Facebook Engagement Top 100: Welke merken zijn het meest interactief?

20 januari 2012, 10:41

Een like is pas het begin. Om een poging te doen de ware interactie van merken op Facebook te meten startten we met Peter Minkjan afgelopen november de Facebook Engagement Index. De Engagement Index is een top 100 van de meest interactieve pagina’s met minimaal 10.000 fans. In deze blog de update van januari 2012, welke mede mogelijk is gemaakt door internetbureau Yes2web.

Engagement belangrijker dan veel fans

Zoals Peter eerder beschreef: “Veel bedrijven fixeren zich volledig op het aantal fans dat ze hebben en schenken weinig aandacht aan de content strategie: hoe gaan we de dialoog aan met de fans? Uiteraard is een bepaald bereik belangrijk om de investeringen te rechtvaardigen maar uiteindelijk moet het doel zijn om interactie te hebben met je fans. Het streven moet dan ook niet alleen zijn om een X aantal fans te halen (vaak het liefst meer dan de grote concurrent) maar dient zich vooral richten op het behalen van interactie met de fans.”

De Facebook Engagement Index is gebaseerd op de IPM, wat staat voor interaction per thousand fans. De IPM . Wil je weten hoe goed een bepaalde pagina het doet? De IPM van iedere pagina is met Conversocial Profiler eenvoudig en gratis uit te rekenen. Op de Facebook pagina van Marketingfacts vind je, exclusief voor fans, een top 100 van de meest engaging Nederlandse pagina’s.

De Dijk meest interactief

De nummer 1 van de vorige editie, De Klusjesmannen, is van de troon gestoten door De Dijk. De Dijk verkreeg enorm veel reacties door het delen van foto’s (Autumn 2011). Vanwege het gerichte aantal andere updates valt de interactie per duizend fans erg hoog uit. De tweede plek is voor de Nederlandse dramaserie A’dam – E.V.A. In december werd bekend dat de serie een tweede seizoen krijgt, waarop verheugd werd gereageerd. Het aantal updates was minimaal, wat samenhangt met het feit dat de serie momenteel niet meer wordt uitgezonden.

Op de derde plek vinden we de klusjesmannen terug. Van de top 3 vertonen zij duidelijk de meest constructieve interactie met hun fans. Elk van de updates die op Facebook wordt geplaatst kan rekenen op veel likes en comments.

Feyenoord stond de volgende editie al in de top 10, Heineken en Greetz zijn op de lijst omhoog geklommen. Nieuw zijn OceanieNL, Wehkamp, De Speld en BMW. Deze waren de vorige keer niet opgenomen of omdat ze meer dan 10.000 fans hadden of omdat we nog niet in ons bestand stonden.

De 10 meest interactieve merken

Bekijk hier de rest van Facebook Engagement Top 100.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

14 Reacties

    steph8080

    Niet eens 🙂 Engagement is belangrijk maar als het hier ook weer om de hoeveelheid gaat zijn we nog geen stap verder. Sommige merken (of onderwerpen eigenlijk) leveren meer discussie op. Voorbeeld: Feyenoord heeft een IPM van 12.27 terwijl Coca Cola een IPM heeft van 0.22. Betekent dit dat Feyenoord succesvoller is op Facebook? Het zou redelijk goed te doen moeten zijn om dit wel op een degelijke manier uit te rekenen. Vraag me af waarom de platforms hier zelf geen rol in innemen?


    20 januari 2012 om 11:17
    DannyOosterveer

    Hi Stephan,

    Facebook probeert dit met de People Talking About, maar die is ontzettend biased omdat die bv. ook check-ins meeneemt. Natuurlijk gaat het niet alleen om de hoeveelheid conversaties maar het is op dit moment wel de beste manier om hier een benadering van te geven. Het geeft wel aan dat je wat los maakt bij je fans, wat je weer relateert aan de userbase. Daarnaast is het meten van de kwaliteit van de conversaties nu eenmaal lastig.

    Om wel wat te leren van dit hele verhaal en het niet alleen een lijstje te laten zijn komt @PeterMinkjan een dezer dagen met een blog waarin hij beschrijft wat we kunnen leren van dit lijstje, wat doen merken goed en wat juist niet? De insteek is dan veel meer kwalitatief.


    20 januari 2012 om 11:25
    Eric de Haan

    Een engagement index klinkt prachtig, maar engagement lijkt in deze context listig. Deze index scoort toch het aantal reacties? Dat zegt toch nog niets over de interactie? Laat staan dat het wat zegt over ‘customer engagement’. Daar komt wel wat meer bij kijken.

