Employee advocacy in B2B: ‘Video vinden collega’s nog wel spannend’

16 augustus 2021, 09:00

Nina van der Schoot, Junior Online Marketeer bij MULTIFIX zet haar collega’s in als ambassadeurs. Staaltje van goede employee advocacy. “De interviews met medewerkers werken goed, zowel voor marketing als recruitment”.

Ik nodigde Nina van der Schoot uit voor een gesprek over haar inzet van medewerkers als ambassadeurs. Na mijn rol als interim marketeer bij MULTIFIX hoopte ik al dat deze ‘employee advocacy’ werd doorgezet en Van der Schoot doet dat gelukkig met verve: “Overal zitten verhalen, ik probeer mijn voelsprieten zo goed mogelijk te gebruiken om ze op te vangen.”

Deze case is onderdeel van de NIMA Masterclass Employee Advocacy op 6 oktober

Hoe doe je je ‘employee advocacy’ in praktijk?

“Ik zit ééns in de zoveel tijd samen met onze commercieel directeur, om te kijken wat er allemaal speelt. Dan kan het gaan om klantcases, of onze ontwikkelingen op het gebied van ‘lean’. Maar ik werk ook veel voor HR, als er een vacature is gaan we het verhaal ophalen bij de huidige medewerkers en vragen hoe zij hun rol ervaren.”

“We hebben tegenwoordig de ‘MULTIKIDS’, ik vind het belangrijk dat die uitgelicht worden in social media. MULTIKIDS is twee jaar geleden opgericht, de jongere medewerkers krijgen zo inspraak in het beleid van het bedrijf. We willen kijken wat we kunnen verbeteren, een frisse kijk op het beleid geven. Als je ergens al wat langer werkt, blijf je vaak binnen de gebaande paden denken en heb je minder oog voor dingen die anders kunnen. Wij zijn jong en kijken met een andere bril.”

“Met de HR-afdeling heb ik elke week een overleg waarbij we ook kijken naar ‘employer branding’ en arbeidsmarktcommunicatie. Daar willen we steeds meer mee gaan doen, bijvoorbeeld om de kernwaarden binnen het bedrijf uit te dragen. Maar ook concreet voor vacatures en vacature-interviews, zeker voor moeilijk in te vullen functies. We overwegen nu ook gesponsorde berichten te plaatsen voor die vacatures.”

Hoe gaan de interviews?

“Die gaan goed, iedereen staat ervoor open en vindt het leuk. Ik ben nu wel een beetje aan het zoeken naar een nieuwe balans, we willen naast medewerkers ook steeds meer met klanten en andere stakeholders doen. We willen er ook steeds vaker video’s aan koppelen, bijvoorbeeld van medewerkers die een korte inleiding geven op het interview dat ze met me hebben gehad. Ik heb zelf de aftrap gedaan, maar dat was best een dingetje. Ik wil het goed doen maar ik wil ook dat het authentiek overkomt. Dat gaat niet altijd samen, haha.”

“Als je een drive hebt, kom je er in deze tijd toch wel”

“Na mijn Associate Degree Marketingcommunicatie heb ik overwogen door te studeren, maar ik merkte al snel dat ik geen echte student ben. Als je een drive hebt, kom je er in deze tijd toch wel. Bij mijn vorige werkgever heb ik veel ervaring opgedaan met e-mailmarketing en contentcreatie, daar heb ik nu veel aan. Ik heb bij MULTIFIX vooral met online marketing te maken, maar eigenlijk pak ik al het creatieve op, ook offline. Ik doe interviews, social media, apps, vacatures en regel nu ook de nieuwe website en fotografie.”

Wat heb je tot nu toe geleerd over je ‘employee advocacy’?

“Het delen van de content op social media gaat vooral op LinkedIn het beste, ik vind Facebook zelf het minst waardevol. Instagram groeit organisch wel lekker door, qua volgers. We hebben sinds kort ook goede beelden om te gebruiken, dus daar zullen we steeds meer op gaan focussen. We willen zoals gezegd ook meer met video gaan doen, maar dat vinden mensen wel spannend. De afspraken met collega’s over een intro-video worden nog wel eens verplaatst.”

“De afspraken met collega’s over een intro-video worden nog wel eens verplaatst”

“De interviews met medewerkers werken wel goed, zowel voor marketing als recruitment. Zeker in de omgeving vallen we steeds meer op, veel mensen delen onze content. Ik hoef daar gelukkig niet om te vragen, ze zijn trots op het bedrijf waar ze werken.”

“Het aantal websitebezoekers is hoog en de views op LinkedIn groeien goed door, allemaal organisch. We doen nog weinig met online adverteren, daar willen we nu wel meer mee gaan doen. Ik vind het wel moeilijk te zien hoeveel leads onze marketing oplevert, maar we laten de omgeving goed zien wat wij doen. Ik dacht in het verleden bij MULTIFIX alleen maar aan schroefjes, maar door alle interviews die jij ook al deelde heb ik een veel beter beeld gekregen. En dat is nu alleen nog maar mooier geworden.”

Dit artikel verscheen eerder op Employee Advocacy Podium

Edwin Vlems
Demand Generation Specialist bij Comaxx

Edwin Vlems is werkzaam bij bureau Comaxx. Hij helpt B2B-bedrijven met het online delen van de kennis van het bedrijf en de medewerkers, als magneet voor klanten en nieuwe collega's. Hij spreekt en schrijft over AI, Demand Generation en Employee Advocacy.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!