The Next Web 2008: Robert Scoble keynote

The Next Web 2008: Robert Scoble keynote

The Next WebOp vrijdag staat ons bij The Next Web een indrukwekkend programma van sprekers te wachten. De eerste keynote werd verzorgt door niemand minder dan de bekende tech-geek blogger Robert Scoble. Hij heeft geen slides die hij presenteert, maar loopt gewoon door allerlei online services en applicaties heen.

Robert Scoble noemt ICQ als voorloper van de huidige sociale software. Vervolgens laat hij verschillende sociale services van 2 kanten zien, 1 met vrienden en sociale connecties en 1 zonder. Hij noemt o.a. Google Reader, Twitter en Friendfeed als voorbeelden.

{title}

Geen vrienden, geen experience
Scoble noemt dat sociale services nauwelijks waarde hebben als je geen sociale connecties, kortom vrienden, hebt.  Als beginnende gebruiker zie je vaak de kracht van de sociale service (nog) niet in, omdat de sociale connecties missen. De experience van sociale services heeft dus kortweg verband met de hoeveelheid vrienden.

Waarom zijn sociale connecties waardevol? Het is niet de export of output van (jouw) informatie, maar de input van informatie. “Dat verrijkt ons leven”, aldus Scoble. Je wordt slimmer van alle informatie die je via je sociale connecties vergaart.

Interactieve keynote
Scoble besluit vervolgens al snel om de interactiviteit op te zoeken en mensen vragen te laten stellen. Zo wordt gevraagd wat hij van Qik vindt, een service waarmee je live vanaf je mobiele telefoon video kunt streamen naar het internet. Scoble noemt het goed dat je in 2 klikken je videostream live hebt.

Scoble vervolgt dat je via Twitter, of vergelijkbare services, relaties eenvoudig kunt opbouwen, met iedereen en overal. Daarom is het niet meer noodzakelijk om je bijvoorbeeld fysiek in Silicon Valley te zitten. Hij is erg enthousiast over Friendfeed en kent de service meer waarde toe voor het filteren en aggregeren dan bijvoorbeeld Digg en Techcrunch. Hij beoordeelt informatie vervolgens op de mate van discussie. Hoe meer discussie, hoe interessanter. Hij laat zijn sociale connecties in feite de informatie filteren.

Wat is een vriend?
Ook noemt hij de problematiek rond de definitie van een vriend. Een vriend in de fysieke wereld is veelal anders dan een vriend in de virtuele wereld. Scoble noemt het categoriseren van vrienden, afhankelijk van de context, als oplossing hiervoor. Met familie wil je andere dingen delen dan met collega’s. Facebook probeert vrienden te groeperen, maar daar is nog een lange weg te gaan.

Hoe ga je om met de overload van informatie? Stel dat je veel mensen volgt die veel informatie publiceren, bijvoorbeeld op Twitter, dan raak je snel bedolven onder de informatieberg. Scoble ziet steeds meer tools komen die de informatie filteren en aggregeren. Scoble noemt ook hier Friendfeed als waardevolle service.

Wat vind jij?
De meningen over de keynote van Robert Scoble zijn niet onverdeeld positief. Via Twitter werd duidelijk dat men er meer van had verwacht dan het langslopen van enkele voorbeelden. Mits je het hebt gevolgd via Twitter, het Backchannel, een live videostream of fysiek in de Westergasfabriek, wat vond jij ervan?


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.