    Engaged maken en houden van klanten, customer engagement, is het ultieme perspectief bij het managen van klantrelaties. Zo betogen althans veel professoren en professionals op het gebied van klantrelatiemanagement. Ook het Marketing Science Institute beschouwt customer engagement als topprioriteit voor de komende jaren. Customer engagement verbindt de waarde die klanten aan de relatie ontlenen (customer value) aan hun beleving van de relatie (customer experience). Klantwaarde gekoppeld aan klantbeleving houdt klanten verbonden met de organisatie.

    Deze waardering en beleving van klanten, customer engagement dus, laten zich qua effect op vier dimensies meten: 1. customer lifetime value: het koopgedrag van klanten, 2. customer referral value: aanbrengen van nieuwe klanten door klanten, 3. customer influencer value: gedrag dat gedrag van andere klanten en prospects beïnvloedt (ook wel gemeten met de Net Promotor Score) en 4. customer knowledge value: de waarde die een klant toevoegt aan de organisatie door feedback te geven.

    Customer engagement gaat dus om werkelijke betrokkenheid van klanten die zich manifesteert in werkelijke waarde. Engagement gaat voor organisaties dus wel wat verder dan het verzamelen van ‘friends’ op hun Facebookpagina of het scoren van reacties in deze zogenoemde ‘engagement index’.


    20 januari 2012 om 12:17
    steph8080

    Insights is miscchien nog wel beter?


    20 januari 2012 om 12:20
    steph8080

    @Eric de Haan: eens; het zegt wat over de hoeveelheid engagement, niet de kwaliteit. Maar er is volgens mij op dit moment geen standaard om de customer engagement te meten.


    20 januari 2012 om 12:24
    Raedts

    Het nadeel van deze wijze van berekenen is dat de index hangt aan het aantal fans. Als je een miljoen fans hebt moet je wel enorm veel reageren om hier hoog in te komen.


    20 januari 2012 om 12:25
    DannyOosterveer

    Eric; ben het met je eens dat je niet de percipieerde waarde vanuit de klant meet. Je zult wel flink aan opschalen als je dat wel wilt gaan meten. Zoals je je verhaal verder gaat heb ik meer het idee dat je naar de ROI van social zoekt. Hele mooie zoektocht dat wel, als je de returns van social wilt gaan meten zul je echt multi-channel attributies moeten vastleggen en controleren voor het effect op bv. inkomend bezoek of CTR/sales.

    Ludo; Klopt maar dat is ook wel logisch lijkt me? Interactie is nu eenmaal de basis voor de relatie. Als je veel non significante fans hebt dan heb je daar ook niks aan. Leuke followercount for the show.


    20 januari 2012 om 13:18
    Martin Kloos

    Aan de ene kant goed om te zien dat de aandacht verschuift van fans naar interactie met fans. Zou daarentegen zo graag willen zien dat we met z’n allen bouwen aan de cases en de aanpak wat social nu bijdraagt aan merk- en commerciële doelen. Voor mij nu belangrijkste prio momenteel.


    20 januari 2012 om 13:39
    Bas Brand

    Helemaal eens met Martin.

    Dit is appels met peren vergelijken, misschien leuk, maar niet zo nuttig.

    Noem deze top 100 in ieder geval consequent een interactie-index, geen Engagement Rank 100.

    Net zo misleidend als dat we deze lijst de Sales Rank 100 zouden noemen, of de ROI Rank 100…

    *zoekt zichzelf toch snel even op*


    21 januari 2012 om 09:16
    DannyOosterveer

    Goed punt wb interactie, neem ik mee


    22 januari 2012 om 11:58
    Koos

    Op mij komt de lijst redelijk willekeurig over. Waar is de aanvankelijke selectie gebaseerd?

    Als ik kijk naar de IPM van twee grote festivals North Sea Jazz en Lowlands zouden zij volgens die conversocial tool in deze lijst moeten voorkomen. North Sea Jazz scoort IPM 5.20 en Lowlands 6.09. Beide hadden meer dan 10.000 volgers op 1 januari, maar toch staan ze niet in de lijst.

    Nu zal de IPM op 23 januari vast iets anders zijn dan ie op 1 januari was, maar ze zouden toch beiden wel in de lijst moeten staan lijkt me. Aangezien IFFR er wel instaat, kan het niet aan de aard van het merk liggen. Zo zullen er nog veel meer merken zijn die nu niet in deze lijst staan, die er wel in zouden horen. Wat is dan nu de waarde van deze rangschikking?


    23 januari 2012 om 11:02
    Peter Minkjan

    @ Koos: de lijst bestaat uit Nederlandstalige pagina’s die meer dan 10.000 fans hadden en is gerangschikt op basis van de IPM score. Uiteraard kan het voorkomen dat er pagina’s in missen en dat lijkt met North Sea Jazz en Lowlands inderdaad het geval. Bedankt voor het doorgeven, deze zullen de volgende keer worden meegenomen.


    23 januari 2012 om 14:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!