Gebruik de mogelijkheden voor vacatures!

23 juli 2010, 07:03

Online advertentie mogelijkheden. We hebben er miljoenen, maar gebruiken er doorgaans maar zo verschrikkelijk weinig van. Daarbij denk ik niet enkel aan de enorme hoeveelheden nieuwe technologie die vaak duur in de markt gezet wordt, terwijl het effect nog bewezen moet worden, maar ook zaken die door de jaren heen toch wel algemeen geaccepteerd zijn, maar nog steeds heel beperkt worden ingezet. Zo bieden wij op Marketingfacts Jobs al jaren alle mogelijkheden voor vacatures die normale blogpostings ook bieden, zonder meerkosten. Dus een video toevoegen, een SlideShare presentatie, links naar externe sites zodat je de vacature als samenvatting kan publiceren (lekker leesbaar), you name it. Er wordt in de praktijk nog nauwelijks gebruik van gemaakt. Deze week was er voor het eerst een partij die een video heeft toegevoegd aan een vacature, erg leuk om te zien. Niet geheel verrassend is dit dan weer een typische internetpartij: Coolblue.

Video wordt al jaren genoemd als één van de toevoegingen wie echt waarde brengt bij recruitment. Het veranderen van baan is namelijk een zeer emotioneel gedreven beslissing en je keuze voor een nieuwe werkgever is er één die zorgvuldig gemaakt zou moeten worden. Immers breng je doorgaans met je collega’s misschien wel het meeste tijd door van iedereen. Video kan een goed beeld geven van de sfeer, het bedrijf, de organisatie, de mensen op een manier die tekst bijvoorbeeld niet kan. Immers, 80% van alle communicatie is non verbaal.

De video van Coolblue

Wat ik mooi vind aan de video van Coolblue is dat hij gemaakt is voor één specifieke functie. Je ziet dat er gewoon moeite voor is gedaan, wat voor de organisatie spreekt. Een echte vacature video dus, geen algemeen verhaal. Mooi daarin is ook de afwisseling tussen de wat stijve en saaie algemene praat van de marketingmanager met de meer spontane verhalen van de medewerkers die daadwerkelijk de functie vervullen. Je krijgt vooral door die laatste echt een inzicht in wat de functie nu inhoudt, het voegt echt iets toe aan de vacature.

Dat is natuurlijk wel essentieel, want een tool als video is slechts dat: een tool. Een hamer is ook een tool en die kan je gebruiken om een huis mee te bouwen of iemands hoofd mee in te slaan. De tool op zich is niet goed of slecht, het gebruik ervan bepaald het succes.

Overpeinzing

Elke marketeer die klaagt over een gebrek aan rendement van een uiting zou volgens mij bij zichzelf te rade moeten gaan of hij/zij de mogelijkheden wel optimaal benut heeft. Ook is het verstandig om, als je een mediabureau gebruikt, eens direct in contact te treden met de media. Ervaring leert dat media bureaus niet voorop lopen met het meedenken in specifieke niches en oplossingen, want dat kost tijd en men leeft van volume. Veel, met name kleine niche partijen, staan doorgaans erg open voor creatieve en daarmee potentieel veel beter renderende activiteiten.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

4 Reacties

  mgvandenbroek

  Video net bekeken. Is inderdaad boeiende ontwikkeling. De boel komt wel echt tot leven, heb je gelijk wat potentiele collega’s in het ‘echt’ gezien. Mijn neiging om te solliciteren zou wel groter worden denk. Over het rendement van zo’n video: dat lijkt me lastig te meten. Daar zou je eigenlijk een onderzoek(je) voor moeten opzetten, waarbij de kwaliteit van de video gelijk zou moeten zijn en dat lijkt me dan weer lastig.


  23 juli 2010 om 07:46
  chi666

  Het rendement is lastig te meten, de enige manier zou zijn om zoiets te AB testen met verschillende varianten. Toch denk ik dat het zeker werkt, ook al is het lastig meetbaar. Then again, een groot verschil tussen marketing en arbeidsmarktcommunicatie/recruitment is dat je niet zoveel mogelijk mensen zoekt, maar die ene. In andere woorden, als je het rendement gaat meten in termen van CV’s ga je al de mist in. Tevens weet je nooit of de video misschien de perfecte kandidaat niet juist afschrikt, of misschien juist aantrekt. Dit is typisch zoiets dat niet echt meetbaar is dus.

  Alles staat of valt echter bij de kwaliteit. Inzichtelijk maken wat de functie echt doet, hoe collega’s echt werken, etc. Het grote voordeel, als iemand b.v. denkt: ik kan niet in een kantoortuin werken, weet die ook dat die niet moet solliciteren in dit geval. Ideaal, scheelt je weer mogelijk een uur gesprek met een kandidaat die afhaakt.


  23 juli 2010 om 08:02
  Lening berekenen

  Zeker interessant voor de de gevorde marketeer.


  25 juli 2010 om 09:48
  Smitha357

  Tormoxin 500mg Cod Next Day Delivery in Hartford debdfdeddceddcbc


  4 augustus 2014 om 07:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!