Telegraaf Media Groep koopt Hyves

Telegraaf Media Groep koopt Hyves

TMG (Telegraaf Media Groep) en Hyves hebben overeenstemming bereikt over de overname van 100 procent van de aandelen van het social network. Dat meldt Hyves zojuist in een persbericht. Voor beide bedrijven betekent deze bundeling van krachten de mogelijkheid om hun bedrijfsstrategieën beter uit te kunnen voeren. De overname van Hyves geeft de digitale ambities van TMG een belangrijke impuls. Het totale online netwerk bereikt straks 62% van alle Nederlanders. Hyves zal Nederland nog beter kunnen verbinden door samenwerkingsvormen met TMG?platformen. Marc de Vries, CEO van Hyves:

“Het afgelopen jaar zijn sociale media gemeengoed geworden en zullen de komende jaren steeds meer onderdeel worden van ons dagelijks leven. Onze missie ‘Hyves verbindt Nederland’ waarmee we voortbouwen op onze verankering in de Nederlandse samenleving, sluit naadloos aan bij de activiteiten van TMG. We verwachten door deze sterke combinatie de komende jaren nog onverminderd te kunnen doorgroeien in zowel gebruikersactiviteit als in omzet”.

Met de komst van het grootste en meest succesvolle sociale netwerk neemt TMG een belangrijke stap naar marktleiderschap op de Nederlandse internetmarkt. Samen zullen Hyves en TMG met een gecombineerd netto online bereik (dus gecorrigeerd voor overlap) per maand van ruim 8,5 miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder de sprong maken naar de toppositie?. Het totale TMG netwerk bereikt dan 62% van alle Nederlanders. De combinatie met de print? en radio?activiteiten van TMG levert in Nederland het grootste bereik onder consumenten op.

Patrick Morley, COO van TMG:

“De overname van Hyves zal deze strategie een belangrijke impuls geven. Consumenten kunnen relevante proposities verwachten waarbij de verschillende platformen die TMG kan bieden, met elkaar worden gecombineerd. In de afgelopen jaren is al op verschillende fronten samenwerking geweest tussen Hyves en titels van TMG zoals de Hyves en Telesport poule die met 250.000 deelnemers de grootste WK poule ooit was.”

Hyves blijft Hyves?

In het persbericht wordt bezweert tot twee maal toe, dat Hyves, Hyves blijft. Uit het persbericht:

“Uit de ervaringen bij Bol.com en Marktplaats – die Amazon en Ebay in Nederland op grote afstand houden ? blijkt dat Nederlanders hechten aan een “eigen” website met een lokale insteek en content. Het specifieke karakter en de eigen identiteit van Hyves, die door miljoenen Nederlandse leden en adverteerders gewaardeerd worden, zullen ook binnen TMG behouden blijven. Gezamenlijke proposities zoals de poules rond Olympische Spelen, WK en Tour de France zullen uitsluitend worden ingezet of uitgebreid wanneer de concepten ook daadwerkelijk relevant zijn voor deelnemers. Het management van Hyves blijft aan om vol ambitie te werken aan de verdere groei van Hyves. De Hyver kan blijven rekenen op het persoonlijk contact van de Hyves Angels (community managers) en andere diensten die zij gewend zijn.Hyves en TMG zien de toekomst met vertrouwen tegemoet en kijken uit naar de nieuwe mogelijkheden die deze band biedt.”


Geplaatst in

DelenEr zijn 27 reacties op dit artikel

 • Yme Bosma op zijn blog:

  TMG neemt Hyves over
  Zojuist is bekend gemaakt dat de Telegraaf Media Groep 100% van de aandelen van Hyves zal overnemen. De meeste lezers van deze blog weten dat ik bij Hyves werk, dus ik vond dit nieuws wel aanleiding om weer eens een blogje te schrijven;-)

