Social media update: Snapchat Scan-advertenties en Instagram tegen fake news

10 januari 2020, 07:00

Bijna dagelijks worden de verschillende socialmediaplatformen vernieuwd. Om als marketeer voorop te blijven lopen, lees je maandelijks over een greep uit de belangrijkste updates. Deze keer: Facebook en muziek, Instagram gaat de strijd aan met misinformatie, Snapchat Scan-advertenties en Pinterest Trends.

Facebook en Universal Music Group, Warner Music Group en Sony Music

Facebook lijkt druk bezig te zijn met onderhandelingen voor een nieuwe licentieovereenkomst met de drie grootste muziekmaatschappijen: Universal Music Group, Warner Music Group en Sony Music.

Nadat Facebook Watch (2017) en IGTV (2018) waren geïntroduceerd, hadden beide platformen in eerste instantie problemen om gebruikers aan zich te binden. Eén van de oorzaken is dat de huidige licentieovereenkomst met de muziekmaatschappijen gebruikers enkel de mogelijkheid geeft om nummers als achtergrondmuziek in video’s te gebruiken. De oude licentieovereenkomst uit 2018 geeft geen rechten om officiële muziekvideo’s aan te bieden.

“Het verbreden van de videorechten kan Facebook mogelijkheden geven om het videogebruik op Watch en IGTV flink te vergroten”

Muziekvideo’s behoren momenteel tot het populairste genre op YouTube. Het is niet geheel duidelijk of Facebook met de nieuwe onderhandelingen bereid is om YouTube echt uit te dagen. Muziekmaatschappijen staan positief tegenover een alternatief voor YouTube. Muziekmaatschappijen en muzikanten klagen immers al jaren over de lage vergoedingen, gezien de hoeveelheid muziek op het platform wordt afgespeeld. Het verlaten van YouTube is anderzijds vaak geen optie omdat het momenteel een van de sterkste promotiekanalen is voor de muziekbranche. Het verbreden van de videorechten kan Facebook nieuwe mogelijkheden geven om het videogebruik op Facebook Watch en IGTV flink te vergroten.

Er zijn geruchten dat Facebook momenteel al aan het testen is met het vertonen van muziekvideo’s in Thailand en India.

Facebook lanceert nieuwe foto- en video-transfertool

Facebook heeft een nieuwe tool gepresenteerd waarmee gebruikers hun foto’s rechtstreeks in Google Photos kunnen delen. Aanleiding voor de ontwikkeling van de tool is een overeenkomst uit 2018: Data Transfer Project.

Data Transfer Project (DTP) is een samenwerking van organisaties die zich inzetten voor het bouwen van een gemeenschappelijk raamwerk met open-source code waarmee twee online serviceproviders verbinding kunnen maken, waardoor een naadloze, direct door de gebruiker geïnitieerde overdraagbaarheid van gegevens, tussen de twee platforms mogelijk wordt.”

Onder andere Google, Microsoft, Apple, Facebook en Twitter hebben de overeenkomst getekend en gezamenlijk het doel gesteld om het de gebruiker eenvoudiger te maken om gegevens te delen, van de ene service naar de andere. Steve Satterfield, Facebook directeur privacy en openbaar beleid, legt het als volgt uit: “Bij Facebook zijn we van mening dat als u gegevens met de ene service deelt, u deze naar een andere moet kunnen verplaatsen. Dat is het principe van gegevens portabiliteit, dat mensen controle en keuze geeft en tegelijkertijd innovatie aanmoedigt.”

De tool wordt in eerste instantie uitgebracht in Ierland en zal wereldwijd beschikbaar zijn in de eerste helft van 2020.

Instagram gaat de strijd aan met misinformatie

Het bestrijden van ‘misinformatie’ – fake news – via socialmediaplatformen zoals Facebook, Instagram en Twitter is een hot topic. Na de presidentsverkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten ontstond veel speculatie over het verspreiden en het effect van misleidende content. Instagram introduceert deze maand nieuwe functies die het feiten-controleprogramma moeten verbeteren.

