Howto: “Share on Google+” toevoegen aan je website

10 augustus 2011, 07:15

We kennen natuurlijk allemaal de Google +1 knop, waarmee je content een a-la-Facebook-like een thumbs up geeft. De +1’s hebben we ook op Marketingfacts geïmplementeerd, en de +1’s zijn ook zichtbaar in de Google zoekresultaten. Echter, dit staat los van Google’s (ik noem het toch) sociale netwerk Google+. Er is echter geen knop om direct je website of content op Google+ te delen. Hier bedacht Alex Moss wat op en schreef op StateOfSearch over hoe je een zelfgemaakte “Deel op Google+” knop op je site kunt implementeren.

Stap 1: Maak een Google+ knop

Allereerst moet je een knop maken die je wilt gaan gebruiken. Alex heeft zelf twee versies ontwikkeld, gebaseerd op de +1 knop:

Stap 2: De code

Hier is de code zoals je die op de je site dient in te voegen:

<A HREF=”HTTPS://M.GOOGLE.COM/APP/PLUS/X/?V=COMPOSE&CONTENT=HIER_DE_INHOUD_EVT_MET_URL” ONCLICK=”WINDOW.OPEN('HTTPS://M.GOOGLE.COM/APP/PLUS/X/?V=COMPOSE&CONTENT=HIER_DE_INHOUD_EVT_MET_URL','GPLUSSHARE','WIDTH=450,HEIGHT=300,LEFT='+(SCREEN.AVAILWIDTH/2-225)+',TOP='+(SCREEN.AVAILHEIGHT/2-150)+'');RETURN FALSE;”><IMG SRC=”HTTP://LOCATIE.VAN.DE.KNOP/PLUS.PNG” ALT=”DEEL OP GOOGLE+” /></A>

De vet gedrukte delen dien je zelf te vervangen. Het javascript (download hier) zorgt ervoor dat er een nieuw venster wordt geopend in het midden van het scherm. De versie zonder javascript:

<a href=”https://m.google.com/app/plus/x/?v=compose&content=HIER_DE_INHOUD_EVT_MET_URL” target=”_blank”><img src=”HTTP://LOCATIE.VAN.DE.KNOP/PLUS.PNG” alt=”Deel op Google+” title=”Deel op Google+” /></a>

Optionele stap 2.5: Invoegen in WordPress

Voor WordPress dient de code enigszins te worden aangepast, zodat het systeem automatisch de juiste content meegeeft aan de knop. Belangrijk is dat je de knop direct in je thema toevoegt, en niet in een post of pagina.

<A HREF=”HTTPS://M.GOOGLE.COM/APP/PLUS/X/?V=COMPOSE&CONTENT=<?PHP THE_TITLE(); ?> – <?PHP THE_PERMALINK(); ?>” ONCLICK=”WINDOW.OPEN('HTTPS://M.GOOGLE.COM/APP/PLUS/X/?V=COMPOSE&CONTENT=<?PHP THE_TITLE(); ?> – <?PHP THE_PERMALINK(); ?>','GPLUSSHARE','WIDTH=450,HEIGHT=300,LEFT='+(SCREEN.AVAILWIDTH/2-225)+',TOP='+(SCREEN.AVAILHEIGHT/2-150)+'');RETURN FALSE;”><IMG SRC=”LOCATIE.VAN.DE.KNOP/PLUS.PNG” ALT=”DEEL <?PHP THE_TITLE(); ?> OP GOOGLE+” TITLE=”DEEL <?PHP THE_TITLE(); ?> OP GOOGLE+”></A>

De limitaties

Helaas is de knop nog niet perfect. Nadeel is dat er geen uniforme knop is en daardoor wellicht minder herkenbaar voor de gebruiker. Desalniettemin zijn er ook veel verschillende knoppen voor het delen op bv. Twitter. Verder noemt Verder noemt Alex het een nadeel dat de content niet met bepaalde personen kunt delen, maar wel met circles en natuurlijk iedereen. Daarnaast is het jammer dat de gedeelde site niet ge-embed wordt zoals dat zou gebeuren wanneer je op de traditionele manier een URL deelt.

Even testen…

Howto: Share on Google+ toevoegen aan je website

Succes!

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Jan Willem Alphenaar

  Jullie knop linkt naar de mobiele versie van Google Plus 🙂


  10 augustus 2011 om 09:36
  DannyOosterveer

  Klopt Jan-Willem, ’t script ‘misbruikt’ de mogelijkheid van de mobiele website om URL’s naar Google+ te publiceren 🙂


  10 augustus 2011 om 09:46
  Mario

  Thanks Danny, handig! En ook best wel een mooi Share-knopje.


  11 augustus 2011 om 05:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!