  Waarom doen we dit? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. We hebben ruim twee jaar geleden gekozen voor een strategie die we “Hyves verbindt Nederland” noemen. Zowel qua produktontwikkeling alswel middels verschillende samenwerkingen is die strategie tot nog toe zeer succesvol gebleken. Hyves is veruit het grootste social media platform van Nederland en groeiende, in gebruik en financieel. Echter, voor veel van de recente initiatieven (denk bijvoorbeeld aan Hyves Mobile, Hyves TV, Hyves Games, Nu in Nederland, Hyves Afrekenen, maar ook de samenwerkingen met adverteerders en bureau’s) geldt dat de groei sterk (en soms enorm) is, maar eigenlijk nog veel sneller zou kunnen gaan. Anders gezegd, we zouden veel meer waarde kunnen creeren, zowel voor hyvers, partners als aandeelhouders, indien Hyves eenvoudiger toegang zou hebben tot andere succesvolle (media)platformen, online en offline. In dat kader hebben we ook altijd gezegd open te staan voor gesprekken met mogelijke strategische partners. TMG is een groot multimediabedrijf dat met merken als De Telegraaf, Spits, Sky Radio, Relatieplanet, Habbo Hotel, Keesing en Webregio zeer goed aansluit bij de doelstellingen van Hyves. Andersom geldt uiteraard ook dat Hyves een fantastisch platform is voor een versnelling van de groei van de bestaande TMG onderdelen.

  Persoonlijk heb ik me de afgelopen jaren bij Hyves druk beziggehouden met business development en partnerships. Het behoeft geen verdere uitleg dat bovenstaand nieuws ook in dat kader vele nieuwe mogelijkheden zal bieden, juist voor alle partijen waar we al (en nog niet) mee samenwerken. Heb je goede ideeen? Dan weet je me te vinden…;-)

  geplaatst op
 • Ondanks ontkennende reacties vanuit Hyves en TMG klopt het dus wel:
  Hyves staat opnieuw in de etalage

  Raymond, Yme en de rest van de crew, gefeliciteerd!

  Ben overigens ook blij om te zien dat Hyves in Nederlandse handen blijft; nu maar hopen dat TMG niet dezelfde fout maakt als Newscorp bij de overname van MySpace.

  geplaatst op
 • Groot nieuws op deze maandag. Maar ze stonden toch niet in de etalage? Dat werd ten stelligste ontkend op 28 september jl.
  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20100928_hyves_staat_opnieuw_in_de_etalage/

  geplaatst op
 • gefeliciteerd Hyves!

  geplaatst op
 • Gefeliciteerd alle Hyvers, de geruchten waren dus waar. Perfect gecashed lijkt me, ideaal verkoop moment gezien de ontwikkelingen.

  @Marketingfacts: Of wat dacht je van superdudes/sugababes door TMG zelf? Ik verwacht dat het het begin van het einde is. Op afstand houden en zo is allemaal leuk, maar ik betwijfel of er dan voldoende synergie gehaald wordt en tot op heden heeft TMG, misschien met uitzondering van Speurders, nog niet zo onwijs veel goede online initiatieven weten te ontplooien. En al helemaal geen die gekocht zijn volgens mij.

  geplaatst op
 • Grote vraag is nu natuurlijk, hoeveel heeft TMG betaald voor Hyves? Gezien de marktontwikkelingen gok ik op 20 miljoen euro (zie ook eerdere discussies over de waarde van Hyves).

  geplaatst op
 • AAls je nu nog je profiel niet verwijderd hebt, heb je nu wel een heel goede reden...

  geplaatst op
 • Gefeliciteerd mensen van Hyves.