“Instagram introduceert functies die het feiten-controleprogramma moeten verbeteren”

Nadat Facebook in mei van dit jaar gebruikers in de VS de mogelijkheid gaf om content als ‘misleidend’ of ‘vals’ te beoordelen, lijkt deze functie nu wereldwijd uitgerold te worden voor Instagram. Third-Party Experts helpen het platform vervolgens om de verkregen data te analyseren en waar nodig waarschuwingslabels toe te voegen aan content die als misleidend of vals wordt ervaren. De waarschuwingslabels attenderen gebruikers niet alleen op het feit dat er misleidende content is geplaatst, maar geven tegelijkertijd ook meer uitleg over de reden waarom een specifieke post als zodanig wordt aangemerkt.

Instagram: waarschuwingslabels

Zodra een post is gelabeld met een waarschuwing zal de content minder vaak vertoond worden in het ‘Verkennen’- en ‘Hashtag’-onderdeel van het platform. Accounts die herhaaldelijk misleidende of valse informatie plaatsen, riskeren de kans om volledig van het platform verbannen te worden. Instagram geeft aan dat de nieuwe functies binnenkort wereldwijd worden uitgerold.

Coca-Cola en McDonald’s eerste partners voor Snapchat Scan-advertenties

Het heeft even geduurd, maar Snapchat lijkt stappen te maken met de ontwikkeling van de nieuwe Snapchat Scan-advertenties. Coca-Cola en McDonald’s zullen de eerste merken zijn die de optie mogen uitproberen in de VS. Gebruikers kunnen met de Snapchat-camera de merklogo’s scannen. Snapchat herkent vervolgens de vormen en ontgrendelt branded Augmented Reality-lenzen. Naast het bieden van een augmented ervaring zou de nieuwe advertentie-optie ook de mogelijkheid bieden om promoties en korting aan te bieden.

Snapchat Lens voor Coca-Cola en McDonald’s.

Snapchat is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van de nieuwe Snapchat Scan-functie. Snap Inc, het moederbedrijf achter Snapchat, diende in 2015 een patent in op de technologie. Door het aangaan van merkpartnerschappen wil Snapchat gebruikers een nieuwe en unieke manier bieden om in contact te komen met merken waar ze geïnteresseerd in zijn.

“Door het aangaan van merkpartnerschappen wil Snapchat gebruikers een manier bieden om in contact te komen met merken”

De Snapchat Scan-advertentiemogelijkheden zullen in de toekomst verder worden ontwikkeld. Merken kunnen momenteel al gratis gebruik maken van Lens Studio, een openbare AR-creatietool waarmee een unieke merkervaring gecreëerd wordt.

Nieuwe Pinterest Trends-tool

Pinterest heeft in de Verenigde Staten een nieuwe zoekwoordtrendtool geïntroduceerd, genaamd Pinterest Trends. De nieuwe tool geeft een overzicht van de populairste Amerikaanse zoektermen van de afgelopen twaalf maanden en geeft daarnaast aan wanneer de top zoektermen een piek bereiken, zodat adverteerders beter kunnen begrijpen hoe hun eigen inhoud presteert op Pinterest.

Pinterest Trends Tool

Pinterest Trends moet merken en organisaties gaan helpen bij het generen van meer inzichten in het gedrag van hun klant op het platform en hen direct in staat stellen om optimalisaties door te voeren aan een lopende campagne. Daarnaast helpt de tool adverteerders bij het vinden van interessante en relevante zoektermen die de resultaten van de campagnes positief kunnen beïnvloeden. Of de nieuwe functie binnenkort in Europa wordt uitgerold, is momenteel nog niet bekend.

Bas van Poorten
Partner & Head of Social bij SDIM Online Marketing bij SDIM Online Marketing

Full-service online marketing agency SDIM maakt succesvolle organisaties nog succesvoller online. Van e-commerce tot business-2-business, goede doelen en (semi-)overheid. SDIM realiseert concrete doelen over het gehele aankoopbeslissingsproces. Van awareness tot herhaalaankopen, volledig inzichtelijk gemaakt. Opdrachtgevers van SDIM lopen uiteen van MKB tot internationale -franchise- organisaties.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!