Windows Live Image Search nu wél live

7 april 2006, 03:40

Een kleine maand geleden schreef ik al over de facelift van Windows live, de lancering van Windows Live Search en over de Search Macro’s. Die dag zou ook Windows Live Image Search gelanceerd worden, maar die gaf sindsdien foutmeldingen. Nu lijkt dit echter allemaal goed te werken en kan ik er dus eindelijk wat over schrijven.

Windows Live Image Search werkt op de zelfde engine als de ‘gewone’ MSN Image Search en geeft dus de zelfde afbeeldingen terug bij een zoekopdracht. Maar er wordt gebruik gemaakt van een geheel andere interface die op z’n minst opmerkelijk te noemen is.

Alle afbeeldingen op één pagina

De bestaande Image Search van zoekmachines laat de images zien met daarbij wat extra gegevens zoals de bestandsnaam, het formaat, de bestandsgrootte en de url van de site waar de afbeelding staat. Er is een vast aantal plaatjes per pagina en je kunt telkens een pagina verder gaan.

De Image Search van Windows Live daarentegen werkt anders. Het blijkt namelijk dat bij het zoeken naar afbeeldingen veel meer gebruik wordt gemaakt van de volgende pagina’s. Bij image search vindt men minder vaak wat men zoekt op de eerste pagina dan bij web search. Daarom hebben ze bij MSN bedacht dat ze alle afbeeldingen beter allemaal op één pagina kunnen zetten. Je kunt gewoon eindeloos doorscrollen, de afbeeldingen worden doormiddel van AJAX ingeladen.

Grootte tumbnails instellen

Verder is de grootte van de tumbnails in te stellen. Met een schuifbalkje kun je het aantal afbeeldingen dat naast elkaar getoond wordt, en dus de grootte van de afbeeldingen instellen.

Windows Live Image Search - slider

Om de gebruikerservaring verder te vergemakkelijken zijn de gegevens over de afbeeldingen zoals de bestandsnaam en het formaat weggelaten. Doordat alleen de afbeeldingen getoond worden is het beeld rustiger en blijft er meer ruimte over om deze afbeeldingen te bekijken. Ga je met je muis over de afbeeldingen heen, dan worden ze in een kadertje vergroot en krijg je alsnog de gegevens over de betreffende afbeelding te zien.

Windows Live Image Search - voorbeeld hover

Zoekresultaat naast website

Ga je vervolgens naar de site om de betreffende afbeelding te bekijken, dan blijft aan de zijkant het zoekresultaat staan. Je kunt daar verder door de afbeeldingen scrollen en zo meerdere sites bezoeken, zonder dat je steeds terug hoeft naar het zoekresultaat.

Windows Live Image Search

Al met al een leuke nieuwe interface om afbeeldingen te zoeken. Het is even wennen en de AJAX is niet altijd even snel, maar ik vind het een verbetering ten opzichte van de bestaande image search van de zoekmachines. Ben benieuwd of het aanslaat en wat we van de andere zoekmachines kunnen verwachten op het gebied van gebruikersvriendelijkheid met behulp van AJAX of andere technieken.

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!