60 procent van de Nederlanderse internetters online via mobiel internet

23 oktober 2012, 11:27

47 procent gaat online via smartphone, ook grote stijging mobiel internetgebruik onder laptops

Zes op de tien internetters hebben in de afgelopen drie maanden gebruik gemaakt van mobiele apparatuur om te internetten. Dit aandeel is sinds 2007 verdrievoudigd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2011 ging de helft van de internetgebruikers mobiel online. Het gebruik van mobiel internet is vooral onder jongeren van 12 tot 25 jaar sterk toegenomen. In 2012 gaat 86 procent van deze leeftijdsgroep regelmatig mobiel online, tegen 21 procent in 2007.

Penetratie mobiele internetverbindingen

Ook in andere leeftijdsgroepen is het mobiele internetgebruik in de afgelopen jaren fors toegenomen. Onder 64- tot 75-jarige internetters is het gebruik van mobiele apparatuur met 21 procent het laagst. Vier op de tien internetters gebruiken geen mobiele apparatuur. Bijna drie kwart van hen (73 procent) geeft aan internet buiten huis of werk niet nodig te hebben. Hoge kosten wordt in 16 procent van de gevallen genoemd als reden om niet mobiel online te gaan.

47 procent online via smartphone

Smartphones zijn logischerwijs de apparaten die het meest gebruik worden voor mobiel internet (47 procent). Twee derde van hen geeft aan dit (bijna) dagelijks te doen. Daarnaast worden ook de laptop (34 procent) en de tablet (19 procent) regelmatig gebruikt om op mobiele wijze online te gaan.

Sociale contacten onhouden belangrijkste activiteit

Mobiele internetters die gebruik maken van de kleinere apparaten, zoals de smartphone, doen dit vooral voor het onderhouden van hun sociale contacten. Bijna drie kwart (74 procent) van hen e-mailt en ruim twee derde (68 procent) neemt deel aan sociale netwerken zoals Hyves, Facebook en Twitter. Ook het lezen van nieuws en kranten (62 procent) en ontspanning – het spelen van spelletjes en luisteren naar muziek – (58 procent) zijn favoriete bezigheden.

Deze en meer cijfers kun je vinden in het Marketingfacts Stats Dashboard. Daar vind je de laatste cijfers & statistieken over online marketing, die continu worden bijgewerkt.

Afbeelding: Blake Patterson (cc)

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Sucarsy Schotborg

  Ik ben benieuwd naar de nieuw trend. Tot februari 2012 vond ik internet op mobiel niet nodig, kan nu niet meer zonder. What’s next voor de mobiele telefoon en laptop. Welke functies worden toegevoegd?


  23 oktober 2012 om 16:52
  Robert Engel

  Leuk overgenomen weer, maar wat zegt het? Jammer dat je er morgen niet bij bent. Ik had je heel graag met mijn studenten aan de tand gevoeld over je cijfers.


  24 oktober 2012 om 11:22

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!