‘Branded content’ als communicatiemiddel

25 april 2006, 05:59

Branded TV-Content 2006Een onderzoekrapport van de Amerikaanse Association of National Advertisers (ANA) concludeerde onlangs dat een toenemend aantal marketeers gebruik maakt van ‘branded content’. Deze vorm van adverteren zou een effectieve manier zijn om de consument met een merk in contact te brengen.

‘Branded content’ kun je definieren als “alle content, behalve spot, die kan helpen de communicatieboodschap van een adverteerder te vertellen of te versterken.” En wordt vaak verpakt in een audiovisuele (tv-)concept, aangezien beeld, geluid en emotie tesamen nog altijd één van de krachtigste communicatiemiddelen is.

Ondanks een toenemend aantal Nederlandse succesvoorbeelden lijkt ‘de markt’ toch nog enige scepsis, dan wel aarzeling te hebben ten aanzien van deze vorm van adverteren. Niet vreemd, aangezien nog vaak onduidelijk blijft hoe effectief het heeft bijgedragen binnen de marketingcommunicatie-mix. Dit is volgens sommigen deels te wijten aan het toenemende aantal marketingtools die worden ingezet, maar nauwelijks separaat gemeten kunnen worden. Aan de andere kant gaat er volgens het ANA-rapport wel degelijk een positief effect van uit.

Volgens het onderzoek wordt ‘branded content’ met name ingezet voor het medium televisie (80%). Andere grootverbuikers zijn de bioscoop (45%) en het internet (28%).

Deze laatste is (zoals verwacht) vooral geschikt voor het verkrijgen en onderhouden van een continue (en meer gepersonificeerde) relatie tussen merk en consument. Volgens de senior director-branded entertainment van Microsoft blijft de bijdrage van het medium televisie echter het belangrijkst: “TV is still the big engine driving this bus.” (via: AdAge.com)

Alhoewel de netto mediabestedingen voor televisiereclame in Nederland wederom blijken te zijn toegenomen, zal ‘branded (tv-)content’ volgens mij de komende jaren aanzienlijk terrein winnen. Mogelijkheden te over, zeker gezien het groeiende aanbod aan (digitale) televisiezenders en andere afzetkanalen.

Voor die adverteerder die zijn marketinggeld zo optimaal mogelijk wil inzetten, kan het aankomende congres ‘Branded TV-Content 2006’ dan ook een waardevolle investering zijn. Op 8 juni aanstaande wordt een mix van adverteerders, producenten, media- en reclamebureau’s en zenders bij elkaar gebracht, teneinde een nog betere samenwerking te realiseren. Een aardige vuistregel in deze is wellicht, “if the brand doesn’t make the show

better

, the brand doesn’t make the show.”

Meer informatie is te vinden op de site van BroadcastPress, waar je je ook kunt inschrijven voor het congres.

Ronald ter Voert
ADVISOR | MODERATOR | EXPERT in the field of (digital) media, marcom, tech & innovation | Owner of RTV MEDIA. bij RTV MEDIA.

Ronald is adviseur, moderator en producent op het gebied van (digitale) media, marcom, tech & innovatie voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van startups, scale-ups tot de grotere bedrijven en instellingen. Hij is ook als jurylid verbonden aan een aantal gerenommeerde vakprijzen. Eerder was hij onder meer hoofdredacteur bij Emerce en tv-producent bij Endemol, SBS en Fremantle. Ronald produceert en presenteert het wekelijkse radio-podcast-vodcastprogramma ‘Tech & Innovatie’ op EASY FM en diverse populaire audio- en videoplatformen, is dagvoorzitter en moderator bij EMERCE, produceert podcasts en nog veel meer.

Categorie
Tags

1 Reactie

    ronald ter voert

    @peter: dank voor link.;-)

    @albert: dat is een term die je hiervoor inderdaad ook kunt gebruiken.


    25 april 2006 om 09:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!