Sony koopt videosite Grouper

23 augustus 2006, 10:49

Vandaag las ik op Tweakers dat Sony de videosite (en YouTube concurrent) Grouper heeft gekocht voor $65 miljoen. Grouper is een kleintje in de videomarkt met slechts 1% marktaandeel in de US. Na analyses van Comscore data en recente aankopen in de videomarkt komt TechCrunch op een waardering van rond de $2 miljard dollar voor YouTube uit. Volgens Silicon.com News overtreft het aantal concurrenten in de videomarkt de 200 (o.a. Dailymotion.com, vSocial, Kontraband, Heavy.com, Metacafe, Guba).

In de nog prille video markt is er deze maand een ware overname en distributiegolf gaande: 16/8 EMI & Warner in gesprek met Youtube, 15/8 IAC/InterActiveCorp koopt 51% aandeel in Connected Ventures (CollegeHumor, Vimeo), 10/8 Viacom krijgt AtomFilms en Shockwave in handen, 8/8 MTV Networks sluit distributiedeal met Google, 1/8 Comcast/Turner investeren in Revver.

Eerdere belangrijke video deals dit jaar: 26/07 Samenwerking Fox Atomic & StupidVideos.com, 10/07 Distributiedeal Sony & Guba, 3/7, 27/6 NBC & Youtube, 18/04 Aankoop Meedio door Yahoo, 11/01 Overname video zoekdienst Truveo door AOL.

Viacom startte in oktober 2005 de overnamegolf met de aankoop van iFilm voor $50 miljoen. Zelf heb ik FunnyMovies.net in december 2005 verkocht aan het Canadese DMPG.

Paul van Veenendaal
Digital Marketeer bij NPB Media

All-round marketing professional met 20 jaar werkervaring bij o.a. NPB Media, Iris Amsterdam, Starcom, Ogilvy, GroupM, Onetomarket. Volg mij op http://www.twitter.com/yizmo

Categorie
Tags

11 Reacties

  media

  Je vergeet alleen nog te melden voor hoeveel miljoen je FunnyMovies hebt verkocht Paul 😉


  23 augustus 2006 om 11:25
  Paul van Veenendaal

  @Marco:

  Het was een bedrag in dollars met 5 cijfers, voor de komma 😉


  23 augustus 2006 om 11:29
  ErwinVanLun

  “Veel internetsterren genieten echter maar kort van hun sterrendom: diegenen die vandaag HOT zijn, zijn immers morgen alweer vergeten”

  De virtuele wereld gaat veel meer op de gewone wereld lijken. (die virtuele wereld waar radio, tv en telefoon ook een onderdeel van zijn, een wereld die wordt beleefd op afstand). In de fysieke wereld kan je een superleuk gesprek hebben, een flirt hebben, zelfs sex hebben met iemand en die een tijdje later volstrekt niet meer herkennen. Vandaag een held, morgen vergeten. De tijd van super-hero’s is voorbij. Ik noem het wel eens ‘het mies bouwman effect’ is over: iemand die iedereen kent, dwars door alle sociale klassen en regio heen, is verdwenen. En komt nooit meer terug.


  24 augustus 2006 om 18:50
  ErwinVanLun

  @Paul: tx voor het bijhouden. Zo krijgen we een mooi lijstje.


  16 oktober 2006 om 08:56
  ErwinVanLun

  @Paul. Nog even naar gekeken.

  Voor wat betreft Facial Recognition denk ik dat het nog iets verder zal gaan. YouTube achtige zullen ook andere objecten in beelden herkenen: bvb een bloem, een auto, een gebouw, een een dier e.d. Op basis daarvan kunnen meer gespecialiseerde algoritmes aan de slag. Wat voor een bloem? Wat voor een auto? Wat voor een dier? Misschien een mens? En dan dus weer verder: wie dan?

  Weet jij wat visual mapping is? Ik snap de zin niet helemaal.


  18 oktober 2006 om 09:04

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!