De week op social: Facebook bestraft clickbait, Snap’s looping video en Instagram’s groeistrategie

13 mei 2017, 07:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week: Facebook bestraft websites van lage kwaliteit, Pinterest verbetert Lens met meer zoekmogelijkheden, Snapchat voegt looping feature toe aan Stories, Google lanceert 360-gradencamera’s voor je eigen Street View en Instagram lanceert posten van berichten via het mobiele web.

Facebook bestraft websites met content van lage kwaliteit

De newsfeed is de plek waar gemiddeld 1,2 miljard Facebook gebruikers dagelijks hun ogen op richten om niets te missen van vrienden, familie of de merken die ze leuk vinden. De concurrentie om bovenaan de newsfeed te verschijnen is enorm en Facebook doet er alles aan om jou de content te tonen die je wilt zien. Daarvoor hebben ze een ingewikkeld algoritme dat continu filtert welke berichten wel of niet verschijnen in je nieuwsstroom en op welke positie (bovenaan is meest zichtbaar).

Marketeers doen er alles aan om bovenaan de nieuwsstroom te verschijnen en daarbij concurreren ze met miljoenen anderen. Eén van die concurrenten zijn spammers die zogenaamde linkbaitberichten posten waarmee ze Facebookgebruikers lokken naar een website. De titels van dergelijke spamberichten zijn zeer uitdagend, de content op de website is echter van lage kwaliteit. Daar wil Facebook een einde aan maken; daarom rollen ze deze week een update uit die websites met slechte content bestraft met een slechte plek in de newsfeed.

Facebook heeft honderdduizenden websites gereviewed om de desbetreffende sites te identificeren. Met inzet van kunstmatige intelligentie probeert Facebook nu soortgelijke sites te identificeren en te weren van Facebook. Berichten die naar deze sites verwijzen verschijnen dus lager in de newsfeed en kunnen niet worden omgezet in een advertentie.

Bron: Facebook

Pinterest verbetert Lens met meer zoekmogelijkheden

Lens is de visuele zoekfeature van Pinterest waarmee je door het nemen van een foto snel kunt zoeken in de enorme database met miljarden ideeën. Pinterest breidt deze week de zoekmogelijkheden van Lens verder uit met drie nieuwe features:

Pinterest Lens

  1. De mogelijkheid om een Lensfoto te nemen van meerdere objecten tegelijkertijd en via een gids met gerelateerde afbeeldingen verder in te zoomen op het onderwerp en zo nieuwe ideeën te vinden;
  2. De optie om te zoeken met Lens door een foto van een QR-code te nemen;
  3. De uitrol van shortcuts naar handige functies binnen de Pinterest-app. De meeste Pinterestgebruikers hebben een Android-telefoon. Onlangs rolde Pinterest daarom zogenaamde shortcuts uit naar specifieke functies zoals Lens of Search. Deze week rolt Pinterest deze shortcuts ook uit voor iPhone-gebruikers.

Bron: Pinterest

Snapchat voegt looping feature toe aan Stories

In de continue strijd om aandacht voegt Snapchat deze week vier nieuwe features toe aan haar app. Met de eerste feature kun je Snapvrienden nu oneindig lang naar je Snaps laten kijken. Tot nu toe gaf je aan hoe lang je Snap duurde totdat hij ‘vernietigd’ werd; 1 tot 10 seconden. Met de ‘infinity-instelling’ verdwijnt die limiet. Je Snap verdwijnt nu pas als je Snapvrienden hem afsluiten.

Infinity feature

De tweede feature lijkt een kopie van Instagram’s Boomerang: het continu herhalen van een reeks videobeelden in een loop. Snap introduceert een variant met looping video’s. Snap een video, klik op de herhaalicoon en de video zal in een continue loop worden afgespeeld.

Looping video

De derde Snapfeature is een magische gum. Klik op het schaaricoontje, wrijf over de Snap en het deel dat je wist, wordt opgevuld met de achtergrond van je afbeelding.

Magic eraser

Met de vierde Snapfeature kun je een virtuele pen creëren die je met emoji’s laat tekenen. Zo kun je bijvoorbeeld een Snapvriend bedolven onder een hele serie kusjes.

Virtual pen tool

De nieuwe features rollen deze week uit naar Android en iOS.

Bron: TheVerge

Google lanceert 360-gradencamera’s voor je eigen Street View

Street View is een service van Google waarmee je 360-gradenpanoramafoto’s kunt bekijken van een locatie op straatniveau. De functie is beschikbaar binnen Google Maps en Earth. Google werkt nu samen met een aantal hardwarepartners om de Street View-functie in te bouwen en aan te bieden via 360-gradencamera’s. Zo krijg je straks de mogelijkheid om je eigen Street View-afbeeldingen te maken. Volgens TheNextWeb mag je minstens 20 ‘Street View-camera’s ‘verwachten tegen het einde van dit jaar.

Google Street View Camera's

De nieuwe generatie 360-gradecamera’s voldoen aan één van de volgende vier standaarden:

  1. Street View mobile ready: zodat je foto’s via een mobiele app kunt maken;
  2. Street View auto ready: zodat je foto’s kunt maken vanaf bijvoorbeeld een auto of fiets;
  3. Street View VR ready: om foto’s te maken in een virtuele wereld;
  4. Street View workflow ready: zodat je foto’s direct online kunt publiceren.

Bron: Google

Instagram lanceert posten van berichten via het mobiele web

Instagram groeit hard en heeft nu 700 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Om die groei verder door te trekken, lanceert Instagram deze week de optie om berichten te posten zonder dat je de app hoeft te downloaden. Deze nieuwe optie geeft gebruikers van mobiele telefoons met weinig data – die de app liever niet downloaden – toch de mogelijkheid om foto’s te posten op Instagram via hun mobiele telefoon. Deze stap sluit volgens TechCrunch aan bij Instagram’s strategie om de groei te richten op 80 procent van haar gebruikers buiten de VS.

Bron: TechCrunch

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!