  Het meest interessante is nu toch om na te denken waar de telegraaf synergie gaat halen. Ik kan mij niet voorstellen dat ze bij TMG nog nooit van Facebook hebben gehoord, dus ze hebben ongetwijfeld ideeen waarmee ze op zoek gaan naar quick wins, wat zou er op het lijstje staan, ik doe een eerste gokje:

  Single sign-on, inloggen op de telegraaf met je hyves account
  Targeting van profielen van Hyves op het netwerk van TMG
  Redicals op de homepage van Telegraaf en Hyves
  Intergratie van keesing games in Hyves
  ....
  ....

  geplaatst op
 • een goede move! Gefeliciteerd heren.
  Blij dat eindelijk de kogel door de kerk is.

  geplaatst op
 • Welkom to da Club!!

  geplaatst op
 • Ik geloof alleen niks van het bereik. Samen zullen Hyves en TMG met een gecombineerd netto online bereik (dus gecorrigeerd voor overlap) per maand van ruim 8,5 miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder de sprong maken naar de toppositie?. Waar is dit op gebaseerd?

  geplaatst op
 • Aandeelhouders waarderen deze overname nog niet. Waarde aandeel min 2%.

  geplaatst op
 • Slimme deal van TMG. Juiste moment. Vraag mij alleen af of ze er werkelijk veel plezier van gaan beleven. Voordat synergie is bereikt ben je een hele tijd verder. En ik hoor vanuit mijn omgeving alleen maar negatieve geluiden omtrent Hyves. "Hyves is voor kinderen, Facebook is voor volwassen." Ik ben dus erg benieuwd hoe het een en ander uitpakt.

  Kleine tip nog. Locatie is nu hot. Ik zou nu ook maar meteen de Nederlandse Foursquare "Feest.je" opkopen. Scheelt straks in de knip.

  geplaatst op
 • @Sander: Slimme deal? Ik vind dit zo'n beetje het domste wat TMG had kunnen doen...als ze MEER dan 10 miljoen hebben betaald/gaan betalen al helemaal.
  Hyves is een zinkend schip en IEDEREEN weet het! Als de aandeelhouders met deze deal akkoord gaan moeten ze zich nog maar een goed acher de oren krabben.
  Ik weet niet WAT er allemaal is gezegd door hyves over het groeipotentieel en de synergien die behaald gaan worden, maar iig chapeau voor de sales mensen ;)
  Volgens mij zit er weer iemand bij TMG die het heel erg stoer vindt om een partij als Hyves over te nemen, een mooi M&A projectje zo gezegd, maar toegevoegde waarde? Non-existent. Als ze idd doorzetten met de synergie zoeken in het cross-sellen van TMG producten en/of het aanbieden van profielgegevens van hyves aan derden, rennen de resterende gebruiker weg en maken ze het gat wat al zit in het schip genaamd hyves alleen maar groter...
  ON-GE-LO-FE-LIJK!

  geplaatst op
 • Een slimme deal? De enige partij die (eindelijk) iets slims gedaan heeft hier is Hyves zelf. Iedereen weet dat de lezing van Yme hier complete onzin is, dus zo snel mogelijk de discussie hier een spin proberen te geven voordat de echte discussie op gang komt is natuurlijk begrijpelijk (ook naar de aankopende partij toe). Als dit het verhaal is geweest waarmee ze die hut verkocht hebben aan de Telegraaf dan kan ik maar een ding zeggen, TMG is er weer eens flink ingestonken.

  Laten we het beest(je) maar gewoon bij de naam noemen: Facebook. Iedereen die een klein beetje actief is geweest op Hyves en Facebook weet wat er aan de hand is. Daar waar de early adopters en innovators in 2008 en 2009 allang hun weg hadden gevonden op dit veel betere platform, vindt nu de massale exodus onder de majority plaats. Die hele lokale speler "strategie" van Hyves is natuurlijk logisch (enige wat je kunt doen als je internationaal niets hebt), maar net zo goed onzin. Facebook is net zo lokaal als hyves, het hangt namelijk van je gebruikers af. En alle goede lokale tools van Facebook doen het het zo goed in Nederland als in de rest van de wereld.

  Dit kwartaal was waarschijnlijk het laatste waarin ze nog enigzins een aardig cijferverhaal in de due dilligence konden ophouden, want op de lange termijn is dit natuurlijk einde verhaal. Als TMG nou gewoon even had gewacht, een half jaartje ofzo, dan had de prijs gewoon door midden of gekunt. Maar goed, investeerder Endeit wil natuurlijk een niet al te groot verlies leiden. Leidzaam zien ze toe hoe Facebook ook hun andere grote investering (Spil Games) om zeep helpt, want hoe hard ze het ook zelf roepen, Spil is allang geen globale nummer 1 meer, Facebook is ze al tijden geleden voorbij gegaan.

