Facebook, Twitter en Zune Video komen naar Xbox Live

6 november 2009, 07:08

{title}Ruim drie jaar geleden schreef ik over Xbox Live en de potentie van betaalde content. Inmiddels is Xbox Live uitgegroeid tot een pilaar van de Xbox 360 en ‘het grootste online social network in de huiskamer’, zoals Microsoft het zelf verwoordt.

Deze maand brengt Microsoft de nieuwste Xbox Live dashboard update uit en krijgt de Xbox 360 tegelijk support voor Twitter en Facebook. Daarnaast wordt ook de Zune Video Marketplace gelanceerd, waarmee speelfilms en tv-series tegen betaling via streaming zullen worden aangeboden. De afgelopen week was ik op het hoofdkantoor van Microsoft Nederland en kreeg ik een sneak preview van het nieuwe Xbox Live en de nieuwste features.

{title}

Twitter

De eerste nieuwe feature is de integratie van Twitter in het Xbox Live dashboard. Hiermee wordt het mogelijk om vanaf je Xbox 360 Twitter-updates te plaatsen, je Twitter-timeline te bekijken, de zoekfunctie te gebruiken en trending topics te raadplegen. Geen schokkende vernieuwingen, maar het geheel werkt goed en simpel. Het typen met een controller is natuurlijk niet zo handig als met een keyboard, maar met een chatpad voor je Xbox 360 controller wordt dit probleem wel opgelost.

Concrete plannen om updates vanuit games naar Twitter te versturen, zijn er nog niet. Met een game als Uncharted 2 is dit bijvoorbeeld wel al mogelijk. Het zou een interessante mogelijkheid zijn als je centraal vanaf je Xbox 360 dashboard kon instellen wat voor type prestaties en updates je vanuit je games naar Twitter zou willen opsturen. Denk bijvoorbeeld aan een melding wanneer je een online match opstart of een update wanneer je een achievement hebt gehaald. Genoeg mogelijke uitbreidingen en nieuwe features voor in de toekomst dus.

{title}

Facebook

Ook Facebook wordt geïntegreerd met de nieuwste Xbox Live dashboard update. Hiermee wordt het mogelijk om de mensen uit je Facebook friendslist naast die van je Xbox Live friendslist te plaatsen en eventuele overlappen te ontdekken. Vrienden op Xbox Live die ook op Facebook zitten en vice versa.

Daarnaast is het ook mogelijk om foto’s van vrienden op Facebook te bekijken. Dit kun je middels een slideshow opstarten via je Xbox 360 en dat maakt het bekijken van foto’s in de huiskamer een eenvoudige klus. Daarnaast is het ook gewoon prettig om de foto’s op een groot scherm te kunnen bekijken, onderuit gezakt op een luie bank.

{title}

Zune Video Marketplace

Misschien wel de meest verrassende nieuwe feature was de Zune Video Marketplace. Dit was volledig operationeel tijdens de demonstratie die Microsoft gaf. Er werd ons ook verzekerd dat de Xbox 360 die werd gebruikt een externe internet-verbinding had en dus niet draaide op het netwerk van Microsoft zelf. Hierdoor was de prestatie gelijk aan die van de gemiddelde consument thuis.

Zune Video maakt Full HD 1080p streaming van speelfilms met 5.1 surround geluid mogelijk. Hoe werkte dit in de praktijk? Subliem. Voordat je gebruik maakt van Zune Video, wordt er eerst een test uitgevoerd om te bepalen of je verbinding snel genoeg is voor Full HD content streaming. Op basis van deze test krijg je bevestigd of je verbinding snel genoeg is voor SD, 720p en 1080p content.

Het opstarten van een film werkt perfect en zonder haperingen. Dit resultaat is behaald doordat de content eerst in een lagere resolutie wordt gestreamed. Vervolgens gaat het beeld en geluid stapsgewijs omhoog in kwaliteit, tot het uiteindelijk volledig en vlekkeloos in 1080p en met 5.1 surround geluid draait.

De speelfilms hebben verschillende prijzen, die variëren per studio. In de regel geldt dat HD films duurder zijn dan SD films. Bepaalde speelfilms zijn niet in HD verkrijgbaar, maar het aanbod van HD films was tijdens de demonstratie al behoorlijk ruim.

Eenmaal een film gehuurd, heb je 24 uur de tijd om de film te bekijken. Je kunt de speelfilm in deze periode zo vaak kijken als je wilt; na de 24 uur vervallen de rechten. Het betalen voor de films gebeurt met MS punten, die je kunt aanschaffen via creditcard of vouchers in winkels.

