Overgrote meerderheid Nederlanders in de ban van sportzomer 2024

83 procent Nederlanders gaat sport kijken deze zomer, EK Voetbal meest populair.

8 februari 2024, 14:00 2349 x gelezen

Met het EK voetbal, de Tour de France en Olympische Spelen in het vooruitzicht, belooft deze zomer een echte sportzomer te worden. 83 procent van de Nederlanders is van plan één of meer van deze sportevenementen op de voet te volgen.

Dit gaat verder dan alleen het kijken van wedstrijden. Zo volgt ruim een derde het sportnieuws net zo graag als de wedstrijden zelf. Daarnaast heeft 37 procent interesse in het entertainment rondom sport, zoals achtergrondverhalen over de levensstijl van sporters. Ook passen veel mensen hun consumptiegedrag aan rondom een sportevenement. Dat blijkt uit onderzoek van DPG Media in samenwerking met Panel Inzicht.

Thuis in gezelschap
Het EK Voetbal 2024 spant de kroon als het gaat om populariteit. Zo geeft 66 procent van de respondenten aan dit evenement te zullen volgen. Hierop volgen de Olympische Spelen (57%) en de Tour de France (38%). Vooral mannen geven aan de sportevenementen te volgen (zie grafiek 1). Het liefst volgt men deze sportevenementen thuis via televisie. Maar ook sportverslagen en liveblogs zijn populair, met name voor het volgen van het EK en de Olympische Spelen. Opmerkelijk is dat voor de Tour de France de voorkeur – na televisie – uitgaat naar het volgen via de radio. Daarnaast blijkt dat fans van de Tour de etappes het liefst in hun eentje volgen, terwijl het EK en de Spelen het liefst in gezelschap worden bekeken.

Meerdere kanalen
Uit het onderzoek blijkt verder dat 63 procent van de Nederlanders tijdens grote sportevenementen het sportnieuws intensiever volgt dan gebruikelijk. Bijna één op de drie Nederlanders vindt het volgen van sportnieuws zelfs net zo leuk als de wedstrijd zelf. Televisie blijkt de belangrijkste bron voor sportnieuws te zijn (35%), gevolgd door nieuwssites en -apps (16%) en social media (13%). Ook het entertainment om een groot sportevenement heen trekt veel aandacht. Zo is de grootste groep respondenten (37%) geïnteresseerd in achtergrondverhalen over de persoonlijke levensstijl van sporters. Deze groep bestaat vooral uit jongeren tussen de 20 en 35 jaar (52%).

Ander consumptiegedrag
Tijdens een groot of speciaal sportevenement past meer dan de helft van de Nederlanders hun eetgedrag aan waarbij de consumptie van snacks, bier en frisdrank flink toeneemt – vooral onder jongeren. Daarnaast overweegt een aanzienlijk deel van de respondenten om bepaalde producten aan te schaffen ter voorbereiding op de sportzomer, zoals een nieuwe televisie (14%), een nieuw internetabonnement (8%) of zelfs een nieuwe smartphone of tablet (8%).

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!