Social media cijfers maart 2012: Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Hyves en meer

Social media cijfers maart 2012: Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Hyves en meer

De nieuwe maand is begonnen, hoog tijd om te recapituleren wat er de afgelopen maand naar buiten is gebracht qua social media cijfers. Ik ben het internet afgestruind voor de laatste officiele cijfers, comScore statistieken en onderzoeken van Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Hyves & many more. Ik volg het format van Mark de Bruin, die onlangs de social media cijfers van februari heeft geblogd. Je vindt de cijfers ook in het social media stats dashboard. Mocht je betere of recentere cijfers hebben, laat van je horen in de comments.

Marktaandelen sociale netwerken

In februari besteedden we in Nederland met z'n allen minder tijd op sociale media, een tendens die vorig jaar ook zichtbaar was. 

 
 •  

Facebook

Het Facebook gebruik daalde met zo'n 100.000 bezoekers. SocialBakers maakte bekend dat het aantal Nederlandse accounts is doorgegroeid naar 6,3 miljoen (voorheen 6 miljoen). Internationaal zijn er geen nieuwe cijfers bekend gemaakt. Daarmee is nu 42% van de online Nederlanders actief op het sociale netwerk van Zuckerberg.

Hyves

Het bezoek aan Hyves is met zo'n half miljoen bezoekers gedaald in februari. Uit het overzicht van de eerste maand van dit jaar bleek al dat de posities van Hyves en Facebook het afgelopen jaar flink veranderd zijn. Februari vorig jaar had Hyves nog 7,6 miljoen unieke Nederlandse bezoekers. De pagina van Hyves vertelt ons dat het aantal accounts met 100.000 is teruggelopen naar 9,7 miljoen. 

Google+

Op Dutchcowboys extrapoleert Arvid Bux het aantal Nederlandse Google+ accounts op 654.874. Het is voor het eerst dat er iets bekend is over het aantal accounts. De laatste cijfers bezoekcijfers (800.000 u/v per maand) zijn niet geupdatet. Wereldwijd is het aantal accounts op z'n minst de 100 miljoen gepasseerd. Volgens The New York times gebruiken 50 miljoen mensen Google+ elke dag. Desalniettemin blijkt uit de laatste internationale cijfers van comScore dat Google+ bezoekers maandelijks gemiddeld 3,3 minuten doorbrengen op het sociale netwerk. Ter vergelijking: voor Facebook bezoekers is dat 7,5 uur!

Het publiek van Google+ is nog altijd geen afspiegeling van de samenleving. Meer dan driekwart is man, en 20% is student.

Twitter

Twitter vierde afgelopen maand haar 6-jarig bestaan! Inmiddels werken er zo'n 900 mensen bij Twitter, en dagelijks versturen Twitter gebruikers ruim 340 miljoen tweets per dag! Daarmee worden er in 3 dagen meer dan een miljard tweets verstuurd! Ter vergelijking: het duurde 3 jaar en 2 maanden voordat de eerste 1 miljard tweets waren verstuurd. Afgelopen maand werd op Twitter de 500-miljoenste account geregistreerd. Daarvan zijn er 140 miljoen actief. In Nederland zijn er 5,2 miljoen geregistreerde accounts, dat maakte Semiocast in maart bekend. Bij benadering zijn er daarvan 1,3 miljoen actief.

LinkedIn

Op LinkedIn terrein weinig nieuws. Vorige maand maakte Mark al bekend dat volgens het perscentrum van LinkedIn de grens van 150 miljoen gebruikers is bereikt. Het aantal Nederlandse accounts ligt op meer dan 3 miljoen. Het aantal unieke bezoekers is al tijden relatief stabiel; afgelopen maand daalde het licht naar 3,4 miljoen.

YouTube

De videosite van Google heeft afgelopen maand de cijfers op haar perscentrum een schop gegeven. Wederom wordt nog maar eens duidelijk hoeveel video er gekeken wordt. Volgens de nieuwe cijfers worden er dagelijks 4 miljard video's bekeken. Bij de vorige update in mei 2011 waren dit er nog 3 miljard. Wereldwijd heeft YouTube maandelijks meer dan 800 miljoen unieke gebruikers. In 2011 had YouTube meer dan 1 biljoen weergaven of bijna 140 weergaven voor elke persoon op aarde.

Path & Instagram

Aan de tabel met cijfers in het social media Stats Dashboard zijn nu ook Path en Instagram toegevoegd. Volgens de ietwat oude cijfers heeft Path 2 miljoen leden, Instagram maakte in februari bekend inmiddels 27 miljoen te hebben. Dat de Path ledenaantallen geen volledig beeld blijkt wel uit de comScore cijfers: 17,8 miljoen mensen bezoeken maandelijks de site van Path. 

