Vero kwam, zag en was ineens razend populair. Althans, als je de headlines op Google moet geloven. Kreten als “Instagram-alternatief” en “Instagram-rivaal” vliegen je om je oren. Vero zou zelfs Facebook in de toekomst voorbij kunnen gaan. De bekende en normaal zo kritische blogsites vallen over elkaar heen. Genoeg reden om zelf maar eens te ontdekken wat deze zogenaamde Facebook-killer allemaal kan.
True social
Vero is Italiaans voor ‘echt’ en die naam is zeker geen toeval. Het staat voor de ideologie achter de app: ‘True social’. Het is een social media-platform waarop je, net als op de andere platformen die we al kennen, content van jezelf of anderen kunt plaatsen. Het grote verschil met bijvoorbeeld Instagram is dat Vero geen gebruik maakt van een ingewikkeld algoritme dat bepaalt wat je wel of niet te zien krijgt. De volgorde waarin je posts te zien krijgt, is chronologisch en bovendien niet vervuild met advertenties. Vero is compleet advertentievrij.
Behalve foto’s kan je op Vero je favoriete muziek, films, series, boeken, locaties en linkjes delen. So far so good!
Installeren
Tijdens het installeren van de app krijg ik te maken met de eerste bug. De verificatiecode die ik via een sms krijg werkt niet. Nadat ik het installatieproces uiteindelijk toch succesvol heb doorlopen, begin ik mij serieus af te vragen waar al die ophef over gaat. Van de driehonderd contacten in mijn telefoon maken twee personen gebruik van Vero. Beiden hebben nog niks gepost. Tot het moment dat de gehele Facebook-community zich richting Vero heeft verplaatst, moet ik me nog maar even vermaken met content die al wel voor handen is.
Error
Wanneer ik mijn voorkeuren wil aangegeven, blijkt Vero geen voorzet te doen en begin ik zelf met zoeken. De Jeugd van Tegenwoordig blijkt nog niet echt geland te zijn op deze grandioze Facebook-killer. Ook op zoekopdrachten als Bruno Mars, Marvel en Narcos komen geen resultaten. Wel krijg ik de zoveelste server error. Maar ik vind het te vroeg om de app meteen helemaal af te schrijven. De server errors zullen ongetwijfeld verband houden met de plotselinge stroom aan nieuwe gebruikers. Ook zal de hoeveelheid content snel toenemen, wat je tijdlijn uiteindelijk aantrekkelijker maakt. Wel twijfel ik aan het gebrek van een algoritme. Zijn we inmiddels niet te veel gehecht aan content op maat? Persoonlijk vind ik het namelijk niet vervelend dat mijn Facebook-tijdlijn vol staat met materie die ik interessant vind.
Privacy
Vero lijkt zwaar in te zetten op privacy, maar wie de moeite neemt om de algemene voorwaarden te lezen, begint daar al snel aan te twijfelen. In de voorwaarden staat dat alles wat je post door de eigenaren – zowel op als buiten het platform – mag worden gebruikt, zonder dat ze daarvoor moeten betalen.
Goed om te weten is dat de eigenaar, Ayman Hariri, een omstreden Libanese miljardair is. Voor hij de concurrentie met Facebook aanging, was hij eigenaar van een bouwbedrijf dat in 2016 maar liefst tweeduizend onbetaalde ‘moderne’ slaven hield in een werkkamp.
True Social.
De meningen over Vero verschillen sterk. Morgen publiceert Marketingfacts een artikel over wat je allemaal met Vero kunt doen. Aan de gebruikers (en onze lezers) de keuze: geloven jullie wel of niet in Vero?