Hoe outstream-video profiteert van Artificial Intelligence

24 oktober 2018, 09:00

ArtificiaI Intelligence is inmiddels geen vreemd begrip meer in marketingland. Denk aan de inzet van chatbots voor klantcontact, intuïtief zoeken en het beter personaliseren van de customer journey. Maar hoe kunnen we het inzetten om outstream-video nog effectiever te maken?

Het spreekt voor zich dat kijkers eerder klikken op video-inhoud die aansluit bij hun interesses. Met AI kun je de wensen en behoeften van je doelgroep goed in beeld krijgen. Waardoor je videocontent kunt maken die perfect aansluit bij de interesses van je doelgroep. En dat resulteert weer in een hogere betrokkenheid.

“AI maakt video-ads relevanter”

Gebruikers besteden momenteel een derde van hun tijd aan het kijken van online video’s. En deze tijd wil je zo aangenaam mogelijk voor ze maken. Als je AI ook toepast in video-advertenties maak je deze meer relevant voor de kijker, waardoor je hun online kijkervaring minder snel verstoort. Een video zet consumenten eerder aan tot aankoop van een product dan wanneer ze er gewoon over lezen.

Ik denk dat we twee toepassingen van AI gaan zien in de nabije toekomst, die veel kunnen beteken voor outstream-video.

Hé Siri!

“Hé Siri, is het druk op de weg?” Praten tegen je mobiele apparaat is steeds normaler en de mogelijkheden van voice-control ontwikkelen zich in rap tempo. Door AI te integreren wordt spraakbediening steeds beter.

Het toepassen van voice-control heeft verschillende gevolgen voor marketeers. Denk aan het aanpassen van je zoekwoorden, een goede FAQ-pagina en een website die zo snel mogelijk laadt. Het optimaliseren van je website voor gesproken zoekopdrachten werkt namelijk net wat anders dan voor zoekopdrachten via de desktop. Maar hoe is voice-control toepasbaar in outstream-video?

“Hoe is voice-control toepasbaar in outstream-video?”

Bij outstream-video denk je natuurlijk aan een scherm. Je smartphone, tablet of computerscherm. Maar op termijn zien we het ook op andere plekken terug. Denk bijvoorbeeld aan een digitale spiegel die gelinkt is aan je eigen assistent, Siri bijvoorbeeld. Als je ’s ochtends voor de spiegel staat, zie je meteen wat voor weer het wordt en wat er allemaal in je agenda staat. Op basis van die gegevens kan de assistent kledingtips geven in een video. Heb je een regenjas nodig? Welke past bij mij en waar kan ik er één kopen? Hier is op termijn een rol voor outstream-video.

Lievelingskleur

De technologie achter Dynamic Creative Optimization (DCO) maakt het mogelijk gepersonaliseerde advertenties te tonen aan de hand van real-time gegevens van de doelgroep. Advertenties en hun eigenschappen kunnen aangepast worden op basis van de data. Denk bijvoorbeeld aan call-to-action, kleur en afbeeldingen die gespecificeerd zijn voor iedere doelgroep.

“Handig: digitale advertenties veranderen op basis van jouw stemming”

Blijkt uit de data dat je veel op zoek bent naar auto’s en dat rood je favoriete kleur is, dan krijg je een advertentie van een rode auto te zien. Terwijl jouw partner dezelfde advertenties ziet, maar dan met een blauwe variant. Ook hier zijn natuurlijk weer leuke links te leggen met smart homes en smart cities. Nooit meer discussies met je partner over dat lelijke schilderij aan de muur. De digitale schermen passen het gewoon aan jouw stemming aan. Hoe we hier dan weer de link leggen met outstream-video en überhaupt advertising, is nog niet duidelijk, maar de data en de mogelijkheden zijn er en ontwikkelen zich waarschijnlijk sneller dan we nu denken.

Genoeg over de toekomst: laten we eens kijken welke drie outstream-video’s me de afgelopen maand opvielen.

1. Campagne: ABN Financial Focus Prinsjesdag 2018

Creatie: LVB Networks

Media: Storm Digital & Mediacom

Deze animatie-video van vijftien seconden heeft de afzender meteen duidelijk in beeld. De video haakt in op de actualiteit en is te zien in een relevante omgeving, een website waar de doelgroep te vinden is en leest over financieel en economisch nieuws. Mooi werk LVB Networks, Storm Digital en ABN Amro! Het is duidelijk wie de winnaar van afgelopen maand is.

2. Campagne: Pampers Home Maternity Nurses

Creatie: Hill+Knowlton

Media: Starcom

Pampers is in deze video meteen zichtbaar met het logo en maakt goed gebruik van ondertiteling. Ook heeft het creatieve bureau aan het einde van de video een eindshot met call-to-action toegevoegd. Een perfect voorbeeld van hoe je een video geschikt maakt voor outstream-video.

3. Campagne: HP One Life

Creatie: EG + Worldwide

Media: OMD

HP is goed bezig en laat (alweer) een mooie creatie zien waarmee ze door het toevoegen van de skin aan de video onderscheidend zijn qua creatie.

Lees ook de eerdere maandelijkse blogs van Erik Dubbeldeman over outstream-video.

Oprichter en mede-eigenaar van Streamads. Houdt zich bezig met native video advertising. Verantwoordelijk voor sales en marketing. Passie voor technologie en innovatie.

Categorie
Tags

1 Reactie

    andre spiering

    Alles word steeds onpersoonlijker.


    25 oktober 2018 om 00:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!