Steeds meer videosites delen inkomsten met makers

11 maart 2007, 07:01

Steeds meer videosites delen inkomsten met makersSteeds meer videosites delen de advertentie-inkomsten met de makers van videofilmpjes. Google Video experimenteert met advertenties en ook YouTube wil de reclame-inkomsten delen met bezoekers. YouTube en Google studeren nog op de mogelijkheden, terwijl andere videosites al volop uitbetalen. Sites als blip.tv en break.com hebben al behoorlijke bedragen uitgekeerd.

Maar hoeveel betalen de videosites nu eigenlijk aan de makers van filmpjes? De site Light Reading presenteert een uitgebreid overzicht van de hoogte van vergoedingen en verschillende betaalmodellen. Van de 75 onderzochte sites waren er tenminste 14 die een vergoeding in het vooruitzicht stelden.

Meest interessant lijkt Metacafe, omdat de inkomstenverdeling zo openlijk wordt gecommuniceerd (heel anders dan bijvoorbeeld de schimmige inkomstenverdeling die Google AdSens hanteert). Bovendien kunnen de opbrengsten bij Metacafe erg lucratief zijn: er is al eens ruim 26.000 dollar uitbetaald!

Light Reading selecteert er acht sites uit: blip.tv, break.com, Eefoof.com, Google Video, Lulu TV, Metacafe, Revver en YouTube.

Een korte samenvatting van het onderzoekje van Light Reading:

blip.tv

inhoud: ambitie om kwalitiatieve content te brengen, veel series

marktaandeel: 0,01%

betaalwijze: 50/50 advertentie-verdeling

hoogste betaling: “significant”, zegt het bedrijf, maar wil geen details geven

Gebruikers kunnen zelf instellen wanneer de advertenties verschijnen (voorafgaand, tijdens, banners), grootgebruikers kunnen ook aangeven welke adverteerders ze willen laten serveren.

break.com

inhoud: gekke filmpjes, stunts, doelgroep: mannen

marktaandeel: 3,4%

betaalwijze: break.com betaalt als ze je leuk vinden

hoogste betaling: $8000,- voor vier videos van een maker

Betaling heeft niets met advertenties te maken. De redactie bepaalt wat ze leuk vinden en op home plaatsen. Betalingen variëren van $50,- tot $2000,- per filmpje. Eerst moet de video binnen de community populair zijn (in hits en forumberichten). Dan wordt-ie op home gezet en begint het met $50,-; hoe meer interesse, hoe meer er betaald wordt. Met dit beloningsmodel hoopt de site kwalitatieve content te krijgen.

Eefoof.com

inhoud: homevideo’s

marktaandeel: 0,01%

betaalwijze: 50/50 advertentie-verdeling, min kosten

hoogste betaling: $500,- in een maand

Eefoof.com telt het aantal hits op het items dat je toevoegt (video, foto), en geeft maker de helft van advertentie-inkomsten, maar haalt daar eerst nog 20 procent kosten vanaf.

Google Video

inhoud: alles

marktaandeel: 7,59%

betaalwijze: nog niet

hoogste betaling: nvt

De site die zoeken op internet makkelijk heeft gemaakt, zoekt nog altijd naar goede betaalmethode. Kort heeft Google geëxperimenteerd met een betaalmethode: makers konden instellen hoeveel kijkers moesten betalen voor het zien van hun filmpje. Als er betaald werd, ontving de maker 70 procent van de inkomsten.

Lulu TV

inhoud: alles

marktaandeel:

<0,01% betaalwijze: aandeelhouders krijgen deel van advertentie-opbrengsten hoogste betaling: onbekend Oorspronkelijk moesten internetters $ 14,95 per maand betalen om ‘shareholder’ te worden, dat is nu gratis. Aandeelhouders krijgen totaal 80 procent van de opbrengsten, verdeeld naar het aantal bezoekers dat zij naar de site weten te trekken.

Metacafe

inhoud: homevideo’s

marktaandeel: 1,17%

betaalwijze: $ 5,- voor elke 1000 pageviews (nadat je eerst 20.000 pageviews hebt gekregen)

hoogste betaling: $ 26.430,-

Metacafe is snel gegroeid. Het betaalmodel is niet gebaseerd op advertenties, maar op pageviews. Als je video 20.000 pageviews heeft en user rating van 3.0 of hoger heeft, mag je meedoen aan het Producer Rewards-programma. Bij de filmpjes staat precies wat ze hebben opgeleverd, een goeie stimulans natuurlijk.

Revver

inhoud: homevideo’s

marktaandeel: 0,06%

betaalwijze: 50/50 advertentie-verdeling, gebaseerd op doorgeklikte advertenties

hoogste betaling: $ 35.000,-

Dit is de site van de beroemde Diet Coke en Mentos-filmpjes. Makers krijgen helft van de advertentie-opbrengsten als gebruikers daadwerkelijk doorklikken op de advertentie. Binnenkort wordt er waarschijnlijk ook betaald voor impressies van advertenties. Je kunt ook geld verdienen als je filmpjes op je eigen site zet en deze goed bekeken worden (google adwords-principe), Revver betaalt dan 20%.

YouTube

inhoud: alles

marktaandeel: 32,54%

betaalwijze: nog niet

hoogste betaling: nvt

YouTube denkt al een tijdje hard na, maar doet als marktleider voorzichtig aan uit angst de achterban te verliezen. Bij een beslissing hierover, vertelt een woordvoerder, staat de mening van YouTube-community voorop.

Merijn Henfling is hoofd media en communicatie bij CJP en cabaretrecensent van Het Parool. Daarnaast werkte hij voor HP/De Tijd, Winq, Dif-web, Planet en De Journalist. Hij heeft een speciale belangstelling voor digitale media in het algemeen en slecht gemaakte magazines in het bijzonder. Merijn studeert in 2002 af aan de Rijksuniversiteit van Groningen in de sociologie en journalistiek. Met zijn scriptie 'Wim is weg' wint hij de scriptieprijs van De Journalist. Hij was vier jaar hoofdredacteur van homojongerenmagazine Expreszo.

Categorie
Tags

7 Reacties

  media

  Mooi overzicht Merijn!

  Is er overigens al wat meer bekend van de eerste ervaringen van Google Video en YouTube?


  11 maart 2007 om 07:06
  Christian vd Berge

  Interessant overzicht! en ook een interessante observatie van Carl;

  Door te betalen proberen ze duidelijk meer mensen te trekken die content creeeren dan de ‘1 percenters’.. maar dit lijkt dus de 1 percenters zelf af te schrikken? (zij doen het uit hobby, niet voor geld..)


  11 maart 2007 om 09:48
  Thomas

  Hmm, 5 dollar voor 1000 pageviews? :O

  Wat zouden hun inkomsten per 1000 pageviews dan wel niet zijn? 5 dollar voor 1000 pageviews vind ik persoonlijk al een aanzienlijk bedrag.


  11 maart 2007 om 10:09
  Christian vd Berge

  @Thomas;

  vergeet de 20.000 pageviews niet die je daarvoor eerst moet genereren.. (is dat per filmpje of per user?)

  Zo genereren ze duizenden pageviews zonder dat ze uit hoeven te betalen..


  11 maart 2007 om 11:26
  Joost Schravendeel

  Bij google zijn ook talloze accounts die wel al geld hebben gegenereerd maar nooit boven de 100 dollar zullen komen. Hier geld hetzelfde, erg weinig die over de 20.000 streep zullen komen.

  Maar 5$ CPM is wel een erg aanzienlijk bedrag.


  11 maart 2007 om 16:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!