#PICNIC11 Amerikaan op de bres voor applicatie ontwikkelaars met Appsterdam

17 september 2011, 10:25

De snelle groei van de mobiele app markt brengt nieuwe initiatieven met zich mee. Een van de initiatieven is de recent oprichting van non profit organisatie Appsterdam. Op Picnic 2011 heeft Appsterdam een eigen tent gekregen. Hier worden developers en geïnteresseerde bedrijven en organisaties met elkaar in contact gebracht. Dit gaat onder andere door middel van een applicatie Hackaton. Bouw een concept in korte tijd uit tot een werkend prototype.

Mike Lee is de Amerikaanse oprichter van Appsterdam, een non profit organisatie voor applicatie bouwers, door applicatie bouwers. Mike Lee, “the World’s Toughest Programmer”, is een ex- Apple engineer en een van de oprichters van mobile gaming bedrijf Tapulous. De door vrijwilligers gedreven organisatie heeft in de laatste maanden al een indrukwekkende groep van applicatie bouwers weten te indexeren en organiseren. Al meer dan 900 zelfstandige ontwikkelaars en bedrijven zijn gekoppeld aan het Appsterdam netwerk.

In een kort gesprek met Klaas Speller, de meest actieve vrijwilliger achter Appsterdam wordt duidelijk welke doelstellingen Appsterdam probeert te bereiken. Via het netwerk helpt Appsterdam de kleine bedrijven en zelfstandige ontwikkelaars om meer bekendheid te krijgen en vindbaar te worden voor potentiele bedrijven en klanten. Speller geeft ook aan wat een andere drijfveer is voor de organisatie “we proberen Amsterdam en Nederland bekend te maken als DE plek waar je naar toe moet komen als applicatie ontwikkelaar”. Dit is iets wat ook al succesvol is gebleken, er zijn al meer dan 15 developers uit (voornamelijk) de VS gekomen om zich in Amsterdam te settlen en hier te gaan werken. Speller verwacht ook dat dit toeneemt, “begin komend jaar verwachten we nog een behoorlijk toestroom van ontwikkelaars”.

Om het contact niet alleen digitaal, maar ook in het echte leven te stimuleren organiseert Appsterdam iedere woensdag om 7 uur een “meet & drink” in café Bax in Amsterdam.

Wat gebeurt er dan precies op Picnic 2011 met Appsterdam? De organisatie heeft van IceAmsterdam een tent gekregen op Picnic. Veel freelancers en kleine bedrijfjes hebben de kans gegeven om op het podium te staan. Hier werden nieuwe concepten en ideeën gepresenteerd aan het publiek. Appsterdam geeft dus direct het podium door aan de onderliggende community van ontwikkelaars.

Een ander belangrijk onderdeel van de laatste 3 dagen op Picnic was de App Hackaton. Dit gebeurde onder andere in samenwerking met de Sanoma App Challenge en Amsterdam Smart City. Vanuit beide partijen zijn afgelopen woensdag een aantal ideeën gepresenteerd die door de aanwezige bouwers tijdens de Hackaton van idee naar werkende app konden worden omgezet. Voor Sanoma zijn de 6 winnaars van de challange gepresenteerd. Vanuit het samenwerkingsverband van Amsterdam Smart City zijn een aantal datastromen gepresenteerd die kunnen worden gebruikt om de stad “slimmer” te maken. De winnaar van de app Hackaton is een eerste prototype van een slimme parkeer applicatie voor de Amsterdamse binnenstad, op basis van een van die datastromen die beschikbaar is gesteld.

Al met al streeft Appsterdam aan mooi doel na. Een beter georganiseerde ontwikkelaars achterban, meer informatie voor geïnteresseerde klanten en meer innovatie in Nederland. En dat alles opgezet door een Amerikaan!

Bart Fussel
Co-Founder bij aFrogleap

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!