Mobiel internet in China groeit nog sneller dan het gewone internet

24 januari 2008, 06:20

Mobiel internet in China groeit nog sneller dan het gewone internetHet afgelopen jaar steeg het gebruik van internet in China met meer dan 50% naar 210 miljoen internetters. Mobiel internet is echter aan een nog snellere opmars bezig. Volgens het China Network Internet Information Center (CNNIC) zijn er momenteel 50,4 miljoen Chinezen online op een mobiele telefoon. Dat betekent dat 1 op de 4 mensen die online gaan dit (deels) op hun telefoon doen. Een jaar geleden waren dit nog maar 17 miljoen mensen, wat dus een verdrievoudiging inhoudt in 2007. De groei is het sterkst in de zuidelijke provincies Guangdong en Fujian waar respectievelijk 43% en 34% van alle internetters ook mobiel internet gebruikt. Ik ken de cijfers voor Nederland niet, maar het zou me niet verbazen als China hiermee vooruitloopt op Westerse landen.

Ik zie het in het dagelijks leven ook veel om me heen. Steeds meer mensen zitten in het openbaar vervoer geconcentreerd naar het schermpje van hun telefoon kijken. Niet alleen meer om een SMS te versturen of spelletje te spelen zoals vroeger, maar je ziet ze nu terwijl ze online websites aan het bekijken zijn. De eerste mobiele portals beginnen ook groot te worden. Ik was bijvoorbeeld in augustus op bezoek bij de mobile game developer Thinkenjoy in de stad Chengdu. Zij vertelden toen dat ze een social network en mobile gaming platform gingen starten. Vorige week sprak ik ze weer en vertelden ze me dat ze in December alleen in hun eigen provincie al meer dan 200.000 unieke bezoekers hadden die allemaal bijna 2 uur online waren (het mobiele portal vind je hier). Die cijfers zijn des te indrukwekkender omdat China nog steeds geen 3G heeft, en iedereen dus via een trage GPRS verbinding online gaat. Wanneer 3G gelanceerd wordt denk ik dat het mobiele internet in China wel eens groter kan gaan worden dan internetten via de PC.

Na een studie Economie in Maastricht voor DaimlerChrysler gaan werken op het hoofdkantoor in Stuttgart. Na 7 jaar voor deze multinational gewerkt te hebben in Duitsland, Indonesie en China eind 2002 mijn baan opgezegd om Chinees te gaan studeren in Beijing. Al snel mijn eerste bedrijf opgezet (consulting voor buitenlandse bedrijven in China, www.china-bay.com). In 2005 samen met een Chinese business partner (Gary Wang) een Chinese podcasting site opgezet, die nu de grootste video site in China is (www.tudou.com). Daarnaast vanaf begin 2006 als CEO van Spill Group Asia bezig met het opzetten en uitbouwen van gaming portals in Azie (o.a. www.game.com.cn). Daarnaast bouwen we casual en online games voor zowel China als de rest van de wereld, vanuit ons kantoor in Shanghai.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Doron

    Ik ken de cijfers van Europa ook niet maar ik weet bijna wel zeker dat we hier in China voorop lopen wat betreft mobiel internet. Een van de redenen hiervan is denk ik dat veel chinesen geen PC en/of internet thuis hebben maar wel allemaal een mobiel met browser + internet toegang. Hier in Hong Kong hebben we overigens wel 3G. Ik schat het precentage dat hier gebruik maakt van mobiel internet nog veel hoger in dan het vaste land in China.


    25 januari 2008 om 02:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!