Tips voor Adsense gebruikers – de heat map

27 april 2005, 03:44

Google heeft een zogenaamde ‘heat map’ toegevoegd aan de tips.

AdSense Heat Map

Deze kaart geeft aan wat op een pagina de beste plekken zijn om je adsense advertenties te plaatsen. Kort samengevat – in het midden. Klinkt logisch – maar waarom zie je bijna overal de ads aan de rechterkant staan, waar het juist niet moet?

De loopbaan van Richard Osinga (1971) is ongewoon en afwisselend: hij was diplomaat in Noord-Afrika, eigenaar van start-ups in Silicon Valley en Berlijn en ondernemer in de zorg. Hij is oprichter van world66.com, triposo, was lange tijd creatief directeur van Oberon en is nu een van de mede oprichters van Alii.care, een platform voor medisch specialisten om protocollen op een betere manier up to date te houden.

Categorie
Tags

9 Reacties

  c. vd berge

  tsja..die ruimte is vaak over… 🙂 links staat de navigatie al, midden je content, rechts je ads.. (ff heel kort door de bocht)

  ik zal mijn sites ook nog es nader onder de loep nemen naar aanleiding hiervan

  nog even het een en ander uitproberen


  27 april 2005 om 05:00
  Bas

  Ik vind aan de rechterkant juist wel netjes vanuit een gebruikers-oogpunt gezien; een stuk minder storend dan dat er door de content allemaal ads staan. En tevreden gebruikers is nog steeds het belangrijkst in mijn ogen…


  27 april 2005 om 05:23
  Roel

  Het probleem is ook dat je het hier over een gemiddelde hebt. Google gaat uit van het gedrag van de gemiddelde site-bezoeker, die weer uitgaat van wat hij/zij gewend is op de ‘gemiddelde’ website-structuur (zoals c.vd berge die schetste).

  Maar werkt het ook zo als de site-bezoeker de site al kent? Dat denk ik niet. Regelmatige bezoekers van Gawker.com etc (content links, advertenties in het midden en rechts de navigatie + links) kijken waarschijnlijk direct naar links. Daarom vind je op de gawker blogs ook advertenties middenin de content-kolom, na enige blog posts.


  27 april 2005 om 06:25
  Kasper Katje

  Het midden is het meest bekeken en dus een logische plek voor advertenties zou je zeggen maar gelukkig geeft 99% van de eigenaren/exploitanten nog de voorrang aan de originele content waarin uiteindelijk de identiteit en de reden van het zijn van de site liggen.


  27 april 2005 om 07:02
  Anders

  Waarom hoor je ook bijna overal over klikpercentages van minder dan 1%?

  Het een sluit het ander niet uit. Met een goed design kunnen advertenties beter onder de aandacht worden gebracht zonder dat de bezoeker het idee krijgt dat de contentwaarde wordt verneukt. Zeker wanneer advertenties werkelijk relevant zijn – helaas is dat bij blogs vaak niet het geval – hoeft het echt niet veel ergernis op te roepen.


  27 april 2005 om 09:21
  RichardOsinga

  @ Roel. Goed punt. Als je van een specifieke site de heatmap wilt zien dan kun je eyetools.com een scan laten doen. Een heat map op basis van kijkgedrag van 10 mensen kost 1000 euro, dus helemaal voor niets is het niet.

  Het blijft natuurlijk een trade-off tussen gebruiksgemak en inkomsten uit kliks. Uiteindelijk is het aantal kliks per pageload (hetgeen Google meet) helemaal niet relevant – het gaat om kliks per bezoeker.

  Door je ads overal te zetten waar mensen kijken, kun je per pageload een veel hogere kliktrhough krijgen, maar dat kan dan deels te verklaren zijn door het feit dat mensen jouw site verlaten voor ze echt klaar zijn.


  27 april 2005 om 10:23
  Bas

  Interessant. Overigens blijkt dat de bezoeker blijkbaar wel gestoort wil worden, want het valt mij altijd op dat de meest irritante reclames toch de hoogste CTR’s hebben. Ik ga mijn adsense in ieder geval iets omhoog doen denk ik zo.


  28 april 2005 om 06:50
  BasW

  De CTR van Adsense is relatief hoog, van een aantal van mijn sites ligt de CTR gemiddeld op 1,6%, en op sommige dagen wel eens op bijna 4%. Logisch is ook dat hoe gerichter de content van een site is, hoe hoger de CTR (ads sluiten dan beter aan bij interesse). En bij b-to-c sites is de CTR (uiteraard?) hoger dan bij b-to-b sites. Ads staan bij mij overigens in zowel linker- als rechterkolom.


  28 april 2005 om 07:59
  Christophe

  Meestal ontwerpen de mensen hun websites nog altijd in het gewoone framepositie en dan blijft er weinig ruimte over voor de adsense te plaatsen. Dus plaatsen ze de adsense aan de rechterkant. Dit is inderdaad niet alltijd de beste positie maar voor bepaalde websites werkt het wel. Ze gebruiken neutraliseerende kleuren en laten de adsense iets meer opvallen door een iets fellere kleur te gebruiken waardoor ze wel onmiddelijk opvalt. Het beste is nog altijd het zelf uit te proberen en te zien welke positie en kleuren nu de beste CTR geven.


  27 december 2005 om 23:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!