Je Hyves profiel beter vindbaar in Google

Je Hyves profiel beter vindbaar in Google

{title}2 weken geleden berichtte Raymond (oprichter Hyves) op zijn blog over een nieuwe optie in Hyves: je kunt je eigen Google zoekresultaat aanpassen. Deze zal dan vanaf 30 januari in Google gaan verschijnen. Tegelijkertijd zal dan ook je achternaam in het zoekresultaat verschijnen, zodat mensen nog beter vindbaar zijn.

Als je op je achternaam gevonden kan worden via de Hyves zoekmachine, ben je vanaf 29 januari ook vindbaar op je achternaam in Google. Bij “Wie mag het zien” stond bij je achternaam dan “Hyvers”. Hyvers met een afgeschermde achternaam, zijn natuurlijk ook na 29 januari niet vindbaar in Google.

Aanpassen zoekresultaat

Op deze pagina kun je deels de tekst van je nieuwe zoekresultaat aanpassen. Wat opvalt is dat je achternaam hier al automatisch ingevuld is.  Als je er dus voor kiest om je zoekresultaat aan te passen kies je er automatisch voor dat je achternaam er bij staat.

Dit is zoals ik nu zelf in Google sta:

{title}

En dat zal na 30 januari (als Google langs geweest is) er zo uit moeten zien:

{title}

Privacy

Vanuit de Hyves community is veel weerstand gekomen, zie bijvoorbeeld de reacties op Raymonds blog. Men is bang dat al hun gegevens op straat komen te liggen en hun privacy geschonden wordt. Maar wat velen niet lijken te beseffen is dat alleen de gegevens die nu ook al openbaar zijn op Google gezet worden. En de gegevens die niet openbaar zijn, zullen dus ook niet op Google komen. Daarnaast heb je de keuze om achteraf je privacy instellingen nog weer aan te passen.

Innovatief

Als ik kijk naar de zoekresultaten van andere profielensites zoals LinkedIn, Facebook, Digg en Twitter zie ik voorzichtig gezegd nog wel kansen voor verbetering. Hyves lijkt dus (voor zover ik weet) één van de eerste profielen sites die het mogelijk maakt om je presentatie in Google aan te passen. En SEO technisch is het zeker geen slechte stap, pagina’s worden beter vindbaar en omschrijvingen unieker.

Wat vinden jullie?


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 22 reacties op dit artikel

 • De optie om de Google-tekst zelf aan te passen is een goede, het feit dat de zichtbaarheid van je achternaam standaard staat aangevinkt (opt-out dus) vind ik minder sterk. Veel mensen snappen de ballen van vindbaarheid via Google, die mensen moet je als social network een beetje tegen zichzelf beschermen.

  geplaatst op
 • Ik denk dat het een stukje online awareness is, op een positieve manier: Als het voor mensen mogelijk is om zichzelf zo positief mogelijk te presenteren, dan wordt de betrokkenheid bij online privacy en vindbaarheid alleen maar groter.

  Het maakt mensen bewuster van wat ze online kunnen en willen prijsgeven aan derden op HUN manier.

  geplaatst op
 • Mijn eerste idee was (bleu): uitvinken die hap en dat heb ik direct gedaan. Eigenlijk weet ik niet eens zo goed waarom. Misschien delete ik binnenkort wel mijn hele Hyves-account, ik doe er eigenlijk geen zak meer mee. Dus, nu ik er verder over nadenk, is het misschien voor mij wel alvast een goede stap om dat ding uit te vinken....

  'Veel mensen snappen de ballen van vindbaarheid via Google, die mensen moet je als social network een beetje tegen zichzelf beschermen.'

  Eens met Mrick (zie je, het kán wel!)

  geplaatst op
 • - Minpunt vind ik ook dat het opt-out wordt aangeboden, wat Jeroen aangeeft.

  + Pluspunt vind ik dat Hyves je zelf controle geeft of en hoe je Hyves profiel vindbaar is in Google

  geplaatst op
 • Persoonlijk vind ik het probleem met deze oplossing van Hyves dat het standaard "aan" staat. Gebruikers van Hyves (en dat zijn er een hoop) die nooit de privacy instellingen hebben bekeken, worden automatisch meegenomen in de zoekresultaten.

