitale marketing zich lang richtte op kliks en data. Merkbouwen leek weggegooid geld. Maar in 2020 stonden merken ineens bovenaan de agenda van CMO’s. Wat is er gebeurd en wat kun jij hiervan leren? Ingmar doceert ook op de bekende marketingopleidingen, zoals EURIB, Beeckestijn, NIMA, SRM, VEA, UvA en Nyenrode.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!