#SXSW12: Wiskunde opent een nieuwe realiteit

13 maart 2012, 05:53

Hij kreeg een staande ovatie; en niet van het minste publiek. Google,Twitter, Facebook, singularity toppers, de fin de fleur van de internet en computerwereld was aanwezig. Waarom? Wiskunde!

Peter Wolfram heeft zijn leven gewijd aan wiskunde. Rekenen. Maar dan andersom. Het terugbrengen van hypercomplexe systemen tot simpele herhalende formules is wat alles verklaard. De natuur doet het continu. Het bouwt een steentje en creëert hiervan een complex systeem. Wat onbegrijpelijk complex leek kan op deze wijze worden begrepen. Zelfs het heelal is op deze wijze te beschrijven, volgens Wolfram.

Huiswerk zoeken vs maken

Nu de computer nog. Na een lange periode van ontwikkelen, ontstond de WolframAlpha. Een programma waarachter een krachtig rekenmodel zit, gebaseerd op Wolfram's rekenmodellen. Het is als iPad-app en online toegankelijk. Het is de drijfveer van de iPhone 4s' Siri en zal in steeds meer toepassingen gebruikt gaan worden. Het is slechts één regel waarin je een vraag kunt intypen. De WolframAlpha zal een antwoord op die vraag genereren en daarnaast wat extra informatie over het onderwerp. Het lijkt een beetje op Google maar is essentieel meer: Google zoekt huiswerk, WolframAlpha maakt het voor je.

WolframAlphaPro maakt het mogelijk om je eigen data te uploaden en te laten analyseren. Zo groeit het en leert het. Ik kan niet wachten tot ik mijn spreadsheat over incontinentiebehandelingen erin kan stoppen en elke wenselijke statistische toets eruit laat rollen. Het verandert onderwijs en wetenschap. Iedereen heeft dezelfde krachtige rekenmachine tot zijn beschikking die ook nog eens in mensentaal kan worden aangestuurd: de professor in MIT en de leerling in groep drie hebben alle antwoorden op zijn vragen in een klik bij de hand.

Maakt dit de computer als dokter mogelijk? Bijna, vertelt Wolfram met enig enthousiasme. De machine kan rekenen, maar het heeft geen bewustzijn of ethisch besef. Hij demonstreert dit door in het programma een cholesterolwaarde en de patiëntkarakteristiek in te voeren. WolframAlpha komt direct met een uitgebreide lijst aan informatie, maar kan nog geen advies formuleren.

De rol van de mens

Deze computer doet sterk denken aan de boordcomputer van Star Trek. Je kunt ertegen praten, hij voert opdrachten uit, berekent voorspellingen en beantwoordt al je vragen. “Dit zit eraan te komen” zegt Wolfram. “Straks kan de computer alles en wat moeten wij mensen dan?”

Met deze vraag nog natrillend in de zaal, gaat hij in op de geschiedenis van de mensheid. Wij hebben waarschijnlijk meer verantwoordelijkheid dan we ons realiseren. Er zijn meerdere perioden geweest dat we het niet meer wisten. We wendden ons dan altijd tot de ouden en wijzen. Wij zijn die ouden. Wij zijn de eerste generatie die alles wat in de wereld gebeurt vastlegt en weet wat overal gebeurt. Wij zíjn onze geschiedenis en cultuur, wij kennen de zin van ons bestaan. Dat zal ons in de toekomst helpen de juiste keuzes te maken, ondersteund door een computer die alles kan.

Bijdrage door Erich Taubert, Uroloog aan het Slingeland Ziekenhuis.

Ooit begonnen in de R&D in de bioscience heb ik een weg gebaand middels marketing en sales in de farma-wereld naar nieuwe media en innovatie. In 2008 het bedrijf DigiRedo opgezet waar we gepassioneerd nieuwe communicatieconcepten ontwikkelen en implementeren met de digitale instrumenten die de wereld veranderd hebben. In 2012 een volgende stap genomen met het opstarten van Synappz Medical Apps, een unieke netwerkstart-up voor het bedenken, ontwikkelen en vermarkten van medische apps. Synappz is genomineerd voor het eHealth Start Up 2012 bij Doctors 2.0 en onze eerste medische app, iP Plaslijst, voor de Health Apps Awards op Artsennet.nl.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!