Brekend: Google koopt Motorola voor 12,5 miljard dollar

15 augustus 2011, 10:27

Google heeft zojuist de mobiele markt op zijn kop gezet. Het bedrijf achter Android neemt Motorola over voor een bedrag van 12,5 miljard keiharde Amerikaanse dollars. De overname van Motorola lijkt een enigszins ongewone move van Google. De acquisitie volgens Google: “will enable Google to supercharge the Android ecosystem.” Motorola is één van de huidige 39 carriers van het Android besturingssysteem. CEO Larry page legt uit dat hij Motorola goed bij Google past vanwege haar betrokkenheid bij Android platform. Zo was het bedrijf een van de oprichters van de “Open Handset Alliance”, een platform dat zich inzet voor open standaarden; waar uiteindelijk Android uit voortkwam.

In een blogpost legt Larry Page uit:

“This acquisition will not change our commitment to run Android as an open platform. Motorola will remain a licensee of Android and Android will remain open. We will run Motorola as a separate business. Many hardware partners have contributed to Android’s success and we look forward to continuing to work with all of them to deliver outstanding user experiences.

The combination of Google and Motorola will not only supercharge Android, but will also enhance competition and offer consumers accelerating innovation, greater choice, and wonderful user experiences. I am confident that these great experiences will create huge value for shareholders.”

Wat betekent dit?

De overname van Motorola heeft grote gevolgen voor de positie van Google in de mobile markt. Google is niet langer alleen de leverancier van een van de grootste mobiele besturingssystemen, het gaat nu ook op het gebied van hardware de concurrentie aan. Door deze twee te combineren kan Google een zeer sterke positie voor zichzelf verzilveren, en daarmee de concurrentiestrijd richting Apple flink opstoken.

De overname van Motorola heeft ook voordelen voor Google met betrekking tot de strijd in patenten. In de blogpost wordt al verwezen naar de gevolgen van een mogelijke patent aanval op Android. De aanklagers zijn niet de minsten: o.a. Microsoft, Apple en Oracle. Gezamenlijk schaften ze recentelijk oude pantente van Nortel aan, waardoor Google er naast greep. Volgens Google willen de CPTN groep en Rockstar groep er zo voor zorgen dat er voor elk Android apparaat licentiekosten moeten worden afgedragen, om zo de prijs van de toestellen omhoog te drukken. De acquisitie van Motorola versterkt Google’s patentenportfolio aanzienlijk. Met de overname bezit Google nu 17.000 patenten, en nog eens 7.000 ter goedkeuring. Motorola is hier een interessante partner voor Google omdat het sinds het begin van dit jaar zelfstandig is, en het geen al te beste tijden doormaakt. Op Unwired View had een blogger deze ontwikkeling al zien aankomen, een flink staaltje inzicht.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

6 Reacties

  Erwin Boogert

  “(…) het gaat nu ook op het gebied van hardware de concurrentie aan. (…)” Ik denk van niet.

  Het zou onder de duiven schieten van de fabrikanten van die dagelijks 550.000 geactiveerde Androidtoestellen. Zo helpt Google eigenhandig de Androidmarkt weer om zeep.


  15 augustus 2011 om 12:37
  BasvdBeld

  De patenten die Motorola heeft zijn hier de crux van de aankoop


  15 augustus 2011 om 16:18
  Harmen

  “De aanklagers zijn niet de minsten: o.a. Microsoft, Google en Oracle. Gezamenlijk schaften ze recentelijk oude pantente van Novell aan, waardoor Google er naast greep.”

  Moet dit niet “o.a. Microsoft, Apple en Oracle”?


  15 augustus 2011 om 16:54
  DannyOosterveer

  @Harmen,

  Bedankt, helemaal correct, krijg je bij breaking stories (o nee, dat mag niet meer van @basvandenbeld 😉 )

  @Erwin,

  Wil niet zeggen dat het de eigen markt gaat kannibaliseren, maar ik begrijp je punt.


  15 augustus 2011 om 17:28
  Jan Willem Alphenaar

  “Gezamenlijk schaften ze recentelijk oude pantente van Novell aan, waardoor Google er naast greep.”

  Volgens mij waren dat de patenten van Nortel.

  Maar ja dat heb je met breaking blogs 🙂


  15 augustus 2011 om 19:32
  DannyOosterveer

  Volgende keer eerst maar ’n Red Bull achterover mikken 😉


  15 augustus 2011 om 19:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!