Pinterest & Tumblr

Er gaat geen dag voorbij of er verschijnt wel ergens een stuk over Pinterest. Op Marketingfacts schreef Bart van de Kooij een mooi stuk over de marketing mogelijkheden met Pinterest, en Dennis Knetemann beschreef het voorbeeld van The Fancy. Het officiele teller van het ledenaantal staat nog altijd op 10,4 miljoen, maar DoubleClick cijfers laten zien dat het aantal unieke bezoekers inmiddels al op 31 miljoen uitkomt. Voor Nederland zijn dat er nog 150.000. 

Ook Tumblr, door velen aangemerkt als een belofte voor 2012, draait goede cijfers. Afgelopen maand had de microblog 45 miljoen unieke bezoekers, waarvan 586.000 uit Nederland.

Heb jij andere of betere cijfers? Laat het weten in de comments!

Deze en meer cijfers kun je vinden in het Marketingfacts Stats Dashboard. Daar vind je de laatste cijfers & statistieken over online marketing, die continu worden bijgewerkt.


DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

 • Google+ wereldwijd de 100.000 gepasseerd? En 3,3 minuten tegenover 7,5 uur? Per wat? Volgens mij staan er wat typefouten en appels met peren vergelijkingen in het stuk, klopt dat?

  geplaatst op
 • Danny,

  er klopt iets niet in de cijfers van Hyves, teruggelopen maar met 2 miljoen gegroeid ?

  geplaatst op
 • Hi Rick,

  Ik denk dat je het verschil bedoelt tussen maandelijks unieke bezoekers en leden. Het verschil zit hem er simpelweg in dat niet alle leden meer actief zijn, en tegelijkertijd dat je geen lid hoeft te zijn om de site te bezoeken.

  geplaatst op
 • Bij Twitter werken nu al bijna 1.000 mensen en niet 400. Per dag worden 340 miljoen tweets verstuurd en niet 140 miljoen.

  geplaatst op
 • Denk dat je bedoelt 100.000.000 of 100 miljoen ipv 100.000 bij Google+.

  geplaatst op
 • "In februari besteedden we in Nederland met z'n allen minder tijd op sociale media, een tendens die vorig jaar ook zichtbaar was."

  Het verschil is (wederom) minimaal / maar m.i. goed te verklaren door het feit dat februari minder dagen heeft

  Wel een mooie samenvatting zo!

  geplaatst op
 • @Gerben, thanks! @Arvid bedankt, heb ik even gecorrigeerd. @Bert daar zijn er wat foute cijfers ingeslopen inderdaad! Bedankt voor je correcties, ik heb ze cijfers aangepast! Uit de blog van het 6-jarig bestaan haal ik 900 werknemers, 1.000 vind ik nergens terug (behalve als een doelstelling voor het eind van het jaar). Kan dat kloppen?

  geplaatst op
 • @Danny Die cijfers waren inderdaad niet actueel, ik hou ze zelf bij op ons blog: http://hyvesblog.nl/social-media-releases. Ik heb ze op de link die jij gebruikt inmiddels ook aangepast, maar dat is niet direct zichtbaar. De bezoekersaantallen zijn inderdaad gedaald, maar het aantal accounts stijgt nog steeds. Inmiddels zijn dat er 9,8 miljoen. Overigens heb ik nog geen Stir-cijfers van maart gezien. Die zijn voor Hyves toch wat relevanter, omdat Comscore meet vanaf 15 jaar.

  geplaatst op
 • Mooi artikel na correctie. Hyves bevat nog grove fout, teruggelopen van 100.000 naar 9,7 miljoen.

  geplaatst op
 • Hi Alian,

  Er staat teruggelopen mét 100.000 bezoekers, waren er dus voorheen 9,8 miljoen ;-)

  geplaatst op
 • Hallo Danny,

  Ik had mijn bril op mijn hoofd i.p.v. op mijn neus, het klopt inderdaad wel. ;-)

  Groet,

  AlAIn

  geplaatst op
 • Zijn er maar 1.3 miljoen Twitter gebruikers actief? Hoeveel actieve Facebook gebruikers zijn er?

  geplaatst op
 • @Lisa,

  Volgens SocialBakers 6.460.880. Ik heb het dan wel over geregistreerde accounts. Meer informatie zie: http://www.socialbakers.com/facebook-statistics/netherlands

  geplaatst op
 • @ Lisa,
  In Nederland wel ja. Actieve gebruikers per land maakte Facebook niet bekend, dus daar moet je het doen met het aantal geregistreerde gebruikers.

  @Wouter,
  Thanks. Inmiddels heeft SocialBakers inderdaad de aantal weer geüpdatet. Bij de update voor mei hang ik die er ook in.

  geplaatst op
 • Graag gedaan Danny.

  geplaatst op
 • "en dagelijks versturen Twitter gebruikers ruim 340 miljoen tweets per dag!"

  dagelijks ... per dag, let wel op typfouten en anderszins incorrect Nederlands. Volgens sommige lezers maakt dat je artikel minder geloofwaardig

  geplaatst op
 • Oh en die Google+ statistieken: 22.15% vrouw - 76.36% man.

  Ik vraag me af wat die overige 1.49% is..

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.