Vacature: Marketingfacts zoekt Communitymanager

16 juli 2011, 06:23

Toen ik, Marco Derksen, in 2002 startte met Marketingfacts had ik nooit kunnen denken dat het zou uitgroeien tot een van de grootste communities op het gebied van digitale marketing. Ik was destijds werkzaam bij een adviesbureau en werkte aan internetprojecten voor grote klanten. Toen ik in 2005 steeds vaker werd gevraagd om lezingen te geven en ik nagenoeg iedere avond en weekend druk was met Marketingfacts, heb ik besloten om mijn baan als adviseur op te zeggen en voor mijzelf te beginnen. In de jaren die volgden heb ik samen met een enthousiaste groep vrijwilligers mooie stappen kunnen zetten met Marketingfacts. We zijn naast de website een jaarboek gaan uitgeven, organiseerden workshops en inspiratiereizen en zijn gestart met een vacaturebank. In 2008 werd duidelijk dat Marketingfacts de huiskamer was ontgroeid en dat we op zoek moesten naar professionele mensen en een eigen locatie. Vanaf dat moment is het hard gegaan. Matthijs van den Broek werd communitymanager en later kwamen daar Bram Fasseur en Danny Oosterveer bij voor business development en redactionele ondersteuning. Marketingfacts groeide verder uit tot één van de toonaangevende marketingblogs in Nederland met bijna 200 bloggers en ruim 200.000 bezoekers per maand.

Recent kwam echter het moment dat onze community manager een prachtige kans kreeg en dus stapte Matthijs van den Broek over naar het Belgische Insites. Uiteraard jammer, maar aan de andere kant is het ook weer een moment om na te denken over waar we staan en welke richting we op willen. Dat hebben we gedaan. Er ligt een prachtig plan dat Bram, Danny en ondergetekende samen met een nieuwe collega willen gaan uitwerken.

De functie:

Wij zoeken een nieuwe communitymanager (full-time). Iemand die het gezicht is van Marketingfacts, die contact onderhoud met de bloggers, die namens Marketingfacts het podium opzoekt en de visie uitdraagt. De communitymanager weet wat verschillende leden binnen de community doen, wat hun behoeften zijn en hoe Marketingfacts daarin kan voorzien. Maar de community manager weet ook wat er buiten de community speelt, bij de verschillende organisaties in Nederland.

Voor het doorontwikkelen van de online community zal de communitymanager zich op een aantal activiteiten richten. De strategie, de richting die we met Marketingfacts op willen, staat daarin centraal. De communitymanager stelt benchmarks op voor de vijf onderstaande punten om zo de content, offline zichtbaarheid, mate van engagement, koppeling tussen het platform en business en de mate van innovatie continue verder door te ontwikkelen.

 1. Content & bloggers – Marketingfacts is onderscheidend, focus is key. Welke content krijgt vanuit de visie van Marketingfacts een plek op het platform en welke content juist niet? Hoe ziet de samenstelling van bloggers eruit? Wat kunnen wij voor hen betekenen en wat kunnen we faciliteren? Missen we geen expertises? De communitymanager neemt de regie voor rekening en speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de content, het ondersteunen van bloggers en het bewaken van de mix tussen nieuws, onderzoek, advies, trends, interviews, discussie en andere typen content.

 2. Events en activiteiten – Events zijn een goede manier om face-to-face contact met mensen uit de community en de markt te hebben, maar ook om interessante content te verzamelen. De communitymanager stuurt op welke events Marketingfacts niet mag ontbreken en wie daar met welke doel aanwezig moet zijn. De communitymanager betreedt ook het podium om zo de visie en kennis van Marketingfacts te delen. Daarnaast is het voor een community ook erg belangrijk om zelf regelmatig bijeenkomsten te organiseren, onder andere voor het offline contact met en tussen bloggers. Daarin staan content, discussie en het netwerken centraal. Elke eerste vrijdag van de maand hebben we een kantoorborrel, ideaal voor het onderlinge contact en het delen van de laatste activiteiten en plannen.

 3. Engagement – Hoe houdt je de community (bloggers, lezers en anderen) betrokken? De communitymanager weet waarom iemand zich aan Marketingfacts wil verbinden en ziet kansen om dit verder door te ontwikkelen.

