GfK: “44 procent van de Nederlandse internetters gebruikt tablet”

20 juni 2013, 11:57

Steeds meer ouderen aan tablet en smartphone

44 procent van de Nederlandse internetters van 13 jaar maakt gebruik/is in bezit (streep door wat niet van toepassing is) van een tablet. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ van Intomart GfK. In de eerste helft van 2013 kwamen er 1,3 miljoen tabletgebruikers bij. Daarmee staat het totaal nu op 5,6 miljoen. Daarnaast rapporteert GfK totaal 8 miljoen smartphonegebruikers. De stijging in het gebruik van tablets en smartphones zit 'm voor een groot gedeelte in de groei in het seniorensegment. Een op de drie 65-plussers bezit een tablet, hetzelfde geldt voor smartphones.

Een halfjaar geleden gebruikte nog slechts 16 procent van de ouderen een smartphone en 15 procent een tablet. Het onderzoek is gebaseerd op een steekproef onder 1.005 Nederlanders van 13 jaar of ouder die gebruik maken van internet en is representatief voor 12.800.000 internetters. Naast de senioren groeide de adoptie van tablets het grootste onder jongeren tussen 13 en 17 jaar oud. Van hen maakt 39 procent gebruik van een tablet, een jaar terug was dit nog 10 procent.

Bezit of gebruik?

Mijn scepsis in 't intro van de blog heeft te maken met het feit dat GfK bezit en gebruik door elkaar gebruikt, zowel in vraagstelling als rapportage. Nu zal dat bij smartphonegebruik niet voor hele grote verschillen zorgen, omdat een smartphone veelal door 1 persoon gebruikt wordt. Bij tablets is dit een ander verhaal, die worden vaak door meerdere personen gebruikt. Timo Boezeman plaatst dan ook vraagtekens over deze cijfers:

Hoewel de groei flink is, is dit een getal waar we niet al teveel mee kunnen. Het gaat namelijk (altijd) over gebruikers, wat iets anders is dan bezitters dan wel aantal tablets.

Het laatst bekende getal van bezitters (is inmiddels al een tijdje oud en daarmee wellicht niet meer van toepassing) is dat elke tablet door 2,3 personen wordt gebruikt. Dat zouden dus 2,4 miljoen tablets zijn.

Ter vergelijking: volgens de laatste cijfers van Telecompaper bezit 33 procent van de Nederlandse huishoudens een tablet.

Mobiel bankieren in populariteit gestegen

Als we kijken naar het gebruik van de tablet en smartphone dan zien we dat deze nog altijd vooral worden gebruikt om te surfen, e-mailen en voor social-mediagebruik. Wel wordt er significant meer gebruik gemaakt van mobiel bankieren. Van de tabletgebruikers doet 45 procent aan mobiel bankieren, een half jaar terug was dit nog 35 procent. Voor smartphones staat dat cijfer op 41 procent, ten opzichte van 35 procent in december 2012. Dat Nederland online actief is met bankieren bleek al uit eerder onderzoek van comScore. Uit die cijfers kwam naar voren dat Nederlanders maandelijks 66 minuten spenderen op banksites. Het Europees gemiddelde staat op zo'n 40 minuten. Met 11,6 miljoen maandelijks unieke bezoekers is de ING Group online de grootste bank in Europa.

Kleine stijging in social media gebruik

Het onderzoek neemt ook het gebruik van social media onder de loep. De onderzoekers constateren een lichte groei (van 66 procent naar 68 procent) in het aantal Facebookgebruikers. Ook hier komt de groei voor een groot gedeelte van 50-plussers. Onder Nederlanders tot 35 jaar bleef het gebruik gelijk. Het gebruik van Twitter groeide door naar 27 procent, in december 2012 was dat 26 procent. LinkedIn wordt door 25 procent van de Nederlandse internetters gebruikt.

Afbeelding: Jitze Couperus (cc)

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Rogier

  Ik neem aan dat het tablet gebruikers van 13 jaar en ouder zijn? En niet 44% van alle 13-jarigen die al een tablet heeft?


  21 juni 2013 om 06:16
  Henk

  Maar dat zouden dan wel erg ongeloofwaardige cijfers zijn. Dat bijna de helft van de internetters een tablet gebruikt.


  21 juni 2013 om 06:54
  Frits

  Ik had eerlijk gezegd verwacht dat 100% van de 65-plussers aan de tabletten zou zitten.


  21 juni 2013 om 07:06

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!