  Ik zou het netter hebben gevonden als ze je standaard niet vindbaar hadden gemaakt.

  Daarnaast: voor SEO inderdaad een mooie kans. Maar wat moet een gemiddelde hyves-gebruiker met een eigen invulbaar Google resultaat? Is dit een toevoeging voor de gebruiker/Hyvers? ...

  geplaatst op
 • Als naast de leden ook de zogenoemde bedrijven/merk-hyves gepubliceerd worden kan je hier als onderneming nog wel wat handige dingen mee uithalen.

  geplaatst op
 • Lopende discussie o.a. bij de dames:

  http://www.dutchcowgirls.nl/online/1430

  geplaatst op
 • Waarom maakt iedereen zich zo'n zorgen om het Hyves privacybeleid? Als je eens kijkt op deze site: http://wieowie.nl dan heb je pas reden tot zorgen. Dit is een searchengine die op naam alle belangrijke sites afzoekt. Dus niet alleen Hyves ...

  geplaatst op
 • Eens met Siegfried.

  Naast het feit dat veel hyvers de ballen snappen van google, of uberhaupt weten wat SEO is, kijken velen al niet eens verder dan de profiel-pagina-design instellingen. Hierom is het juist zo enorm slecht dat deze functie opt-out aangeboden wordt.

  Tevens vraag ik me ook af of het een functie met toegevoegde waarde is voor 90% van de hyvers.

  Maar ach, mijn voornaam was al zichtbaar, en als men doorklikte mijn achternaam ook, er veranderd eigenlijk weinig.

  geplaatst op
 • Qua seo is dit vooral interessant voor organisatie die social media inzetten. Zo krijg je toch net wat meer controle over je profiel.

  Ik ben het er wel mee eens dat een opt out geen handige keuze is. Ook denk ik dat het voor de doorsnee hyves gebruiker geen enkel nut heeft om in google gevonden te worden. (wel handig overigens om wat informatie over sollicitanten van tevoren op te zoeken ;) )

  geplaatst op
 • Ik vind het helemaal niet zo prettig. Hyves is een soort prive ding. Als andere hyvers je kunnen vinden als ze specifiek op jou naam zoeken, prima, dan kennen ze me ook vast wel. Maar ik hoef helemaal niet bovenaan te komen via google als iemand op m'n naam zoekt. Misschien zoekt hij wel een publicatie or whatever op mijn naam. Hoeft niet gelijk een social site profiel. Ik heb liever de optie om mij helemaal niet te indexeren.

  geplaatst op
 • Ik kreeg van nota bene mijn tante van bijna 60 een doorstuurmail met onderwerp "Belangrijk! (gegarandeerd geen grap)". Normaal gesproken wis ik dit soort dingen altijd, maar hier stond inderdaad een waarschuwing voor deze privacy-optie. Het is niet zo netjes dat het vinkje standaard op aangevinkt staat inderdaad. Het doet me denken aan de keer dat Hyves een keer gigantisch de fout in is gegaan door het anoniem kunnen bezoeken van profielen standaard uit te schakelen. Dat heeft hen een stortvloed aan kritiek opgeleverd, waar - eerlijk is eerlijk- meteen actie op ondernomen is.

  geplaatst op
 • @Alexander: op de privacy instellingen pagina kun je alles zo instellen dat je publiek niet meer te vinden bent. Of dat je in ieder geval geen informatie meer prijsgeeft. Op dat moment zal Google uiteraard ook niets kunnen laten zien.

  De opmerking "Hyves is een soort privé ding" is natuurlijk niet helemaal waar. Het is een publieke site die bekend is bij 90% van heel Nederland. Dat je profiel dan ook in Google komt dat bekend is bij 99% van Nederland maakt volgens mij dan ook niet heel veel meer uit. Je hebt denk ik een vals gevoel van privacy.

