Samsung introduceert 4G

6 oktober 2006, 18:26

Het Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft zich het laatste decennium ontwikkeld van leverancier van budget elektronica tot een first mover voor high end apparatuur in de meest uiteenlopende marktdomeinen waaronder telecom. De ontwikkelingen in deze continu voortbewegende markt gaan zo snel dat leveranciers nauwelijks de tijd krijgen passende apparatuur in de markt te zetten maar Samsung speelt het toch regelmatig klaar voor de muziek uit te lopen. De sleutel voor dit succes is dat men een hele proactieve rol heeft opgeëist in de ontwikkeling van de benodigde technische infrastructuur maar zeker ook dat alle marketeers in dienst van dit concern het begrip “time to market” steeds beter tussen de oortjes hebben. In dit kader opnieuw een opvallend goed getimede annoncering van Samsung, de demonstratie van een nieuw, nog sneller mobiel netwerk…

De telecom markt is het bijna faillissement na de veiling destijds van UMTS kavels nauwelijks te boven. De wettelijke verplichting om deze nu al achterhaalde infrastructuur werkzaam op te leveren was de volgende verwurging en net op adem gekomen van die inspanning dacht men de volgende stap van 3G (UMTS) naar 3.5G (HSDPA) geleidelijk te kunnen voorbereiden. “Never a dull moment” voor de managers in telecomland want ook HSDPA kon wel eens voorbij gehold worden door 4de generatie mobiele technologie met de logische naam 4G.

Samsung demonstreerde 4G onlangs op het Koreaanse eiland Jeju. De getoonde prestaties van de multi-cell Handover* zijn verbluffend. Onwaarschijnlijke datatransmissiesnelheden van meer dan 100Mbps worden gerealiseerd in een rijdende demonstratiebus. Vanuit een speciaal georganiseerd forum wordt live broadcasting naar binnen gelepeld, ondertussen download men VOD content, surft men a passant even over het internet en, je zou het bijna vergeten, doet men even aan beeldtelefonie met het hoofdkantoor van Samsung waar de directie de toehoorders trots te woord staat. De stabiliteit en de enorme snelheid van het netwerk verbaast vriend en vijand.

Deze 1Gbps is onder normale omstandigheden 50 keer sneller dan de huidige Mobile WiMax technologie. In precies 2.4 seconden verplaatst Samsung 100 MP3 files(300MByte) over het netwerk, in 5.6 seconden rost men een film van 800MByte van A naar B, bandbreedte verslindende HDTV uitzendingen kan het netwerk met twee vingers in de neus aan. Tjonge… even rustig ademhalen.

Samsung streeft (gelukkig) naar standaardisatie voor deze ontwikkeling en heeft contacten met meer dan 170 telecom bedrijven uit zeker 20 landen. Oktober volgend jaar zal men tijdens WRC (World Radiocommunication Conference) een hopelijk breed gedragen beslissing nemen over de deze ontwikkeling. Naar verwachting zou 4G in 2010 al commercieel vermarkt kunnen worden. Vooralsnog zal Samsung de komende periode de vorig jaar geïntroduceerde WiMax technologie uitrollen in 7 landen waaronder Amerika, Italië en Brazilië. De beschikbaarheid van de Mobile WiMax techniek betekent al een forse stap voorwaarts in telecomland maar 4G…holy shit!

Bron: Dun & Bradstreet

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

10 Reacties

  CemYildiz

  wow, dat klinkt goed zeg. Kan me niet helemaal voorstellen wat voor impact dit gaat hebben op ons dagelijks level straks. Eén ding weet ik wel: tijd zal nog kostbaarder worden dan het nu al is.


  6 oktober 2006 om 19:04
  venturo

  Yep Cem, heel veel impact op ons dagelijks leven maar wat denk je van de draadjesmarkt. Who needs f.ck.ng wires met 4G?