  Als een paal boven water staat: als de aandeelhouders van Hyves oprecht hadden gelooft dat ze nog ver konden doorgroeien dan hadden ze nooit, ik herhaal: nooit 100% van de aandeeltjes weggedaan. Zelden had "take the money and run" een relevantere betekenis. Maar goed, geef ze eens ongelijk, ze hebben hun lesje wel geleerd na het afslaan van het Sanoma bod dat ongetwijfeld een paar keer hoger lag dan wat er nu wordt neergeteld.

  geplaatst op
 • Slim van Hyves, minder slim van TMG. Hyves zit nu op het hoogtepunt, dus je krijgt/betaalt nu de hoofdprijs. TMG kan ik feite morgen al beginnen met afschrijven.

  Ik heb 3 puberende kinderen, en sinds een paar maanden merk je dat de belangstelling heel langzaam breder wordt, ze hebben nu ook een Facebook profiel en doen ook steeds meer met Tumblr. Ook de online games met een community zoals OSM trekken steeds meer. Hyves wordt ze "te gewoon", het nieuwe gaat er een beetje af.

  geplaatst op
 • Op Twitter is de discussie aardig losgebroken.
  Mensen die hun Hyves account willen opzeggen etc...

  Volgens mij gaat TMG nieuw leven in Hyves pompen door het oa. te integreren met Hyper Local Nieuws.
  Je kunt dus wel lekker snel je account opzeggen, maar misschien is het ook zinvol even af te wachten wat er voor ontwikkelingen gaan plaatsvinden. Zo jammer als je straks weer opnieuw je account moet aanmaken.

  Als ik de Telegraaf (TMG) een beetje inschat gaan ze Hyves zwaar omgooien. Anders zouden ze nooit een dergelijke partij overnemen op het hoogtepunt. Er is immers nog heel veel uit te halen. En ze zullen echt niet de fouten gaan maken die met Myspace zijn gemaakt.

  Waarom gaan wij Nederlanders altijd massaal onze nationale activiteiten afzeiken? We zouden best wat chauvinistischer mogen zijn en Nederlandse initiatieven meer omarmen.

  Ik kreeg overigens net een telefoontje en daarin kwam toch ook wel een leuke mening uit:
  "Ik zeg mijn Hyves op want ik wil niet dat de Telegraaf al mijn gegevens heeft."

  Dat vind ik wel een punt van aandacht. Hoe zit het nu met de privacy van de gebruikers?

  geplaatst op
 • @Jan Willem en alle anderen die claimen dat Hyves op het hoogtepunt is verkocht: wakker worden!!!
  Niemand verkoopt zijn club op het hoogtepunt. Als geen ander weet het Hyves management dat dit grote schip allang was gezonken, ware het niet dat het waterpeil in Nederland niet zo hoog is als in de internationale wateren, Dit schip ligt allang voor pampus, maar vanuit de telegraaf HQ aan de Basis weg lijkt het net alsof het nog drijft. Dit was lokaal een schip, maar internationaal een rubberbootje waarvan de concurrentie wist dat het allang aan het leeglopen was (als ze er uberhaupt aandacht aan hebben geschonken).

  Wat mij betreft is dit de blooper van het jaar.
  Het manegement zal nu wel 1 of 2 jaar verplicht aan moeten blijven voordat ze volledig gefrustreerd met volle zakken het pand verlaten.
  Telegraaf heeft nog nooit succes gehad met een internet aankoop. De vraag is echter wat triester is: bedrijven aankopen met veel potentie en groei en die doodknuffelen met onkunde en "integratie" van bedrijfsonderdelen (veel vorige bedrijven) of een bedrijf dat toch al op sterver na dood was en dat sneller om zeep helpen (Hyves nu).

  geplaatst op
 • live persconferentie:

