Video: zo boek je succes met productfeeds

9 januari 2020, 12:00

Voor veel online verkoopkanalen wordt de vindbaarheid van producten en de gebruikerservaring grotendeels bepaald door de kwaliteit van de productfeed. Een logisch opgebouwde en informatierijke productfeed is belangrijk. Hoe je dat doet, bekijk je in deze editie van de tweewekelijkse video-rubriek op Marketingfacts, waarin we uitleggen wat de laatste ontwikkelingen zijn in online marketing en hoe bedrijven daar hun voordeel mee kunnen doen.

Een productfeed is een geordende verzameling van alle informatie over een online productcatalogus. Op basis van de informatie in de feed en hoe deze informatie gerangschikt wordt, bepalen online marktplaatsen of jouw product vertoond wordt voor een zoekopdracht, of niet.

Wat is de best practice?

Productfeeds kun je optimaliseren met een feedmanagementtool zoals Channable. Maar voordat je hieraan begint is het belangrijk om alle productinformatie in de back-end van je website zo compleet mogelijk te maken. Op basis van deze informatie wordt de productfeed namelijk gemaakt. Hoe completer de bron van de informatie, des te groter de mogelijkheden bij het optimaliseren van de productfeed.

“Productfeeds kun je optimaliseren met een feedmanagementtool”

Er zijn twee manieren om de productfeed vanuit de back-end van de website door te schieten naar een feedmanagementtool. De meest gebruikte manier is de feed uitdraaien als een XML-bestand en deze vervolgens importeren via een url. Een modernere manier is om een directe koppeling te maken tussen het CMS van de website en de feedmanagementtool via een API.

Maar waarom zou je dit willen doen? Je kunt de feed toch ook direct koppelen aan het online verkoopkanaal? Een feedmanagementtool geeft je in eerste plaats de mogelijkheid om de feed klaar te maken voor één of meerdere verkoopkanalen. Elk advertentiekanaal of online marktplaats heeft namelijk zijn eigen eisen waar een feed aan moet voldoen.

Zo zijn bepaalde velden verplicht. Daarbij gaat het om afgebakende attributen die informatie bevatten over een product, bijvoorbeeld de verzendkosten of een omschrijving. Het is belangrijk om met de feedmanagementtool de juiste velden met elkaar te koppelen, zodat het verkoopkanaal snapt om welk veld het gaat.

“Hoe beter kanalen en gebruiker weten om wat voor product het gaat, hoe groter de kans op meer verkoop”

Door met de feedmanagementtool losse stukjes informatie met elkaar te koppelen, kunnen titels en omschrijvingen verrijkt worden, zodat uiteindelijk de juiste producten gevonden kunnen worden voor de juiste zoekopdrachten. Ook zorgt dit ervoor dat de gebruiker genoeg informatie te zien krijgt om een koopbeslissing te maken. Als deze optimalisaties gemaakt zijn, kun je gaan testen met verschillende titels, beschrijvingen en afbeeldingen om te testen welke voor het beste resultaat zorgen.

Succesvolle productfeeds

Om succesvol te zijn met het online verkopen van producten op diverse verkoop- en advertentiekanalen, is een logisch opgebouwde en informatierijke productfeed belangrijk. Hoe beter de kanalen en de gebruiker weten om wat voor product het precies gaat, hoe groter de kans op meer verkopen zal worden.

Chloé Fonville
Digital Advertising Specialist bij SDIM

Fulltime Digital Advertising Specialist bij full-service online marketingbureau SDIM. Gespecialiseerd in video- en vacaturemarketing.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!