Toekomst Xbox Live

Xbox Live gaat een rooskleurige toekomst tegemoet. Microsoft is momenteel in gesprek met diverse partijen om meer content en features te lanceren in de nabije toekomst. Je kunt hierbij denken aan support voor Uitzendinggemist.nl, maar ook aan een compleet tv-pakket aanbieden. In de UK heeft Microsoft hiervoor al een samenwerking opgestart met Sky en zullen beide partijen Sky HD aanbieden via de Xbox 360 en Xbox Live.

Sky zelf zou zelfs hebben aangegeven dat de Xbox 360 ten opzichte van de Sky HD box superieure is. Het is in ieder geval een veelbelovende ontwikkeling, want de Xbox 360 heeft niet alleen een voortreffelijke interface, maar haalt ook online social networks naar de huiskamer en heeft daarnaast ook fantastische games.

Voorlopige conclusie

Microsoft is hard op weg om van de Xbox 360 meer en meer een massmarket apparaat te maken. Xbox Live is een ijzersterke troef, digitale distributie van content zal alleen maar belangrijker en groter worden en met Project Natal op komst, stappen we in een nieuw hoofdstuk van interfaces en bediening van software.

De enige zwakke schakel is misschien nog wel de Xbox 360 hardware zelf, die nog steeds relatief luidruchtig is. Een nieuwe, slankere Xbox 360 die stiller en goedkoper is, zou dit probleem perfect oplossen en ook passen bij alle overige stappen die Microsoft al heeft gezet. De nieuwste Xbox Live dashboard update belooft in ieder geval veel goeds en is iets waar Microsoft verder op kan bouwen.

Noot: Dit verslag is eerder gepubliceerd op G4M3.nl in het artikel Xbox Live Dashboard Update: Twitter, Facebook en Zune Video Marketplace.

Cem Yildiz
Strategic Sales Manager bij Ubisoft

Strategic Sales Manager bij Ubisoft en binnen deze functie verantwoordelijk voor digitale distributie, sublicensing, in-game advertising en strategische partnerships. Daarnaast oprichter van World of Goals en G4M3.nl.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Rene Sebastian

  Erg interessant artikel! Toen ik de eerste berichten las over de implementatie van Twitter en Facebook op de 360 was ik zeer enthousiast. Hebben ze toevallig nog informatie gegeven over de koppeling met Last.fm ? Deze is op de E3 namelijk ook genoemd, vandaar.

  Overigens ben ik wel benieuwd hoeveel Microsoft points een doorsnee film gaat kosten. Als ik zie hoeveel kleine items kosten voor de avatar-marktetplace, vind ik die nogal aan de hoge kant. Gezien het toch maar virtuele items zijn voor een virtueel figuur!

  Maargoed, ook ik zie de 360 met het Live platform als ijzersterk platform. Ja, de PS3 heeft ook zijn dingen, maar toch blijf ik het zeggen; je merkt het kwaliteits verschil toch wel dat je op een betaalde service zit. En kwaliteit is in mijn ogen toch wat belangrijker dan gratis.


  6 november 2009 om 09:34
  CemYildiz

  @Rene:

  Voorlopig komt er in Nederland geen integratie van Last.fm. Microsoft is hierover wel in gesprek, dus het kan zijn dat het in de nabije toekomst alsnog wordt geïntegreerd.

  De prijzen van de films verschillen per studio, waarbij SD en HD content ook in prijs verschilt. Voor HD films moet je rekenen op prijzen van ongeveer 300 tot 600 MS punten. SD films waren tussen de 200 en 300 punten. Ik heb dit echter niet zwart-op-wit, dus het kan zijn dat de prijzen iets afwijken nog.


  6 november 2009 om 09:50
  Rene Sebastian

  Kijk eens aan, bedankt voor de info! Stiekem vind ik het toch vrij prijzig, maar ik kan er in komen dat ze deze bedragen vragen…


  6 november 2009 om 10:21
  Lars

  Het schort er in Nederland nogal aan goede content bij xbox live. Zijn deze updates ook voor Nederland? Of lopen we zoals gebruikelijk weer achter?

  Wat ik daarnaast ook erg mis is een video service zoals xbox live Amerika heeft met netflix. Of is de Zune op Nederland gericht?


  6 november 2009 om 16:15
  CemYildiz

  @Lars:

  Ja, deze update komt ook hier naartoe. Dat betekent dat de Zune Video Marketplace hier ook wordt gelanceerd, inclusief speelfilms en tv-series die je kunt huren. Netflix blijft echter wel alleen voor de Amerikaanse markt van toepassing.


  6 november 2009 om 20:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!