Facebook niet te stoppen: 1 biljoen maandelijkse pageviews

26 augustus 2011, 05:15

Facebook verkeeg afgelopen juni meer dan 1 biljoen pageviews, volgens gegevens van DoubleClick. Het advertentie netwerk van Google constateerde dat deze pageviews afkomstig waren van 870 miljoen unieke bezoekers. YouTube ontvangt eveneens veel unieke bezoekers (790 miljoen), maar moet het doen met een tiende van Facebook’s pageviews. Facebook bezoekers bekijken zo gemiddeld 1.150 pagina’s. In Nederland ontving Live de meeste unieke bezoekers (5,7 miljoen), en Hyves de meeste pageviews (4,1 miljard). In Nederland bekijkt een Facebook bezoeker gemiddeld 790 pagina’s, dat is flink meer dan de 273 pageviews die comScore voor Nederlandse bezoekers van Facebook in juni berekende.

Hetzelfde geldt voor Hyves: DoubleClick’s cijfers geven aan 891 pagina’s per bezoeker, en comScore wijst op 617. Het verschil zit hem voornamelijk in het feit dat DoubleClick flink minder unieke bezoekers telt. Opvallend is daarnaast dat DoubleClick wél meer pageviews telt dan comScore:

De cijfers van comScore komen van paneldata, en die van DoubleClick worden gemeten door Ad Planner. Beiden meten daadwerkelijk gebruik, en meten de unieke bezoekers op maandelijkse basis. Ad Planner berekent de unieke bezoekers op basis van cookies.

De 870 miljoen is 120 miljoen bezoekers meer dan het aantal leden (750 miljoen) wat doorgaans wordt gecommuniceerd. Net als bij de paneldata van comScore komt dit omdat je niet lid hoeft te zijn om pagina’s te bekijken, en omdat Facebook flink hoog in de zoekmachine’s verschijnt, zal dit vaak voorkomen. De lijst van DoubleClick bevat overigens geen porno sites, advertentienetwerken en bepaalde sites van Google.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Mark

  Ben benieuwd wanneer Facebook hyves voorbij gaat


  26 augustus 2011 om 06:26
  Rocco de Groot

  en het ook geen misjard maar een miljard 🙂


  27 augustus 2011 om 10:41
  DannyOosterveer

  ‘Billion’ (korte schaal) is inderdaad ‘miljard’ (lange schaal).

  Het gaat hier echter om 10¹² ofwel een ’trillion’ (korte schaal) en dat is toch echt een biljoen op de lange schaal 😉


  27 augustus 2011 om 11:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!