  Wel lijkt het me een taak om iedereen bekend te maken met de eerdergenoemde privacy instellingen pagina en de gevolgen van bepaalde instellingen.

  geplaatst op
 • Als je kijkt naar de verschillende trends die voor 2009 voorspeld worden is 'personal branding' er één van. Voor de mensen die hier actief mee aan de slag willen biedt Hyves dus een mogelijkheid. Dat vind ik een mooie ontwikkeling. In hoeverre de doelgroep op Hyves zit die zich hiermee bezig houden is dan weer een tweede, maar de mogelijkheid is er wel.

  Als reactie op André:
  Wanneer je een bericht wil sturen naar mede 'Hyvers' met het bericht dat met Google vanaf 30 januari je Hyves profiel kan worden bekeken op basis van je achternaam, geeft Hyves het volgende bericht: Hyves wordt niet gereset, dit bericht is niet waar! Stuur dit bericht alsjeblieft niet door, het veroorzaakt veel irritatie en onrust.

  Dit snap ik dan weer niet?

  geplaatst op
 • Als je je pagina profiel op alleen vrienden hebt staan wat weet dan iemand die via google op je naam zoekt ... Juist dat je een hyves pagina hebt net zoals een paar miljoen anderen en verder ... niets. Want je kan niets zien.
  Facebook geeft ook mijn voor en achternaam maar staat verder ook dicht, men weet hij heeft een facebook pagina, nou nou en so so.

  geplaatst op
 • Mooi niet dat ik mijn volledige naam via Hyves op Google wil hebben... Personal branding is prima, maar dan wil ik wel dat het belangrijkste zoekresultaat naar MIJN site gaat, en niet naar Hyves. Om diezelfde reden reageer ik niet met mijn volledige achternaam op allerlei sites.

  Slechte zet van Hyves dat het opt-out is, wat mij betreft doen ze steeds meer af. Ik zou veel liever zien dat ze eens een betere site zouden neerzetten...

  geplaatst op
 • Afgezien van het feit dat ik het met Matthijs van den Broek eens ben, zou het Hyves sieren als ze deze nieuwe feature ook middels een mailing kenbaar had gemaakt. Bij mijn weten is dat niet gebeurd. Slechte zaak.

  geplaatst op
 • Is er dan echt niemand die moe word van nutteloze berichten...?
  Ben benieuwd wanneer Hyves met cijfers komt over de gebruiksfrequentie. Hoe vaak komen mensen terug en neemt hun tijd toe die ze besteden op hun pagina? En zien jullie hierin verschillen per doelgroep? Interessant om te horen....

  geplaatst op
 • @Patrick: hoe bedoel je dat precies van die nutteloze berichten?

  Over die gebruikscijfers is niet zo heel lang geleden al een keer een artikel geweest, meen ik me te herinneren. Of daar ook in voorkwam hoe vaak en hoe lang mensen terugkwamen weet ik zo even niet, maar je zou het even kunnen opzoeken.

  Ik durf er wel wat onder te verwedden dat er verschillen zullen zijn in hoe verschillende doelgroepen de site gebruiken, dat wel.

  Maar goed, daar ging eigenlijk het hele artikel niet over.

  geplaatst op
 • MINDZ.com doet dit al vanaf vorig jaar.

  Naast een goede vindbaarheid (zoek maar eens in google op mijn naam) is de omschrijving ook aan te passen. De volgende stap is dat metatags van de pagina automatisch gegeneerd worden vanuit de top 10 woorden in je persoonlijke tagcloud. En aangezien de tagcloud meebeweegt met je activiteit ben je altijd vindbaar op woorden die voor jou, op dat moment (!), belangrijk/relevant zijn.

  En natuurlijk zijn 'onzichtbare profielen' ook niet zichtbaar voor Google...

  geplaatst op
 • Jammer / slordig is dat het zoek resultaat in google niet je profiel pagina weergeeft maar in mijn geval nu een video op mijn achterliggende pagina's

  geplaatst op
 • Hoe kan je dit instellen voor een zakelijke Hyve waar je (uber)beheerder van bent?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.