Facebook Nederland draait slechts €8,6 ton omzet

13 september 2012, 10:26

Daarnaast werd er 131 euro uitgegeven aan postzegels, en 254 aan ordinair papier

Ondanks dat er inmiddels meer dan 7 miljoen Nederlandse Facebook gebruikersaccounts zijn en de website maandelijks door 9 miljoen Nederlanders wordt bezocht zet Facebook Nederland BV geen miljoenen euro's om. De omzet van afgelopen jaar was slechts €860.901 en de nettowinst bedroeg €52.521, zo blijkt uit het jaarverslag waar Quote de hand op legde. Dat komt neer op nog geen 10 cent per gebruiker.

Het betreft de cijfers over 2011 plus december 2010. Quote vroeg het jaarverslag op nadat het openbaar was gemaakt door de Kamer van Koophandel.

Advies

Nu is het logisch dat de omzet van Facebook Nederland niet in de tientallen miljoenen loopt. De Nederlandse afdeling houdt zich sec bezig met het adviseren van grote bedrijven. Kleine bedrijven rekenen af bij het Europese hoofdkantoor in Dublin, Ierland. Momenteel werken er desondanks tien man bij Facebook Netherlands. Desondanks zal de omzet flink lager uitvallen dan de meeste mensen denken (dat geld in ieder geval voor mij).

Het jaarverslag is zo gedetailleerd dat zelfs kostenposten als autohuur (€927), postzegels (liefst €131) en printpapier, paperclips en nietjes (€254) zijn opgenomen. Belangrijker is dat er een half miljoen naar loonkosten gingen en dat er aan pr €85.000 werd uitgegeven.

Afbeelding: Spencer E Holtaway (cc)

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

4 Reacties

  marcvanderchijs

  Dit lijkt me niet meer dan logisch voor een dochteronderneming die (zoals je zelf schrijft) zich alleen bezig houdt met het adviseren van grote bedrijven. Advertentieinkomsten van Facebook die gegenereerd worden door Nederlandse gebruikers worden in Dublin of in Menlo Park geboekt. Vandaar dat je het nooit om mag rekenen naar de omzet per gebruiker in Nederland.

  Volgens de SEC filing van Facebook was de gemiddelde omzet per user over 2011 in Europa ongeveer USD 5 (ter vergelijking, in USA & Canada bijna USD 10), dus een factor 50 hoger dan wat je in het gedeponeerde jaarverslag aan omzet in Nederland ziet.


  14 september 2012 om 07:09
  Hans Maltha

  Leuk om een kijkje in de keuken nemen! Ik denk alleen dat bovenstaande cijfers een vertekend beeld geven. Wij adverteren erg veel op Facebook o.a. voor Nederlandse bedrijven en op basis daarvan weet ik vrij zeker dat dit bedrag niet klopt. Onze omzet loopt namelijk rechtstreeks via Ierland en niet Facebook Nederland B.V.


  14 september 2012 om 07:15
  DannyOosterveer

  Les voor mezelf: niet meer om 1 uur ’s nachts een verhaaltje tikken. Verbaas me niet zozeer over de omzet, die constructie moest wel op een andere wijze in elkaar zitten. Al van meerdere klanten gehoord dat zij in hun eentje zo ongeveer al aan die omzet zouden komen. Ads lopen inderdaad via Dublin, advies via Nederland.


  14 september 2012 om 09:13
  Leon

  De titel trok me het artikel in. Maar al lezende is me duidelijk geworden dat we hier helemaal niks aan hebben. Het geeft geen enkele indicatie voor de werkelijke omzet. Deze zou zomaar rond de $30 mln of hoger kunnen liggen, afgaande op $5 omzet per gebruiker.


  14 september 2012 om 14:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!