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/11_november/01/binnenland/telegraaf-media-groep-koopt-hyves.xml

  geplaatst op
 • @Marco: Volgens een analist van Petercam zo'n 40 miljoen

  (van nu.nl)

  Veertig miljoen
  Volgens analist Thijs Berkelder van Petercam heeft TMG zo'n veertig miljoen euro betaald voor Hyves. Zelf willen de partijen niets over het bedrag bekendmaken. ''Ik schat zo'n veertig miljoen euro. Als je van de omzet van twintig miljoen euro uitgaat, bij een operationele marge van twintig procent, kom je op een ebit (bedrijfsresultaat) van vier miljoen euro. Ze betalen waarschijnlijk tien keer ebit, maakt veertig miljoen'', zo rekende hij voor.

  geplaatst op
 • 5x de EBIT lijkt me redelijker gezien het sombere marktperspectief, 10x is de hoofdprijs waarbij je betaald voor heel veel groeipotentieel.

  geplaatst op
 • over "we moeten wat chauvinistischer zijn en nederlandse initiatieven omarmen":
  Ik herinner me nog goed dat mijnheer Spanjer van Hyves zei dat hyves nooit verkocht ging worden. Ik ben juist altijd blijven communiceren via hyves omdat het een leuk Nederlands initiatief was. Bovendien dacht ik dat hyves minder snel mijn gegevens zou gebruiken voor commerciele doeleinden.
  Nu zijn die twee argumenten ineens waardeloos geworden. Van de Telegraaf groep verwacht ik weinig 'leuke' initatieven. Voor zo'n gladde marktpartij voel ik geen sympathie. Ik heb dus meteen mijn account opgezegd, al ben ik bang dat ik ook nu nog aanbiedingen van de Spits en de Telegraaf zal ontvangen...

  geplaatst op
 • "Hyves blijft gewoon Hyves" We zullen zien of dit nog wel zo is..

  Hyves was een Nederlands eigen.. een typisch Hollands met in een modern jasje gestoken site.
  Gezelligheid en vriendschappen stonden hier bovenaan, maar nu denk ik eigenlijks dat het één commerciëlle bedoeling word waar de Hyvers niet op zitten te wachten..
  Het is natuurlijk fijn om te horen dat de Hyves Crew zelf bezig gaat met hyves, maar dat wil nog niet zeggen dat TMG geen opdrachten heeft voor Hyves en dat dus toch de "Hyves spirit" anders gaat aanvoelen.

  Maar misschien heeft het wel een heel positieve kant en zal het gewoon de hyves blijven die we gewend zijn.
  De "Hyves, always in touch with your friends" is echt nederlands en moet gewoon zo blijven.. Jarenlang hebben mensen er een thuisprofiel van gemaakt vol gezelligheid en enthousiasme..

  Ooit wat de Hyves Crew zelf heeft opgebouwd is echt UNIEK! Zij hebben er echt moeite voor gedaan.. en ik hoop uit eerbied dat dit ook zo zal blijven! Zij verdienen echt alle RESPECT!

  TMG toch wil ik jullie feliciteren met de overname.
  Ik hoop dat jullie er een Hyves van maken dat altijd al Hyves was.
  De hoop is bij mij er nog en vertouwen.

  En de Hyves Crew.. Jullie ook Gefeliciteerd!
  Ik bouw op jullie! and Fight for your RESPECT!

  geplaatst op
 • ik zeg per direct mn hyves account op omdat ik nix met de telegraaf te maken wil hebben

  geplaatst op
 • @ Hyves/ TMG. Grappig, iemand wees me erop dat als het overnameproces ongeveer een half jaar heeft geduurd (van eerste gesprek tot krabbel), het aantal Nederlandse Facebook gebruikers bijna gegroeid is met het totale aantal abbonees op de Telegraaf.

  geplaatst op
 • 47,5 miljoen euro was dus het overnamebedrag blijkt uit de recente jaarcijfers van TMG.

  geplaatst op
 • Toch leuk de verschillende reacties nu nog eens terug te lezen :-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.