juli vacaturemaand?

16 juli 2009, 04:23

{title}Elk jaar verbaas ik me over het gebrek aan vacatures en vooral arbeidsmarktcommunicatie in de zomer maanden. De zomer is namelijk hét moment waarop mensen besluiten dat ze hun oude baan zat zijn (samen met de kerst), zo blijkt al jaren uit verschillende onderzoeken. Toch is er in Nederland meestal maar één organisatie, UMC Utrecht, die hierop in speelt. De Telegraaf heeft dit jaar wanhopig geprobeerd adverteerders over de streep te trekken, maar of dat gelukt is vraag ik me af. Tot mijn grote verbazing is de maand juli, net als vorig jaar overigens, wel een top maand voor Marketingfacts Jobs. Het jobboard dat gelinkt is aan dit blog.

Vorig jaar was juli zelfs de beste maand, qua omzet, voor Marketingfacts Jobs en we zijn nu halverwege en komen al een heel eind in de buurt van de beste maand van dit jaar tot nu toe. De enige theorie die ik kan indenken waarom dit zo is, is dat Marketeers weten dat werkzoekenden in de zomer besluiten van baan te veranderen en daar wel gebruik van maken. Dit in tegenstelling tot veel andere beroepsgroepen die het wel weten, maar er niets mee doen. Toch is het opvallend, want ik zou dan voor de maand augustus kiezen, niet juli. Immers, dan zijn de meeste mensen terug van vakantie.

Een andere reden waarom ik ‘fan’ ben van adverteren in de zomer is omdat je doorgaans grote kortingen kan bedingen. Bij Marketingfacts Jobs doen we daar niet aan en is er ook nog niet om gevraagd. Wel vraag ik me af in hoeverre online in de zomer de beste plek is te adverteren. Natuurlijk moet je online erbij doen, zeker voor het type functies dat bij ons geadverteerd wordt. Maar outdoor is nu misschien wel gunstiger, hoewel de kosten daarvan ongeacht de kortingen nog te hoog zijn. Hetzelfde geldt overigens voor de krant, natuurlijk is De Telegraaf een goede vakantie krant om in te adverteren (hoewel ik vanaf vakantie geen vacature mee terug zou nemen), maar de prijs blijft gewoon te hoog.

Dus vacatures adverteren in de zomer periode? Blijkbaar wel voor marketeers. Wanneer gaat de rest volgen? Komen er nog grote campagnes aan in augustus? Ik ben benieuwd.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!