Filters
  • Categorie

  • Tags

  • Auteur

Monty’s D-Day plan op één A4 houdt het simpel – en AI ook

Het bleef meer dan zeventig jaar 'most secret', maar achter het enorme en complexe offensief van D-Day lag een verbluffend eenvoudig plan: een handgeschreven A4 van generaal Montgomery.

Een digitale versie van mezelf? We onderzoeken het. Dit is waarom.

Toen ik mezelf voor het eerst als digitale avatar terugzag, moest ik even slikken. Daar was ik dan, of eigenlijk: een versie van mij. Levensecht, maar volledig virtueel. Mijn stem, mijn gezicht, mijn manier van praten. Allemaal gedigitaliseerd door het team van Hibou. Samen met hen zijn we bij BBP Media, de uitgever van onder meer Marketingfacts en MarketingTribune, een bijzonder traject gestart: het verkennen van de mogelijkheden van ‘digital humans’ binnen marketing en media.

Hoe beteugelen we AI?

Prominente tech-leiders, goeroes en futurologen zoals Musk, Harari en Wozniak waarschuwden enkele jaren geleden al voor de gevaren van een losgeslagen AI. In een open brief pleitten zij voor een tijdelijke rem op de ontwikkeling van AI. Nu de potentie van artificiële intelligentie steeds zichtbaarder begint te worden, groeit bij steeds meer mensen het besef dat deze technologie ons op een gegeven moment ‘boven het hoofd kan gaan groeien’. Wat als AI slimmer wordt dan wij? Wat als AI zich tegen de mens gaat keren? Wat doen we met AI die we als mens helemaal niet meer kunnen begrijpen? Verliezen we straks alle controle? Is er nog een noodknop?

Hoe AI je merk kan redden

AI wordt vaak neergezet als killer van creativiteit. Daardoor gaan merken nog meer op elkaar lijken. Maar er is een andere kant. AI kan jouw merk net zo goed redden. Bijvoorbeeld door gaten in je vergiet te dichten.

Creativiteit: Waarom AI ons onderbuikgevoel niet kan evenaren

Darmbacteriën houden niet alleen ons spijsverteringsstelsel in balans, maar spelen ook een cruciale rol bij creativiteit.

Wat kunnen merkbouwers met AI?

Ik gebruik AI voor van alles. Voor onderzoek, tekstanalyses, beeldontwikkeling, om video’s te maken, strategie te optimaliseren, te programmeren, et cetera. Maar de vraag: “Wat kunnen merkbouwers met AI?” vond ik lastig te beantwoorden.

Wendbaarheid is geen luxe, maar een gamechanger

AI versnelt processen, maar technologie is zelden de bottleneck. Het echte verschil? Hoe snel en slim je organisatie kan meebewegen als alles verandert: klantgedrag, concurrentie, regelgeving of tools. Wendbare bedrijven benutten kansen, pareren risico’s en houden tempo – zónder hun koers te verliezen. Wie morgen wil winnen, moet vandaag al leren bijsturen. Ben jij wendbaar genoeg als de markt morgen iets anders van je vraagt?

Content voor een verzadigd internet en een ‘handpicked’ selectie van AI-tools voor de contentstrateeg

Hoe springt jouw content er nog uit als het internet verzadigd is met crappy (AI-)content? En welke nieuwe AI-tools moet je als contentstrateeg zeker even uitproberen? Het antwoord op deze vragen krijg je tijdens de volgende aflevering van de Contentshow van CS, het Genootschap van Contentstrategen op 15 april.

Laat controle los, versterk het collectief: leiderschap in het AI-tijdperk

AI dringt steeds dieper door tot de kern van organisaties. Niet als losse tool, maar als aanjager van verandering in hoe we werken, beslissen en samenwerken. En juist dat schuurt. Waar veel bedrijven al experimenteren met AI, houden leiders vast aan oude reflexen: controle, hiërarchie, zekerheid. Maar het tijdperk vraagt juist iets anders: vertrouwen geven, richting bieden, ruimte laten. Leiderschap draait niet meer om weten en bepalen, maar om mogelijk maken.

Mensgericht werken in een AI-gedreven wereld: zo maak je het concreet

AI verandert organisaties fundamenteel: niet alleen technisch, maar ook in hoe we samenwerken, beslissingen nemen en mensen aansturen. Tools zijn er in overvloed, maar zonder de juiste cultuur, vaardigheden en mindset blijft de impact beperkt. Terwijl technologie een sprint trekt, strompelt de organisatie er vaak achteraan.

AI & marketing: niet óf, maar hóe je de transformatie omarmt

Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert marketing niet langer op de achtergrond – het is een bepalende factor geworden in hoe merken groeien, innoveren en klantrelaties vormgeven. Toch blijft de implementatie ervan voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je dat AI niet alleen een experiment blijft, maar daadwerkelijk waarde toevoegt aan je marketingstrategie?

De AI-revolutie is geen toekomstmuziek

AI is niet iets dat nog moet komen; het is hier en het verandert fundamenteel hoe bedrijven met klanten omgaan. Waar marketing en sales ooit aparte disciplines waren, vervagen die grenzen nu razendsnel. AI maakt een nieuwe vorm van klantinteractie mogelijk—één die niet langer wordt gestuurd door losse campagnes of verkoopmomenten, maar door continue, intelligente personalisatie. Dit is geen geleidelijke verandering, maar een structurele omwenteling. Bedrijven die deze realiteit negeren, lopen het risico irrelevant te worden in wat we de “Individual Age” noemen.