 4. Business integratie – Als communitymanager ben je niet alleen verantwoordelijk voor commerciële samenwerkingen op het gebied van content. Je integreert de community ook zoveel mogelijk in de organisatie. Zo worden bloggers al veel betrokken bij de productie van het M! Jaarboek en de inzet van M! Academy voor organisaties.

 5. Innovatie – Marketingfacts wil niet de ‘traditionele uitgever’ zijn, er is veel behoefte aan innovatie en voorop lopen. Dat doen we natuurlijk samen met een community van experts. Een communitymanager initieert deze innovatie.

Wie zoeken wij?

Je bent toe aan een tweede of derde stap in je carrière. Je hebt enige ervaring met online media en voelt je thuis in de wereld van de online marketing. Daarnaast heb je de behoefte om jezelf op verschillende gebieden door te ontwikkelen.

Als communitymanager heb je de volgende eigenschappen:

 • Zelfstartend – je bent grotendeels verantwoordelijk voor je eigen dagindeling en bent een organisatietalent;

 • Sociaal zeer vaardig – je bent het hart van de community en je legt eenvoudig contact met mensen en organisaties;

 • Redactioneel – je schrijft makkelijk en foutloos. Achter elke blogposts zit een gedachte, een doel welke je wilt bereiken;

 • Goede presentator – je bent het gezicht van Marketingfacts en weet de visie en kennis over te brengen naar het brede publiek;

 • Flexibel – Marketingfacts kent geen negen tot vijf cultuur, de interactie in de community gaat door, er zijn ’s avonds events en borrels, afspraken door het hele land. Dat vraagt om flexibiliteit, het is belangrijk om daarin een goede balans te vinden.

Wat bieden wij?

Marketingfacts is een groot netwerk waar veel van de top online marketeers van Nederland komen als lezer, als blogger of op een andere manier aan verbonden zijn. Je zit bij Marketingfacts op de goede plek als je betrokken wilt zijn bij ontwikkeling in het online medialandschap.

Bij Marketingfacts hebben we grote ambities, het is mede aan jou om die waar te maken. Je krijgt dus zeer veel vrijheid en verantwoordelijkheid om de juiste besluiten te maken en deze ook meteen zelf uit te voeren.

Marketingfacts is groot als blog en platform, maar klein als organisatie. Dat geeft heel veel mogelijkheden om dingen voor elkaar te krijgen, maar ook veel verantwoordelijkheid om het zelf uit te voeren.

Tevens bieden we:

 • Een werkplek in Arnhem, hoewel je regelmatig in het land zal zijn blijft het belangrijk om face-to-face in contact te staan met collega’s;

 • De kans om samen te werken met veel online top marketeers van Nederland en op de hoogte te blijven van nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale marketing;

 • De mogelijkheid om veel congressen te bezoeken en aan je ontwikkeling te werken;

 • De vrijheid om voor een behoorlijk deel zelf invulling te geven aan je werkzaamheden.

Hoe solliciteer je?

Je CV vinden we interessant en die ontvangen we dan ook graag op {encode=”bram@marketingfacts.nl” title=”bram@marketingfacts.nl”}. Daarnaast willen we graag weten wat jouw visie is op het online medialandschap. Welke ontwikkelingen zie je? Waar lopen bedrijven tegenaan? En hoe denk jij dat de community Marketingfacts hierin een rol kan spelen? Naast je CV ontvangen we dan ook graag een geschreven artikel (blogpost) of een video (van maximaal 5 minuten) waarin jij toelicht waarom je graag de nieuwe communitymanager van Marketingfacts wil worden en hoe jij de ontwikkelingen in de markt ziet. Indien je kiest voor een blogpost zal een presentatie onderdeel uitmaken van de sollicitatie procedure.

Vanwege vakanties zullen we pas begin augustus starten met het uitnodigen van kandidaten voor een gesprek. Heb je tussendoor nog vragen dan kan je contact opnemen met Bram Fasseur.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  Mark de Bruin

  Als je de selectie afgerond hebt ben je weer toe aan vakantie Marco 😉

  PS Mogen de bloggers van Marketingfacts ook in de jury? Openbare blogpostings als sollicitatie lijken mij interessant


  12 juli 2011 om 01:26
  Bram Fasseur

  Hoi Mark, leuk idee! Daar gaan we eens over nadenken 🙂


  12 juli 2011 om 05:41

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!