  6 oktober 2006 om 19:07
  Gijsbregt

  Levert Samsung ook de netwerken voor deze 4e generatie mobiel. Want naast de handsets, lijkt me daar het grote geld te zitten.


  6 oktober 2006 om 19:39
  Frank

  Worden onze hersens niet gefrituurd met de voor 100Mbit/s vereiste radiogolven?


  7 oktober 2006 om 11:55
  wzt

  Prachtige demonstratie natuurlijk maar voordat we deze door Samsung gedemonstreerde techniek (of iets soorgelijks) als consument mogen gebruiken zijn we heel wat jaartjes verder. Voorlopig zullen we het dus met UMTS en alle uitbreidingen daarop (HSDPA, HSUPA) moeten doen. Om het een ‘nu al achterhaalde infrastructuur’ te noemen is dan ook wel heel hard van stapel lopen. Ik voorspel dat in 2010 de bloggers van Marketingfacts (of zijn opvolgers?) ons regelmatig via UMTS voorzien van de laatste marketing trends…


  7 oktober 2006 om 16:29
  roy van Veen

  Tussen de eerste tests en een praktijksituatie zit jaren. De eerste UMTS demo’s zag ik jaren geleden en toen werd er in Japan ook 10Mb gehaald. Uiteindelijk ging UMTS slechts live met 0.384Kbps. Dichter bij huis: in testomgevingen trekken wij ook 108Mb up/down over koper op basis van DSL (koper), maar live doen we op basis van ADSL slechts 24Mb. Maar dat kost dan ook weinig.

  @Alfred: Who needs wires?

  Eens. Maar: UMTS/HSDPA zendt een paar watt op 2.2-2.4ghz. Een UMTS zender (op een bejaardenhuis) doet ca. 250 watt op die frequentie. Je magnetron ontdooit een kip op die frequentie op 90 watt en verwarmt je eten op 1000 watt. Dus draadjes blijven voorlopig wel hoor.


  8 oktober 2006 om 05:38
  Dick

  Zou je van zulke snelheden nou gefrituurde oren, gefrituurde hersenen of maar meteen (aan je oor is tenslotte helemaal uit) gefituurde niertjes en maagjes ook?

  Dat ontdekken we vast pas veel later, er is nog traagheid 😉


  9 oktober 2006 om 06:24
  everhoog

  @ Dick & CEM: geen zorgen over de kosten en de gefrituurde oren.

  je kan je zo weer een oor laten aan-naaien hoor. met 5G.


  9 oktober 2006 om 07:59
  roy van Veen

  Als je het hebt over het frituren van hersenen, dan denk ik dat je eerst even moet kijken naar het ‘bellen via oortjes’. Een eigenschap van een antenne is dat de kracht altijd in de top zit. Stop een oortje in je telefoon en die 2 Watt gaat naar de top…. precies, je oordopje. En je hoort slecht, dus die druk je nog maar eens 5 mm verder richting je hersenen.

  In dat daglicht bezien is het frituren van oren zo gek nog niet 🙂


  9 oktober 2006 om 08:15
  Roy van Veen

  Overigens zat ik vorige week nog in een discussie met mensen over de schadelijkheid van UMTS. Hoewel schadelijkheid niet bewezen is, maakten die mensen zich ernstig zorgen over UMTS in relatie tot hun gezondheid. Toen ik vervolgens na 90 minuten discussie de opmerking plaatste dat mijn beide gesprekspartners in die 90 minuten samen tenminste 11 sigaretten hadden gerookt en daarmee dus de dood aantoonbaar dichterbij hebben gebracht, moesten ze zich toch wel even achter de oren krabben. Schadelijkheid is dus maar relatief …

  Twee meter van me vandaan staat in het printhok een serieus grote laserprinter in het kader van een Audit al de hele dag onze procedures in x-voud uit te spugen. Ik bedoel maar.


  9 oktober 2006 om 08:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!